marriane_and_leonard
ΣΙΝΕΜΑ

Ένας έρωτας ζωής στο “Marianne & Leonard: Λόγια Αγάπης”

Πόσο μπορεί να αντέξει ένας πραγματικά μεγάλος έρωτας; Η ιστορία της Μαριάν Ιλέιν και του Λέοναρντ Κοέν που διήρκησε επτά χρόνια αλλά σιγόκαιγε για πεντέμισι δεκαετίες έρχεται στην Cosmote TV.

25/11/2020

Δεν έχουν γραφτεί λίγα για την σχέση ανάμεσα στη Μαριάν Ιλέιν και τον Λέοναρντ Κοέν, όμως ο βραβευμένος ντοκιμαντερίστας Νικ Μπρούμφιλντ υπήρξε από τους πιο κατάλληλους για να την αποτυπώσει με την ειλικρίνεια και την τρυφερότητα που της αρμόζει. Μπορεί στο «Marianne & Leonard: Λόγια Αγάπης» να κρατάει πολύ χαμηλό προφίλ ως προς τη δική του συμμετοχή στην ιστορία τους, όμως υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας του έρωτα που όρισε τη ζωή των δύο τους, από την πρώτη τους συνάντηση στην Ύδρα το 1960 μέχρι τον σχεδόν ταυτόχρονο θάνατό τους το 2016 (έφυγαν από τη ζωή με τρεις μήνες διαφορά).

Το ηλιόλουστο νησί του Σαρωνικού είναι το πλαίσιο όπου άνθισε η ιστορία τους και στην πραγματικότητα ο τόπος με τους ανθρώπους ακολουθούν μία παράλληλη πορεία. Οι δύο εραστές γνωρίζονται ανάμεσα σε μία ετερόκλητη ομάδα καλλιτεχνών που συρρέουν στην Ύδρα για να αναζητήσουν μία ζωή απαλλαγμένη από τα βάρη και τις αγκυλώσεις των δυτικών μεγαλουπόλεων και να αναπτύξουν τις κλίσεις τους. Το εδεμικό, σχεδόν πρωτόπλαστο τοπίο τους αγκαλιάζει και τους επιτρέπει να ζήσουν όπως επιτάσσει η απελευθέρωση των ‘60s: αυθόρμητα και χωρίς περιορισμούς με τις όποιες σχέσεις να δημιουργούνται αβίαστα. 

Η Μαριάν έχει καταφθάσει εκεί με τον μικρό γιο και τον συγγραφέα σύζυγο της Άξελ, που θα την εγκαταλείψει σύντομα για μια άλλη γυναίκα. Είναι ένα απλό, όμορφο κορίτσι από τη Νορβηγία, που θα γραφτεί στην ιστορία ως η μούσα του Λέοναρντ ένας τίτλος που την εμποδίζει να βρει στην πραγματικότητα τον εαυτό της. Αυτό θα το καταφέρει όταν επιλέξει πια να τελειώσει τη σχέση (που είχε λήξει ήδη προ πολλού από την χιλιομετρική και συναισθηματική απόσταση) και να γυρίσει στην πατρίδα της, βρίσκοντας μια δουλειά ως γραμματέας και μια ζωή ως σύζυγος μηχανικού. Και, τελικά, βρίσκοντας την υπόσταση της χωρίς να ορίζεται από τη σχέση της με έναν άντρα που διαμόρφωσε το πώς τραγουδιέται και το πώς βιώνεται ο έρωτας.

Το ντοκιμαντέρ του Μπρούμφιλντ καταφέρνει ακριβώς αυτό: να οριοθετήσει τις ζωές των δύο ανθρώπων που έζησαν μία σχέση 7 και έναν έρωτα 56 χρόνων, με τις ιστορίες τους να τέμνονται και να απομακρύνονται, αλλά ποτέ ουσιαστικά να συγκλίνουν. Η έμφαση είναι όπως πάντα λίγο περισσότερο στον Λέοναρντ, με τη δική του ιστορία να γράφει μία όχι πάντα ειδυλλιακή ζωή. Η Μαριάν τον υποστηρίζει όσο βρίσκεται στην Ύδρα, όμως η συγγραφική του αποτυχία τον αναγκάζει να στραφεί στην μουσική και τελικά να ζει μια διπλή ζωή μεταξύ Νέας Υόρκης και Ελλάδας, για να ακολουθήσει το δρόμο του. Από την αναχώρηση τους και μετά, όσο κι αν οι δύο προσπαθούν να ξαναδημιουργήσουν το ηδονικό καλοκαίρι της Ύδρας τίποτα δε θα είναι πια το ίδιο.

Αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις με ανθρώπους που βρέθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κοντά στο ζευγάρι απαντούν, αφηγούμενοι την ιστορία τους, στα ερωτήματα για τους μεγάλους έρωτες πώς το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο και η έμπρακτη επιβίωση τους δεν αντέχει την πραγματικότητα.

Όπως η σχέση φτάνει σε ένα τέλος στο σβήσιμο της δεκαετίας του ’60, έτσι τελειώνει και μια εποχή. «Όταν έχεις ζήσει στην Ύδρα, δεν θα μπορέσεις να ζήσεις πουθενά αλλού, συμπεριλαμβάνοντας την Ύδρα», θα πει ο Λέοναρντ. Οι καλλιτέχνες κάτοικοι της Ύδρας αναγκάζονται να αναχωρήσουν σε «φυσιολογικές» και όχι, ως επί το πλείστον, επιτυχημένες ζωές και το ίδιο το νησί γίνεται αυτό που σήμερα γνωρίζουμε, κρατώντας την ηλιόλουστη σαγήνη του αλλά χωρίς την πρότερη ανεμελιά. Στο φινάλε του «Marianne & Leonard» ο σπαραξικάρδιος αποχαιρετισμός τους είναι στην πραγματικότητα το αντίο σε μια εποχή που έχει παρέλθει από καιρό, αλλά που κάπου στο βάθος, δεν αποχωρίστηκαν ποτέ.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται την Παρασκευή 27  Νοεμβρίου στο Cosmote Cinema 2, στις 10μ.μ.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio