OtherMusic_still
NEWS

Η απίστευτη ιστορία του «Other Music»

Ένα μικρό δισκοπωλείο, που άνοιξε το ’96 για να πουλάει ό,τι δεν πουλούσαν τα μεγαθήρια που το περιστοίχιζαν και προκάλεσε την έκρηξη της indie σκηνής, τώρα έχει δικό του ντοκιμαντέρ.

30/11/2020

Υπήρξε ένα μαγαζί, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που έχουν αγαπήσει καλλιτέχνες και λάτρεις της indie σκηνής, ένα δισκάδικο τόσο γνωστό που έχει γίνει λήμμα στη Wikipedia. Ένα δισκάδικο – καταφύγιο για τα μικρά και  άγνωστα συγκροτήματα, ένα δισκοπωλείο τόσο σημαντικό, που όταν έκλεισε, τον επικήδειό του δημοσίευσαν ο New Yorker και η New York Times.

Πρόκειται για το «Other Music», το δισκάδικο που άνοιξε το 1996 στο Μανχάταν, απέναντι από ένα τεράστιο Tower Records και αποφάσισε απλά να πουλάει ότι δεν είχε το αντικρινό μεγαθήριο. Μέχρι το 2016, που κατέβασε οριστικά τα ρολά του, προμήθευε το πελατολόγιο του με ό,τι περίεργο, εκκεντρικό και ανεξάρτητο κυκλοφορούσε στη μουσική. Όμως, αυτό που κάνει σημαντικό το «Other Music» είναι ότι υπήρξε το σημείο συνάντησης και το φυτώριο της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής: Οι The National, Vampire Weekend, TV on the Radio, Magnetic Fields και Belle and Sebastian, είναι μερικά από τα ονόματα που όχι μόνο φιλοξενήθηκαν στα ράφια του ιδιαίτερου δισκοπωλείου, αλλά υπήρξαν και θαμώνες.

Η επιρροή αλλά και η ιστορική σημασία του «Other Music» καταγράφεται στο ομώνυμο, συγκινητικό ντοκιμαντέρ που ετοίμασαν η Puloma Basu και ο Rob Hatch-Miller, εστιάζοντας  στους ιδρυτές, τους υπαλλήλους, αλλά και τους  θαμώνες που συνέβαλλαν στην μοναδικότητα του εγχειρήματος.  

Σκηνή απο το ντοκιμαντέρ “Other Music.” (Courtesy)

«Ήμουν τακτική πελάτης», γράφει η Basu, «ο Rob εργαζόταν εκεί για τρία χρόνια. Στην πραγματικότητα, συναντηθήκαμε μέσω ενός αγαπημένου φίλου, που δούλευε και αυτός εκεί», εξηγεί. «Στη Νέα Υόρκη, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κανένα ισοδύναμο. «Υπήρχαν πολλά καταστήματα δίσκων, και υπήρχε ένα κατάστημα για Reggae, και Soundtracks, και Trance μουσική, αλλά το “Other Music” ήταν ένας κεντρικός σύνδεσμος μιας σειράς διαφορετικών σκηνών που αντιπροσώπευαν όχι μόνο την indie rock, αλλά και χορευτική μουσική των clubs, avant-garde, και τζαζ μουσική. Εκπροσωπούσε όλες αυτές τις σκηνές και έγινε κόμβος για την υπόγεια μουσική σκηνή στη Νέα Υόρκη για τα χρόνια που υπήρχε», λέει ο Hatch-Miller.

Η φήμη του «Other Music» διαδόθηκε και σύντομα προσέλκυσε καλλιτέχνες από το ευρύ φάσμα του όρου τέχνη, πολλοί εκ των οποίων εμφανίζονται και στο ντοκιμαντέρ. Benicio Del Toro, Jason Schwartzman, Regina Spector, ακόμη και προηγούμενοι υπάλληλοι, όπως ο  Dave Portner και  ο Noah Lennox των Animal Collective.

Η γρήγορη ανάπτυξη των διαδικτυακών πωλήσεων έφερε τα οικονομικά προβλήματα, καθώς οι πελάτες μετακινήθηκαν από το φυσικό στο ηλεκτρονικό εμπόριο. «Προ-ίντερνετ, ήμασταν η  Μέκκα για αυτούς τους  ανθρώπους», λέει ο Josh Madell, ιδιοκτήτης του «Other Music» μαζί με τον Chris Vanderloo. «Ερχόντουσαν στη Νέα Υόρκη με  $300 στην τσέπη τους, επειδή είχαν ακούσει ή διάβαζαν για κάποιους δίσκους που δεν είχαν ξαναδεί», συνεχίζει, όμως παρ’ ότι οι ιδιοκτήτες έκαναν μία προσπάθεια να συντονιστούν με την εποχή του web δημιουργώντας ένα site, το 2013 αναγκάστηκαν να το κλείσουν, γιατί δεν απέφερε τα κέρδη που ήλπιζαν. «Οι πελάτες δεν έχουν πλέον τις ίδιες ανάγκες», καταλήγει ο Madell: «Αν θέλουν να ακούσουν κάτι, απλά το αναζητούν στο διαδίκτυο». Μια δεύτερη προσπάθεια έγινε τον Αύγουστο του 2020, με το site να επαναλειτουργεί.

Το ντοκιμαντέρ αντιμετώπισε αρκετές οικονομικές δυσκολίες μέχρι να ολοκληρωθεί, το κέρδος όμως δεν ήταν ποτέ το κίνητρο: «Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να πούμε την ιστορία ενός χώρου που ήταν τόσο ξεχωριστός  για εμάς και για τη ζωή μας στη Νέα Υόρκη, όπως και για πολλούς άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε ότι η ταινία μας ενισχύει περαιτέρω την κληρονομιά του “Other Music” ως ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά αξιοθέατα της Νέας Υόρκης και εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν τις μουσικές περιπλανήσεις», αναφέρουν οι δημιουργοί.

Το «Other Music» έκανε την πρεμιέρα του στα streams πριν από λίγες μέρες και είναι διαθέσιμο σε πλατφόρμες όπως το Amazon Prime, το iTunes, το Google Play και το Vimeo On Demand.

Δες και αυτό:

ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ “MARIANNE & LEONARD: ΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗΣ”
Η φλογερή ιστορία του Λέοναρντ Κοέν και της Μαριάν Ιλέιν

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio