H Ζαζ δίνει συνέντευξη στον Pepper 96,6
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη της Zaz στον Pepper 96,6

17/12/2018

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της δίσκου με τίτλο Effet Miroir, η Zaz μίλησε αποκλειστικά στον Pepper 96.6 και στη Βαρβάρα Σαββίδη.

Στα τέλη του 2018 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος της Zaz, της μποέμ γαλλίδας με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή, που γνωρίσαμε πριν απο 9 χρόνια με το single “Je veux”. Έκτοτε ακολούθησαν βραβεία Grammy, εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, εκατοντάδες συναυλίες σε όλο τον κόσμο και συνεργασίες με μουσικούς θρύλους, όπως ο Quincy Jones και ο Charles Aznavour (για τον προηγούμενο δίσκο της, “Paris”).

Τώρα η Zaz επιστρέφει με το Effet Miroir, πέντε σχεδόν χρόνια μετά τον τελευταίο της δίσκο με νέες συνθέσεις (το “Paris” ήταν δίσκος διασκευών) κι ένα άλμπουμ που χαρακτηρίζεται από τη μίξη των μουσικών ειδών, αφήνοντας για λίγο τον τζαζ και σουίνγκ ήχο με τον οποίο τη γνωρίσαμε. Στην τηλεφωνική τους συνομιλία η Zaz και η Βαρβάρα Σαββίδη συζήτησαν με αφορμή τον νέο της δίσκο, για τη φιλοσοφία της για τη ζωή, τον τρόπο με τον οποίο δούλεψε το Effet Miroir, τις πιο δυνατές εικόνες που κρατά από τις μακροχρόνιες περιοδείες της.

Για το Effet Miroir

Σχετικά με την πενταετή αναμονή για νέο υλικό, μας λέει η ίδια πως όλο αυτό το διάστημα «δεν έχω σταματήσει τις περιοδείες, έλειπα πολύ στο εξωτερικό, έχουμε πάει πραγματικά παντού, αλλά αποφάσισα να κάνω μια παύση ενός χρόνου για να δημιουργήσω αυτό το άλμπουμ. Επίσης, πέρσι έκανα την παραγωγή στο άλμπουμ ενός συνεργάτη μου, μουσικού, σε στιλ jazz manouche. Παράλληλα, διοργάνωσα και το πρώτο μου φεστιβάλ στην Αρντές, με συλλογικότητες και τοπικούς παραγωγούς, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Ζαζιμούτ. Σε αυτό το νέο άλμπουμ είχα μεγάλη επιθυμία να δημιουργήσω νέο ήχο. έτσιγια το Effet Miroir δουλέψαμε σε διάφορες υφές των τραγουδιών μέχρι να καταλήξουμε στον ήχο του κάθε τραγουδιού, πειραματιστήκαμε με τις ενορχηστρώσεις, περάσαμε πραγματικά πολλές ώρες στο στούντιο και σε συναυλίες για να βρούμε το σωστό ήχο.»

Η φιλοσοφία της για τη ζωή

Αποτυπώνεται τόσο μέσα από τα κομμάτια της, όπως το Que vendra από τον νέο της δίσκο, όσο και μέσα απο τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πολύ μεγάλη επαγγελματική της επιτυχία, τη διασημότητα και ό,τι αυτό φέρει μαζί.

«Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, παρά μισοάδειο, χρησιμοποιώ τις δοκιμασίες του παρελθόντος σαν εργαλεία για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια λάθη. Έτσι φαντάζομαι ότι στο μέλλον θα μου συμβούν καλά πράγματα, διατηρώντας μια θετική στάση. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα πράγματα που δεν πάνε καλά και να τα αφήνουμε πίσω. Αυτό που έχει σημασία είναι το παρόν, γιατί το παρόν φτιάχνει το μέλλον μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε καλά την παρούσα στιγμή.»

«Η φήμη έχει υπογραμμίσει περισσότερο τις ουσιαστικές αξίες. Όταν έφτιαχνα το νέο μου δίσκο «Effet Mirroir», ανακάλυπτα όλο και περισσότερα πράγματα που αγαπάω και θα ήθελα να αποδεχτώ σε σχέση με τον εαυτό μου. Αυτό που βλέπω στον κόσμο είναι ο εαυτός μου και αν κάτι με αγγίζει το κρατώ, ενώ αν δεν μου ταιριάζει, αντιδρώ σε αυτό. Δε μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, αλλά μπορώ να αλλάξω τον τρόπο που αντιδρώ σε όσα συμβαίνουν Και αν κάτι με ενοχλεί και δε μου κάνει καλό, είναι ευθύνη μου να αντιδράσω και να καταλάβω γιατί με επηρρεάζει. Και αυτό με κάνει πιο υπεύθυνη.»

Zazimut: το πρότζεκτ της για την κοινωνική αλλαγή

«Θέλω να αξιοποιήσω τη φήμη μου για να κάνω πράγματα που έχουν αξία. Έχω περισσότερα μέσα σήμερα για να πραγματοποιήσω αυτά που θέλω. Έτσι έχω καταφέρει να οργανώσω αυτό το φεστιβάλ, ένα πρότζεκτ μέσα από το οποίο μαθαίνω πραγματικά συνεχώς. Mε έχει κάνει πολύ χαρούμενη γιατί συναναστρέφομαι με οργανισμούς και ανθρώπους από όλο τον κόσμο που έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν μια κοινωνία που σέβεται πολύ περισσότερο, ανθρώπους που αυτοοργανώνονται, που θέλουν να κάνουν καλύτερο τον κόσμο γύρω τους. Το πιο σημαντικό από όλα, είναι οι άνθρωποι να αυτοοργανώνονται και να δημιουργούν πράγματα που έχουν αξία, κοινότητες, σχολεία. Πιστεύω πολύ στους ενεργούς πολίτες, μόνο έτσι μπορούμε να βελτιώσουμε τον κόσμο γύρω μας. Μου έχει κάνει καλό η συνάντηση με όλους αυτούς τους ανθρώπους, είναι μια αίσθηση ότι δεν είσαι εντελώς μόνος σου.»

Η εικόνα που κρατάει από τις περιοδείες της 

«Είναι τόσες πολλές οι στιγμές, δεν ξέρω τι να πρωτοξεχωρίσω. Στην Αργεντινή ήταν εκπληκτικά,  στη συναυλία ήταν χιλιάδες άνθρωποι που ήξεραν όλα τα τραγούδια απέξω, και την επόμενη μέρα παίξαμε σε μια φαβέλα, σε ένα χώρο με ιατρικό προσωπικό για τοξικομανείς και αστέγους. Ήταν πολύ συγκινητικό. Είναι πολύ δυνατές οι στιγμές που φέρνεις με τη μουσική σου χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μια πραγματικότητα με την οποία εγώ δεν είμαι εξοικειωμένη στην καθημερινότητά μου, οι άνθρωποι εκεί όμως είναι.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν νέο που με πλησίασε και μου είπε ότι σκεφτόταν εκείνη τη μέρα είτε να σκοτώσει, είτε να σκοτωθεί, αλλά με τη μουσική, με το τραγούδι αισθάνθηκε ότι δεν είναι μόνος του, ότι είναι μέρος ενός συνόλου κι ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Zaz εδω: https://www.mixcloud.com/Pepper966/zaz-interview-barbara-savvidi/

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio