Ερέχθειο_Photo_ Gavriil Papadiotis
ΠΟΛΗ

Νέο φως θα εκπέμπει η Ακρόπολη

29/09/2020

Μετά από εβδομάδες δοκιμών, ο ολοκληρωτικά ανασχεδιασμένος φωτισμός του Ιερού Βράχου από την βραβευμένη με Emmy Ελευθερία Ντεκώ αποδίδεται επισήμως στις 30 Σεπτεμβρίου, σε μια τελετή που θα μεταδοθεί ζωντανά.

Παράξενες αναλαμπές θα έχει παρατηρήσει στον αττικό ουρανό όποιος έχει κινηθεί στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία βράδια, κι όχι άδικα: εδώ και κάποιες εβδομάδες, η Ακρόπολη φαίνεται να εκπέμπει ένα φως διαφορετικό απ’ το συνηθισμένο της, με τα μάρμαρά της να φαντάζουν πιο λευκά από ποτέ, και προβολείς άλλοτε να την καλύπτουν μ’ ένα στεφάνι από φωτεινές δεσμίδες που εκτείνονται προς τα σύννεφα, κι άλλοτε να την μετατρέπουν σε τοίχο προβολής που τον διατρέχουν λάμψεις σαν αφηνιασμένα pixels.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν ήταν παρά δοκιμές για τον νέο, ολοκληρωτικά ανασχεδιασμένο φωτισμό με τον οποίο εφοδιάζεται το εμβληματικό μνημείο κι ο οποίος, μετά από αρκετές δοκιμές, αποδίδεται επισήμως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί ζωντανά, σε live streaming διαθέσιμο από τον ιστότοπο digitalculture.gov.gr του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  από το κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση και σε απευθείας μετάδοση από την ΕΤ1. 

Ακρόπολη / Photo: Gavriil Papadiotis

Για πρώτη φορά, ο νέoς φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους, φωτίζοντας εκ νέου τον Βράχο, τα Τείχη, τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, τον Ναό της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, τη Στοά του Ευμένους, και το Διονυσιακό Ιερό, ενώ στη μελέτη περιλαμβάνονται πέντε ακόμα μνημεία, τα οποία φωτίζονται για πρώτη φορά: Το μνημείο του Θρασύλλου, τους Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

Ναός Αθηνάς Νίκης / Photo: Gavriil Papadiotis

Η μελέτη, την οποία έφερε εις πέρας η διεθνούς κύρους, βραβευμένη με ΕΜΜΥ, σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε το Ίδρυμα Ωνάση, δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών.  Στόχος είναι η ανάδειξη του συνόλου του Ιερού Βράχου, αλλά και του όγκου και της γεωμετρίας κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio