ΣΙΝΕΜΑ

Επιστροφή στην Neverland;

Μπλεγμένος πάλι σε νομική διαμάχη ο σκηνοθέτης του Leaving Neverland, αυτή τη φορά κινηματογραφώντας τις δικαστικές αντιπαραθέσεις των πρωταγωνιστών του ντοκιμαντέρ-σοκ του, με τους κληρονόμους του Michael Jackson. 

Σε μια χώρα που τα σκάνδαλα γίνονται πρώτα hashtag και μετά βρίσκουν τον δρόμο τους για τα δικαστήρια, το Leaving Neverland ήρθε να ταρακουνήσει την αμερικάνικη (κι όχι μόνο) κοινωνία, που ένοιωσε ότι απέτυχε να προφυλάξει, ή τουλάχιστον να ερευνήσει τις «φιλίες» του Michael Jackson με τους νεαρούς φανς του.

Ο σκηνοθέτης Dan Reed, βρίσκεται και πάλι μπλεγμένος σε μία νομική διαμάχη με τις  εταιρίες που διαχειρίζονται την περιουσία του καλλιτέχνη, καθώς προσπαθεί να ετοιμάσει το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ. Το sequel αυτό καταγράφει τον αντίκτυπο που είχε η προβολή της ταινίας στη ζωή των πρωταγωνιστών και ταυτόχρονα παρακολουθεί τις  εξελίξεις στις δικαστικές αντιπαραθέσεις τους με τους κληρονόμους του εκλιπόντος. Οι δικηγόροι του Τζάκσον από την άλλη, ζητούν απαγόρευση της μαγνητοσκόπησης στην αίθουσα του δικαστηρίου.

O Reed ισχυρίζεται ότι «το ντοκιμαντέρ που γυρίζω αφορά τα τρέχοντα γεγονότα που λαμβάνουν μέρος, τα περισσότερα σε δημόσια θέα, και θα είναι μια αφήγηση που θα παρουσιάζει πολλαπλές απόψεις»,

Το “Leaving Neverland” είναι η ιστορία δύο ανδρών – του  χορογράφου Wade Robson, 36 και του James “Jimmy” Safechuck, 41 – που ισχυρίζονται πως ο Τζάκσον τους κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν αγόρια, ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζοντας στα εφηβικά τους χρόνια. 

Ο καπνός υπήρχε, κι η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ταινία ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία . Η πρώτη κατηγορία έγινε το 1993, από τους γονείς του 13χρονου Jordy Chandler. Ο Wade, 10 ετών τότε, κατέθεσε υπέρ του, το ίδιο και ο Safechuck, και τελικά η υπόθεση έληξε εκτός δικαστηρίων με μια επιταγή 23 εκατομμυρίων δολαρίων.  

Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το 2005, κρίθηκε από τους ενόρκους αντίστοιχου δικαστηρίου ότι ο καλλιτέχνης ήταν αθώος σχετικά με τους ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση ενός άλλου 13χρονου, του Gavin Arvizo. Και σε αυτή τη δίκη τον υπερασπίστηκε ο, ενήλικας πια, Wade.

Δεξιά: Wade Robson, Dan Reed και James Safechuck / Αριστερά: Ο βασιλιάς της ποπ με τον Robson και τον Safechuck ως παιδιά

Το ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του ’19, πυροδότησε μια θύελλα αγωγών, μηνύσεων και δηλώσεων, καθώς και ένα κύμα περιφρόνησης και απόρριψης όχι μόνο του Michael Jackson, αλλά και του έργου του. Ραδιοφωνικοί σταθμοί αφαίρεσαν τα τραγούδια του από το playlist τους, (οι περισσότεροι τα έχουν επαναφέρει) και οι θεατές οργισμένοι αναρωτιόντουσαν πώς είναι δυνατόν ο Βασιλιάς της Ποπ να τους είχε εξαπατήσει.

Μετά από 7+ χρόνια αγωγών, δεν βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Robson ή του Safechuck. Παρόλο που το Leaving Neverland έστρεψε την προσοχή στους δύο άντρες, το δικαστικό σύστημα έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις αξιώσεις τους. Ωστόσο, είναι πιθανό να συνεχίσουν να εξαντλούν τις επιλογές τους στην αναζήτηση οικονομικής αποζημίωσης.

Με τον Michael Jackson να έχει αποδημήσει εις Κύριον, απαντήσεις δεν θα δοθούν και δικαίωση δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον όχι ηθική. Τα δικαστήρια που δίνουν και παίρνουν, στην ουσία αποφασίζουν για τις λεπτομέρειες μίας βαθύτατα οδυνηρής υπόθεσης, που έχει σημαδέψει τις ζωές πολλών ανθρώπων.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio