Sleigh_Ride_Miley_Cyrus
ΜΟΥΣΙΚΗ

10+2 χριστουγεννιάτικα covers

Υποδεχόμαστε τον Δεκέμβριο φωτίζοντας όχι μόνο το σπίτι αλλά και τη διάθεσή μας, με αγαπημένα χριστουγεννιάτικα covers που φέρνουν το γιορτινό πνεύμα στα ηχεία μας.

02/12/2020

Η Dolly Parton βγάζει χριστουγεννιάτικο άλμπουμ μετά από 30 χρόνια και συνεργάζεται με τον Michael Bublé στο Cuddle Up, Cozy Down Christmas, ο Lil Nas X ντύνεται φουτουριστικός Άι Βασίλης στο Holiday, οι Calexico ετοιμάζουν χριστουγεννιάτικο δίσκο για πρώτη φορά και διασκευάζουν το Happy Xmas (War Is Over), και όλα αυτά αρκετές εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Μιας και φέτος οι γιορτές θα είναι για τους περισσότερους αρκετά μοναχικές λόγω της καραντίνας, είναι ζωτικό να αρπάζουμε κάθε ευκαιρία για διασκέδαση, και κυρίως για να νιώσουμε ότι η ζωή διατηρεί τις λαμπερές στιγμές της. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, είδαμε τόσο μέσα από τους πρόωρους στολισμούς στα σπίτια (εφόσον είμαστε έγκλειστοι, ας έχουμε τουλάχιστον γιορτινή ατμόσφαιρα), αλλά και μέσα από τις τάσεις στα streams, πως τα Χριστούγεννα φέτος ήρθαν νωρίς. 

Το Spotify μάλιστα κυκλοφόρησε μια συλλογή με singles, αποτελούμενη από διασκευές νεότερων ποπ καλλιτεχνών όπως οι Lumineers, η Meghan Trainor και η Miley Cyrus σε αγαπημένα, κλασικά πλέον χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αλλά και πρωτότυπα όπως το πανέμορφο It’s Not Christmas ‘Til You Come Home της Norah Jones. Ξεχωρίζουν οι Black Pumas από το Texas με το ατμοσφαιρικό soul Christmas Will Really Be Christmas, το εναλλακτικό Santa Baby από τους Wolf Alice, το υπέροχα μελαγχολικό In The Bleak Midwinter της Fenne Lily και το γλυκύτατο I Saw Mommy Kissing Santa Claus από τη Sasha Sloan.

Μιας και μπήκε πλέον Δεκέμβριος, εμείς διαλέξαμε τα δέκα δικά μας αγαπημένα covers, σε μία playlist την οποία κλείνουμε με την πολύ τρυφερή εκτέλεση της Sharon Van Etten στα κλασικά Blue Christmas και Silent Night.

10+2 Holiday Covers

White Christmas – Meghan Trainor

Αυτό το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο κομμάτι γράφτηκε από τον Irving Berlin το 1940, είτε στη La Quinta της California, είτε στο ξενοδοχείο Arizona Biltmore. Η ιστορία λέει πως είπε στη γραμματέα του: «Θέλω να σημειώσεις ένα τραγούδι που έγραψα το σαββατοκύριακο. Δεν είναι απλώς το καλύτερο τραγούδι που έχω γράψει, είναι το καλύτερο τραγούδι που έχει γράψει ποτέ κανείς». Η πρώτη και κλασική εκτέλεση από τον Bing Crosby υπολογίζεται πως έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 50 εκατομμύρια παγκοσμίως.

I Saw Mommy Kissing Santa Claus – Sasha Sloan

Οι εκτελέσεις των Jackson 5 και των Ronettes  είναι ιδιαίτερα αγαπημένες ―όπως και η πολύ όμορφη και πιο πρόσφατη της Amy Winehouse, από το 2004. Η πρωτότυπη εκτέλεση ερμηνεύθηκε από τον 13χρονο Jimmy Boyd, το καλοκαίρι του 1952 και περιγράφει μια σκηνή κατά την οποία ένα παιδί πιάνει στα πράσα τη μαμά του να φιλάει τον Άγιο Βασίλη κάτω από το γκι, την Παραμονή Χριστουγέννων. Ο μικρός αναρωτιέται πώς θα αντιδράσει ο πατέρας του στο φιλί ―χωρίς να του περνάει από το μυαλό πως ο επίδοξος Άγιος Βασίλης είναι ο ίδιος ο πατέρας του. Η κυκλοφορία επικρίθηκε αρχικά από την Ρομανική Καθολική Εκκλησία της Βοστώνης, επειδή «συνέδεε τα Χριστούγεννα με φιλιά»…

A Dreamer’s Holiday – Julien Baker

Το τραγούδι γράφτηκε από την Mabel Wayne και την Kim Gannon και κυκλοφόρησε το 1949, ενώ οι πιο δημοφιλείς εκτελέσεις ανήκουν στον Perry Como και στον Buddy Clark. Η 25χρονη Baker διάλεξε το συγκεκριμένο, πολύ αγαπημένο της τραγούδι, επειδή αν και είναι συνταυτισμένο με τα Χριστούγεννα, το νόημά του είναι πολύ πιο ανοιχτό και φιλόξενο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική του: «Η δομή των συγχορδιών είναι περίπλοκη, αλλά εκπληκτικά διαχρονική για μένα, αν και το ίδιο το τραγούδι είναι πάνω από 70 χρόνων». 

Santa Baby – Wolf Alice

 To κομμάτι γράφτηκε από την Joan Javits και τον Philip Springer, στον οποίο μάλιστα δεν άρεσε ποτέ ιδιαίτερα ―το έχει χαρακτηρίσει ως μία από τις πιο αδύναμες δουλειές του. To Santa Baby, μια εξαιρετικά ακριβή Χριστουγεννιάτικη λίστα που περιέχει θαλάσσια σκάφη και κοσμήματα Tiffany’s γνώρισε τρομερή επιτυχία από την εκτέλεση της Eartha Kitt μαζί με τους Henri Reneé and His Orchestra το 1953.

I’ll Be Home For Christmas – Demi Lovato

Σε στίχους της Kim Gannon και μουσική του Walter Kent, το τραγούδι ηχογραφήθηκε από τον Bing Crosby το 1943 και εκτοξεύτηκε στα charts. Μιλάει από την οπτική ενός στρατιώτη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος γράφει ένα γράμμα στην οικογένειά του για να τον περιμένουν σπίτι τα Χριστούγεννα· ζητά γκι, χιόνι και δώρα κάτω από το δέντρο. Ωστόσο στο μελαγχολικό τελευταίο στίχο, ο στρατιώτης τραγουδά: I’ll be home for Christmas, if only in my dreams.

Sleigh Ride – Miley Cyrus

Ο συνθέτης Leroy Anderson είχε την αρχική ιδέα τον εξαιρετικά ζεστό Ιούλιο του 1946, αλλά τελείωσε το τραγούδι δύο χρόνια αργότερα, ενώ οι στίχοι γράφτηκαν από τον Mitchell Parish το 1950. Η εκτέλεση των Ronettes στο συλλογικό χριστουγεννιάτικο δίσκο «A Christmas Gift For You» με παραγωγή του Phil Spector εκτόξευσε το κομμάτι στα charts το 1963 και το καθιέρωσε ως κλασικό. Αν και αγαπημένο χριστουγεννιάτικο, το Sleigh Ride αναφέρει απλώς χειμερινές δραστηριότητες, όπως η βόλτα με το έλκηθρο ―ωστόσο, οι μεταγενέστερες εκτελέσεις των Carpenters και Air Supply αντικαθιστούν στους στίχους το birthday party με Christmas party.

Christmas (Baby Please Come Home) – The Lumineers

Γραμμένο από την Ellie Greenwich και τον Jeff Barry, το τραγούδι ερμηνεύθηκε το 1963 από την Darlene Love, επίσης για το «A Christmas Gift For You from Phil Spector»,  και στην πρωτότυπη εκτέλεση ακούμε και φωνητικά από τη Cher. Το τραγούδι είναι ιδιαίτερα αγαπημένο στο μουσικό κόσμο, και έχει διασκευαστεί αμέτρητες φορές από μουσικούς της rock και της εναλλακτικής σκηνής. Μερικές ιδιαίτερες εκτελέσεις ανήκουν στους: Dion, U2, Raveonettes, Dropkick Murphys.

In The Bleak Midwinter – Fenne Lily

Το πανέμορφο ποίημα της Christina Rossetti δημοσιεύτηκε για  πρώτη φορά σε ένα λογοτεχνικό περιοδικό το 1872 και μελοποιήθηκε από τον Gustav Holst το 1906, ενώ πέντε χρόνια αργότερα η πιο σύνθετη μουσική επένδυση του Harold Drake έδωσε στο In The Bleak Midwinter μία θέση ανάμεσα στα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Fairytale Of New York – Rostam

Το ντουέτο γράφτηκε από τον Jem Finer και τη Shane MacGowan, από τους περίφημους The Pogues, και με την Kirsty MacColl στα φωνητικά κυκλοφόρησε το 1987, ενώ συμπεριλήφθηκε στο δίσκο τους της επόμενης χρονιάς, «If I Should Fall from Grace with God». Είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, και εδώ και χρόνια η λογοκρισία στην οποία υπόκειται προκαλεί συζητήσεις.

Christmas Will Really Be Christmas – Black Pumas

Το τραγούδι γράφεται από τον James Alexander και τον Ben Raleigh και το 1967 κυκλοφορεί με το χριστουγεννιάτικο δίσκο του Lou Rawls, Merry Christmas Ho! Ho! Ho!. Οι Black Pumas το παίζουν και το τραγουδούν πολύ πιο ψηλά, μιας και δυσκολεύονται να πιάσουν το βαρύτονο του Rawls, και μας δίνουν μία φοβερή διασκευή ενός κάπως πιο σκοτεινού χριστουγεννιάτικου τραγουδιού ―το οποίο είναι και από τα προσωπικά μου αγαπημένα.

Silent Night – Sharon Van Etten

Οι στίχοι για την Άγια Νύχτα (Stille Nacht) γράφονται το 1816 από έναν νεαρό ιερέα ονόματι Joseph Mohr, και η μουσική δύο χρόνια αργότερα από τον συνθέτη Franz Xaver Gruber, ενώ η πρώτη ερμηνεία του ύμνου γίνεται την Παραμονή Χριστουγέννων του 1818 στην εκκλησία του Αυστριακού χωριού Oberndorf. Μάλιστα, μιας και το εκκλησιαστικό όργανο είχε χαλάσει σε μια πλημμύρα, ο ύμνος ερμηνεύθηκε συνοδεία κιθάρας.

Blue Christmas – Sharon Van Etten

Γραμμένη από τους Billy Hayes και Jay W. Johnson, αυτή η ιστορία για έναν έρωτα χωρίς ανταπόκριση με φόντο τις γιορτές είναι από τις λατρεμένες επιτυχίες για το soundtrack των Χριστουγέννων. Η πρώτη εκτέλεση γίνεται από τον Doye O’Dell το 1948, αλλά είναι εκείνη του Elvis Presley που καθιερώνει το τραγούδι ως κλασικό, και εμπνέει αμέτρητες διασκευές, όπως η αγαπημένη των Beach Boys από το 1964. 

Την playlist του Spotify με τα 58 κομμάτια μπορείτε να ακούσετε εδώ.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio