ΘΕΑΤΡΟ

Αυτές ήταν οι καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς

Με μια αλλιώτικη τελετή τίμησε τους καλύτερους μιας αλλιώτικης θεατρικής χρονιάς το περιοδικό Αθηνόραμα, που απένειμε τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του για παραστάσεις της περιόδου 2019-20.

01/12/2020

Μια διαφορετική τελετή διοργάνωσε για τη φετινή, δύστροπη θεατρική χρονιά το περιοδικό Αθηνόραμα, που για 22η φορά τίμησε τους καλύτερους των σκηνών της πόλης, απονέμοντας τα θεατρικά βραβεία κοινού. Έτσι, η «Βασίλισσα της Ομορφιάς» αναδείχθηκε βασίλισσα και της βραδιάς αποσπώντας το βραβείο Καλύτερης Παράστασης, αλλά και τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τη δουλειά της Ελένης Σκότη και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Αγορίτσα Οικονόμου.

Το β’ βραβείο Καλύτερης Παράστασης απέσπασε ο «Πατέρας», που σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη τιμήθηκε επίσης με το γ’ βραβείο Σκηνοθεσίας, το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (για τον Τάσο Ιορδανίδη) και το γ’ βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας (για τη Μαρίνα Ασλάνογλου), ενώ το γ’ βραβείο Καλύτερης Παράστασης απονεμήθηκε στον «Άμλετ» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, αποσπώντας επίσης, μεταξύ άλλων, τα βραβεία β’ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και β’ Ανδρικής Ερμηνείας (για τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο).

Στον Τάσο Ιορδανίδη το 1ο βραβείο ανδρικού ρόλου (“Ο πατέρας”),  στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο το 2ο για τον “Αμλετ” και το 3ο βραβείο στον Νίκο Κουρή (“Του Κουτρούλη ο Γάμος”)

Οκτώ αγαπημένες παραστάσεις του κοινού ήταν αυτές που μοιράστηκαν τα 26 συνολικά βραβεία της σεζόν, σε μια online διοργάνωση, που συνδύασε live απονομές και πρωτότυπα σκηνοθετημένα tricks, με τον παρουσιαστή και οικοδεσπότη της βραδιάς, Γιώργο Παπαγεωργίου να «διακτινίζεται» σε όλη την πόλη για να παραδώσει τα βραβεία στους δικαιούχους τους – για παράδειγμα, η Αγορίτσα Οικονόμου είδε το βραβείο της να φτάνει ουρανοκατέβατο με ένα drone, η Φαίδρα Δρούκα το παρέλαβε από έναν πλανόδιο μουσικό ενώ η Μαρίνα Ασλάνογλου ανακάλυψε ότι η επιτυχία απολαμβάνεται παγωμένη, καθώς βρήκε το δικό της μέσα σε ένα ψυγείο περιπτέρου.

Τα βραβεία καλύτερης παράστασης παρέλαβαν οι Γιώργος Λυκιαρδόπουλος (3o βραβείο για τον «Άμλετ»), Γιώργος Χατζηνικολάου (1ο βραβείο για τη «Βασίλισσα της ομορφιάς»), και Δημήτρης Κατσαρός, Διευθυντής Παραγωγής των Αθηναϊκών Θεάτρων (2ο βραβείο για τον «Πατέρα»). Την απονομή έκανε η Κάτια Δανδουλάκη. Μαζί τους ο σκηνοθέτης και παρουσιαστής της βραδιάς Γιώργος Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, που μεταδόθηκε μέσα από ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, ο ιστορικός θεσμός υποδέχτηκε στα virtual καθίσματά του πάνω από τέσσερις χιλιάδες θεατές, οι οποίοι χειροκρότησαν μαζί – έστω και κατά μόνας – τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες, τους συγγραφείς και τους τεχνικούς των αγαπημένων τους θεατρικών παραστάσεων για τη σεζόν 2019-2020. Παράλληλα, δίπλα στον Γιώργο Παπαγεωργίου, στη φιλόξενη σκηνή του θεάτρου Άλφα, που μεταμορφώθηκε σε διαδικτυακό πλατό, βρέθηκαν η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιώργος Καραμίχος και ο Γιάννης Στάνκογλου, συζητώντας και σχολιάζοντας τη θεατρική πραγματικότητα και ανακοινώνοντας τους φετινούς βραβευμένους.

1ο βραβείο γυναικείου ρόλου στην Αγορίτσα Οικονόμου (” Η Βασίλισσα της Ομορφιάς”), 2ο βραβείο στη Φαίδρα Δρούκα για το “Υπέροχό μου Διαζύγιο” και 3ο στη Μαρίνα Ασλάνογλου για την παράσταση “Ο πατέρας”

Η τελετή είναι διαθέσιμη για θέαση  στην ειδική πλατφόρμα του περιοδικού, ενώ η πλήρης λίστα των νικητών έχει ως εξής:

Καλύτερη παράσταση

1ο Βραβείο: Η βασίλισσα της ομορφιάς 

2ο Βραβείο: Ο πατέρας 

3ο Βραβείο: Άμλετ 

Σκηνοθεσία

1ο Βραβείο: Ελένη Σκότη («Η βασίλισσα της ομορφιάς»)

2ο Βραβείο: Κατερίνα Ευαγγελάτου («Άμλετ»)

3ο Βραβείο: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος  («Ο γιος»)

3ο Βραβείο: Βασίλης Μπισμπίκης  («Ο πατέρας»)

Ανδρικός ρόλος

1ο Βραβείο: Τάσος Ιορδανίδης  («Ο πατέρας»)

2ο Βραβείο: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος («Άμλετ»)

3ο Βραβείο: Νίκος Κουρής («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

Γυναικείος ρόλος

1ο Βραβείο: Αγορίτσα Οικονόμου  («Η βασίλισσα της ομορφιάς»)

2ο Βραβείο: Φαίδρα Δρούκα («Το υπέροχό μου διαζύγιο»)

3ο  Βραβείο: Μαρίνα Ασλάνογλου («Ο πατέρας»)

Σκηνογραφία

1ο Βραβείο: Μανόλης Παντελιδάκης («Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»)

2ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης  («Το καινούργιο σπίτι»)

3ο Βραβείο: Γιώργος Γαβαλάς («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

Ενδυματολογία 

1ο Βραβείο: Νίκος Χαρλαύτης («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

2ο Βραβείο: Ηλένια Δουλαδίρη («Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»)

3ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης («Το καινούργιο σπίτι»)

 Μουσική σύνθεση

1ο Βραβείο: Μίνως Μάτσας («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

2ο Βραβείο: Σταύρος Γασπαράτος («Άμλετ»)

3ο Βραβείο: Ανδρέας Κατσιγιάννης  («Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»)

 Σχεδιασμός φωτισμού 

1ο Βραβείο: Bijoux de Kant («Το καινούργιο σπίτι»)

2ο Βραβείο: Σίμος Σαρκετζής («Άμλετ»)

3ο Βραβείο: Σίμος Σαρκετζής («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

Σχεδιασμός ήχου

1ο Βραβείο: Σταύρος Γασπαράτος («Άμλετ»)

Δες και αυτό στην κατηγορία “θέατρο”

Θεατρικές παραστάσεις στην οθόνη μας

Οι σκηνές της χώρας σηκώνουν ψηφιακή αυλαία

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio