trump_angry
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα «απαγορευμένα» τραγούδια του Trump

Λίγες ώρες πριν το τελευταίο debate των αμερικανικών εκλογών, γιορτάζουμε την παραφροσύνη που ακούει στο όνομα Donald Trump με λίγη βοήθεια από τα πάμπολλα τραγούδια που του έχει απαγορευτεί να χρησιμοποιεί.

22/10/2020

Εδώ και αρκετά χρόνια και με ποικίλους τρόπους, ο Donald Trump προκαλεί τη δυσφορία ενός μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού και η καλλιτεχνική κοινότητα δεν αποτελεί εξαίρεση – κι αυτό όχι μόνο λόγω των πολιτικών του show ή των επικοινωνιακών του τρικ, αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο συνδέει τη δημόσια εικόνα του με τις δικές τους.

Πολλοί καλλιτέχνες και οι εκπρόσωποί τους έχουν απαιτήσει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη μουσική τους, τόσο στην πρώτη προεκλογική καμπάνια του 2016, όσο και κατά τη θητεία του, αλλά και τώρα, στην κούρσα του για την παραμονή στον Λευκό Οίκο για μια ακόμη θητεία.

Η οικογένεια του Luciano Pavarotti, για παράδειγμα, ζήτησε να σταματήσει να χρησιμοποιείται η εκτέλεσή του στην άρια «Nessun Dorma» του Giacomo Puccini, ενώ η Rhianna προς μεγάλη έκπληξή της ανακάλυψε μέσω twitter πως το «Please Don’t Stop the Music» ακούστηκε σε μία συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών, πριν απαιτήσει την παύση του με το γνωστό cease and desist. Αυτές είναι δύο μόνο περιπτώσεις από μια μεγάλη λίστα σημαντικών καλλιτεχνών, που είδαν τα τραγούδια τους να μετατρέπονται σε προεκλογικά hits, την οποία ανατρέχουμε ξεδιαλέγοντας 15 αγαπημένες μας περιπτώσεις.

Neil Young – Rockin’ in the Free World

O Neil Young ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που αντιμετώπισαν το πρόβλημα της συσχέτισής τους με την καμπάνια του Αμερικανού Προέδρου. Το 2015 ξεκίνησε η διαμάχη σχετικά με τη χρήση του «Rockin’ in the Free World», το οποίο έπαιζε στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Donald Trump. Οι εκπρόσωποι του Young δήλωσαν τότε πως ο Trump δεν είχε εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο τραγούδι, ενώ ο Καναδός καλλιτέχνης υποστήριζε τον πολιτικό αντίπαλο του Trump, Bernie Sanders.

Aerosmith – Livin’ on the Edge

Τον Αύγουστο το 2018, το τραγούδι των Aerosmith έπαιξε σε μία συγκέντρωση των υποστηρικτών του Trump, παρόλο που από το 2015, ο frontman της μπάντας Steven Tyler έχει ζητήσει να μη χρησιμοποιηθεί μουσική τους στην καμπάνια του Αμερικανού προέδρου. Πλέον έχει εκδοθεί επίσημη διαταγή παύσης.

The BeatlesHere Comes the Sun

Στο Διεθνές Συνέδριο Ρεπουμπλικανών το 2016, έπαιξε το γραμμένο από τον George Harrison, «Here Comes the Sun». Σε απάντηση, το George Harrison Estate δήλωσε σε δημοσίευση στο twitter πως η χωρίς άδεια χρήση του τραγουδιού βρήκε το ίδρυμα αντίθετο. Οι εκπρόσωποι σχολίασαν επίσης με χιούμορ πως «Αν ήταν το Beware of Darkness, τότε ΜΠΟΡΕΙ και να το εγκρίναμε!»

R.E.M. –  It’s the End of the World

Ο frontman της γνωστής alternative rock μπάντας, Michael Stipe ανακάλυψε πως η επιτυχία τους από το 2003 χρησιμοποιούνταν συχνά στις συγκεντρώσεις του Trump. Φυσικά, ο τίτλος θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ ακριβής για να περιγράψει τον κόσμο υπό την ηγεσία του Trump, ωστόσο η μπάντα έχει στείλει στον Αμερικανό Πρόεδρο διαταγή παύσης.

Elton John – Tiny Dancer

Ο Sir Elton John έχει ξεκαθαρίσει πως δε συμφωνεί με τη χρήση των τραγουδιών του στο πλαίσιο της καμπάνιας του Donald Trump. Μάλιστα, έχει δηλώσει: «Δε θέλω η μουσική μου να σχετίζεται με οτιδήποτε έχει να κάνει με μια αμερικανική προεκλογική καμπάνια. Είμαι Βρετανός…».

Adele – Rolling in the Deep

;

Το 2016, οι εκπρόσωποι τύπου της Adele ανακοίνωσαν πως η Βρετανή μουσικός δεν έδωσε ποτέ άδεια στον υποψήφιο τότε Πρόεδρο Donald Trump να χρησιμοποιήσει τη μουσική της σε εκδηλώσεις. Μάλιστα, σε αντίθεση με την αποχή του συμπατριώτη της Elton John, η Adele υποστήριξε ενεργά στις εκλογές τη Hillary Clinton.

Rolling Stones – You Can’t Always Get What You Want

Η θρυλική μπάντα έχει απαγορεύσει κάθε χρήση της μουσικής της από την πρώτη καμπάνια του 2016, ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχίζει να παίζει το «You Can’t Always Get What You Want» στις συγκεντρώσεις του. Τον Ιούνιο του 2020, οι εκπρόσωποι της μπάντας δήλωσαν πως αν αυτό συνεχιστεί, θα υπάρξουν μηνύσεις…

Queen – We Are the Champions

Ο Trump χρησιμοποίησε πολλές φορές την επιτυχία των Queen κατά την προεκλογική του καμπάνια το 2016. Ο δημιουργός του τραγουδιού Brian May δημοσίευσε τότε μία δήλωση που ξεκαθάριζε ότι ποτέ δεν του ζητήθηκε άδεια για τη χρήση του, ενώ πάντοτε ήταν ενάντια στην πολιτική της μπάντας να χρησιμοποιείται η μουσική της για πολιτικούς σκοπούς. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Queen από την Sony/ATV Music Publishing δήλωσαν: «Εκ μέρους της μπάντας, είμαστε απογοητευμένοι από την επαναλαμβανόμενη χωρίς άδεια χρήση του τραγουδιού, μετά από αίτημα για παύση που έχει προφανώς αγνοηθεί από τον κύριο Trump και την καμπάνια του».

Earth Wind and Fire – September

Οι Αμερικανοί Earth, Wind and Fire προώθησαν το tweet των Queen για τη χρήση του «We Are The Champions» σε ένα συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον Ιούλιο του 2016, συμπληρώνοντας πως και η χρήση του δικού τους τραγουδιού, η επιτυχία του 1978 «September» που ακούστηκε, ήταν χωρίς την άδειά τους και αντίθετη στις επιθυμίες τους.

Pharrell Williams – Happy

Οι δικηγόροι του Williams έστειλαν διαταγή παύσης στο Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2018, με αφορμή τη χρήση του χιτ κομματιού σε μία συγκέντρωση του Trump που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη μαζική δολοφονία σε μια εβραϊκή συναγωγή στο Pittsburgh. Το μήνυμα έλεγε: «Δεν υπήρχε τίποτα “χαρούμενο” στην τραγωδία που συνέβη στη χώρα μας το Σάββατο και καμία άδεια δε σας δόθηκε για τη χρήση του τραγουδιού για το συγκεκριμένο σκοπό».

Guns N’ Roses – Sweet Child O’ Mine

Ο frontman Axl Rose δήλωσε φανερά δυσαρεστημένος πως η μπάντα έχει ζητήσει επίσημα να μη χρησιμοποιείται η μουσική της σε εκδηλώσεις του Donald Trump, ωστόσο η καμπάνια του Προέδρου χρησιμοποιεί παραθυράκια σε σχέση με τις άδειες των αιθουσών όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις, χωρίς να υπάρχει η συγκατάθεση των τραγουδοποιών.

Prince – Purple Rain

Ο Omarr Baker, ετεροθαλής αδερφός του Prince, δημοσίευσε εκ μέρους της οικογένειας του εκλιπόντος καλλιτέχνη μία δήλωση που ζητούσε από τον Trump να σταματήσει να παίζει το εμβληματικό «Purple Rain» στις συγκεντρώσεις του το 2018, ενώ αργότερα εκδόθηκε και επίσημη διαταγή παύσης.

Panic! At The Disco – High Hopes

O  frontman της μπάντας Brendon Urie διαμαρτυρήθηκε δημόσια για τη χρήση του τραγουδιού του, «High Hopes», το οποίο έπαιξε σε μία συγκέντρωση του Trump στην Arizona τον περασμένο Ιούνιο. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης έχει μιλήσει κατά του Προέδρου και παλαιότερα.

Tom Petty And The Heartbreakers – I Won’t Back Down

Σε μία δήλωση στο Twitter, οι κόρες του εκλιπόντος Tom Petty, Annakim και Adria, η σύζυγός του Dana αλλά και η πρώην σύζυγός του, Jane, δήλωσαν πως έχουν εκδώσει μία επίσημη διαταγή παύσης της χρήσης του τραγουδιού από το 1989, με αφορμή μία συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών στην Oklahoma τον Ιούνιο που πέρασε.

Creedence Clearwater Revival – Fortunate Son

Ο John Fogerty των Creedence Clearwater Revival είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση. Λίγες ημέρες πριν, στις 17 Οκτωβρίου, δήλωσε: «Είμαι αντίθετος στη χρήση του τραγουδιού μου «Fortunate Son» από τον Πρόεδρο με οποιονδήποτε τρόπο για την καμπάνια του. Χρησιμοποιεί τις λέξεις και τη φωνή μου για να μεταδώσει ένα μήνυμα που δεν υποστηρίζω».

Σχετικό θέμα: New Music Friday

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio