61ο_φεστιβάλ_κινηματογράφου_θεσσαλονίκης
ΣΙΝΕΜΑ

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έρχεται στο σπίτι μας

Κοντά μας «με κάθε τρόπο» δηλώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (5-15 Νοεμβρίου), που στρώνει το κόκκινο χαλί του ψηφιακά και προσφέρει διαφυγή ξεδιπλώνοντας την 61η του διοργάνωση online.

05/11/2020

«Ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο πριν από μερικούς μήνες, δεν ισχύει», σημειώνει με μια δόση μελαγχολίας ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, στο βίντεο που συνοδεύει την ανακοίνωση του προγράμματος της 61ης διοργάνωσης, που στρώνει φέτος τα κόκκινα χαλιά της ψηφιακά, εν μέσω γενικού lockdown της πόλης. Λόγω ακριβώς αυτών των γενικών απαγορεύσεων, που  ανακοινώθηκαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και θα ισχύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ (5-15 Νοεμβρίου), η φετινή έκδοση της μεγαλύτερης κινηματογραφικής γιορτής της χώρας, θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά και με εισιτήριο μόλις 3 ευρώ ανά προβολή!

Η κινηματογραφική γιορτή του Νοεμβρίου θα είναι η δεύτερη που διεξάγεται με αυτόν τον τρόπο για τον οργανισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετά και την ψηφιακή εκδοχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ την περασμένη άνοιξη: «Ο καθένας μπροστά από την δική του οθόνη, ωστόσο όλοι μας μαζί, να μοιραζόμαστε το κοινό μας όνειρο – το σινεμά», όπως υπογραμμίζει η Διευθύντρια του θεσμού, Ελίζ Ζαλαντό. Έτσι, μεγάλες διεθνείς πρεμιέρες, νέες ελληνικές ταινίες και σπουδαία αφιερώματα θα έρθουν να μας συναντήσουν στο σπίτι, ενώ οι δράσεις της διοργάνωσης θα δραπετεύσουν και έξω από τους τοίχους, απλώνοντας – όσο μπορούν – μια αίσθηση κινηματογραφικής γιορτής και στους, κατάτι πιο μοναχικούς φέτος, δρόμους της πόλης.

Η δυστοπική σύγχρονη εκδοχή της οικειότητας είναι το κεντρικό θέμα του φετινού Διεθνούς Διαγωνιστικού, όπου 12 ταινίες πρωτο- ή δευτεροεμφανιζόμενων σκηνοθετών θα διεκδικήσουν τον Χρυσό και Αργυρό Αλέξανδρο, αλλά και τα άλλα βραβεία του Φεστιβάλ. Εκεί, τα «Μήλα» του Χρίστου Νίκου (παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα Ορίζοντες του Φεστιβάλ Βενετίας), το «Digger», του Τζώρτζη Γρηγοράκου και το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου, θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Παράλληλα, 18 τίτλοι απαρτίζουν το ελληνικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, 13 εκ των οποίων θα κάνουν εδώ την πανελλήνια πρώτη τους, με σκηνοθέτες όπως ο Αλέξανδρος «The Boy» Βούλγαρης, η Αγγελική Αντωνίου, ο Δημήτρης Κουτσαμπασιάκος και ο Μιχάλης Κωνσταντάτος να επιστρέφουν με νέες ταινίες τους στον θεσμό.

Το μεγάλο αφιέρωμα στην επιστημονική φαντασία, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την LiFO, ανατρέχει στους ταραχώδεις καιρούς των απότομων τεχνολογικών, ιστορικών και κοινωνικών ανακατατάξεων που ξεκίνησαν από την δεκαετία του ’50: την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, των εξοπλιστικών ανταγωνισμών, της κούρσας για το διάστημα και του πυρηνικού εφιάλτη.

Συγκεντρώνοντας εμβληματικούς τίτλους του είδους, όπως το «The Day the Earth Stood Still» (1951), το «Soylent Green» (1973) και το «Logan’s Run» (1976), αλλά και τερατοταινίες σαν τo «King Kong vs Godzilla» (1962) και το «Yongary, Monster from the Deep» (1967), ή την σπάνια, απαγορευμένη στην εποχή της αλληγορία του «The War of the Worlds: Next Century», φιλοδοξεί να «μας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσουμε τις παρούσες μας συνθήκες», κερδίζοντας τον τίτλο του πιο επίκαιρου τμήματος του φετινού φεστιβάλ.

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για το κοινό αποκλειστικά στην Ελλάδα, καθώς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ηγείται της διεθνούς πρωτοβουλίας για την καθιέρωση του γεωγραφικού περιορισμού των προβολών στις online φεστιβαλικές διοργανώσεις, με σκοπό την προστασία τους.

Πώς βλέπω ταινίες

Μπένετε στο www.filmfestival.gr και ακολουθείτε το σύνδεσμο TIFF61 ONLINE.

Δημιουργείτε ένα λογαριασμό, αν δεν έχετε ήδη, επιλέγοντας “Create account” στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε.

Βρείτε την ταινία που σας ενδιαφέρει είτε μέσω αναζήτησης, είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού. Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.

Επιλέγοντας να δείτε μία ταινία, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου (3€) και μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή. Επιβεβαίωση της συναλλαγής λαμβάνετε και μέσω email.

Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε την ταινία που επιλέξατε!

Μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας για όλες τις προβολές ανεξαρτήτως ημέρας, όμως μπορείτε να δείτε κάθε ταινία μόνο την ημέρα ηλεκτρονικής προβολής της! Την ημέρα της προβολής της, η ταινία είναι διαθέσιμη από τις 10:00 το πρωί και για 24 ώρες. Θα πρέπει να ολοκληρώσετε την προβολή μέχρι τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για τη διαθεσιμότητα των ταινιών. Το Φεστιβάλ θα βρίσκεται στη διάθεσή μας κάθε μέρα 10.00 με 24.00 μέσω live chat για ερωτήσεις και
απορίες. Τα εισιτήρια για τις online προβολές δεν επιστρέφονται και δεν ακυρώνονται.

Ειδικά πακέτα προβολών

Η τιμή της κάθε προβολής είναι 3 ευρώ. Ωστόσο, το Φεστιβάλ προσφέρει και ειδικά πακέτα προβολών, σε προνομιακές τιμές:

Masterpieces by Mastercard | Ανακαλύψτε δέκα επιλεγμένες ταινίες από το πρόγραμμα του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε προνομιακή τιμή για μια κινηματογραφική εμπειρία με την υπογραφή της Mastercard. Τιμή πακέτου: 20 ευρώ.

Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950-1990) | Απολαύστε 13 απρόσμενες, cult, συναρπαστικές, σπάνιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας μέσα από το μεγάλο αφιέρωμα «Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950-1990)». Τιμή πακέτου: 26 ευρώ.

Πρωτοποριακές δημιουργοί: Aνια Μπρέιεν – Βέρα Χιτίλοβα | Ανακαλύψτε δύο κορυφαίες φωνές του ευρωπαϊκού σινεμά μέσα από 12 ταινίες που θα σας μείνουν αξέχαστες: τη Νορβηγίδα Aνια Μπρέιεν που άνοιξε δρόμους στο φεμινιστικό σινεμά της Σκανδιναβίας και την «αναρχική» του τσέχικου σινεμά Βέρα Χιτίλοβα. Τιμή πακέτου: 24 ευρώ.

Ανοιχτοί Ορίζοντες | Εξερευνήστε τον παγκόσμιο ανεξάρτητο κινηματογράφο μέσα από τις 17 ταινίες του τμήματος «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που δίνουν το στίγμα του ανήσυχου σινεμά που μας σαγηνεύει. Τιμή πακέτου: 34 ευρώ.

Another Take | Οι πιο τολμηρές νέες φωνές του σινεμά είναι εδώ. Δείτε ό,τι πιο φρέσκο και καινοτόμο έχει να προσφέρει ο σύγχρονος ανεξάρτητος κινηματογράφος μέσα από 15 δυνατές ταινίες που εντυπωσιάζουν και συγκινούν. Τιμή πακέτου: 30 ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία:

Πότε θα ξαναδούμε κανονικά σινεμά

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio