ΤΕΧΝΕΣ

Η ζωή εν Covid-19 από τους νικητές του Athens Photo World 2020

29/09/2020

Η τελετή απονομής του διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας μεταδόθηκε μέσω live stream, λόγω των συνθηκών που κατέγραψαν με το φακό τους και οι δύο νικητές, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα της COVID-19 εποχής.

Από την Άννα Φαρδή

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοινώθηκαν οι νικητές των φετινών διαγωνισμών για το Διεθνές Βραβείο Φωτορεπορτάζ «Yannis Behrakis» και το Βραβείο AthensPhotoWorld. Λόγω των περιορισμών από την πανδημία, η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ανάμεσα στις συμμετοχές ξεχώρισαν οι Fabio Bucciarelli και Δημήτρης Μιχαλάκης, με τις δουλειές τους «Μαζεύουμε τους νεκρούς από το πρωί μέχρι το βράδυ» και «42 μέρες» να καταγράφουν τη νέα συνθήκη απέναντι στην οποία ήρθαμε αντιμέτωποι αυτή τη χρονιά. Από τη μία, οι άνθρωποι στο επίκεντρο, περιτριγυρισμένοι από γιατρούς και νοσηλευτές και καλυμμένοι με στολές και μάσκες σε νοσοκομεία που δε χωρούν άλλο κόσμο, ενώ απ’ την άλλη, η απουσία της ανθρώπινης φιγούρας σε μία Αθήνα-φάντασμα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αποτυπώνουν με τον πιο έντονο τρόπο τα τρομακτικά καρέ της άνοιξης, διατοπικά και παγκόσμια. Αναπόφευκτο ήταν άλλωστε, για τους φωτορεπόρτερ το να κρατήσουν στην ιστορία αυτή την πραγματικότητα, υπενθύμιση και μνήμη μιας πανδημίας που πλανάται ακόμη από πάνω μας.

Ο Claudio Travelli (61), ασθενής με Covid-19, αναπαύεται στο κρεβάτι του μετά από την εξέταση από τους εθελοντές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, 15 Μαρτίου 2020, στο Κάτω Τσενάτε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας. Την επόμενη μέρα η οικογένειά του αποφασίζει να καλέσει ασθενοφόρο επειδή η κατάστασή του χειροτερεύει. Ο Claudio πήρε εξιτήριο στις 3 Απριλίου. ©Fabio Bucciarelli

 Στο Νοσοκομείο «Πάπας Ιωάννης XXIII» στο Μπέργκαμο, κάποιοι ασθενείς φορούν διαφανείς πλαστικές κάσκες με οξυγόνο ώστε να αναπνέουν καλύτερα, 3 Μαρτίου 2020 ©Fabio Bucciarelli for NYT

Οδός Αχιλλέως, Σάββατο βράδυ στο κέντρο της πόλης, © Δημήτρης Μιχαλάκης

Διασώστης του ΕΚΑΒ μεταφέρει ασθενή με Covid-19 σε νοσοκομείο αναφοράς. © Δημήτρης Μιχαλάκης

Οι δυο νικητές ενώ θα λάβουν το χρηματικό ποσό των €15.000 και €5.000 αντίστοιχα, έπαθλα που προκύπτουν από αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συνολικού υποστηρικτή της διοργάνωσης του AthensPhotoWorld.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε η συνεργασία της διοργάνωσης με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: Ο Αντώνης Πασβάντης, πρώτος φιναλίστ του Βραβείου APW (για τη δουλειά του «Sombre Caste») θα συνεργαστεί σε μια μελλοντική αποστολή τους ενώ ο συνεργάτης της διοργάνωσης Πρόδρομος Γαλαίος προσέφερε μια φωτογραφική μηχανή Canon EOS M50 στον Byron Smith, δεύτερο φιναλίστ του βραβείου (για τη δουλειά του «The Backstop»).

Οι συμμετοχές για τους διαγωνισμούς θα ανοίξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και η επόμενη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί 21-30 Μαΐου του 2021. 

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio