Συναυλίες με… χαρτί γιατρού;
NEWS

Συναυλίες με… χαρτί γιατρού;

Αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ Covid-19 για είσοδο στις συναυλίες του ’21, σκοπεύει να ζητά η Ticketmaster, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες πώλησης και διανομής εισιτηρίων στον κόσμο.

12/11/2020

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Pfizer για εμβόλιο με ποσοστό αποτελεσματικότητας 90%, φαίνεται να έφερε και την ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα επιστρέψουν και οι συναυλίες. Για αυτήν την μετά-πανδημίας εποχή, μάλιστα, την οποία η διεθνής εταιρεία πώλησης και διανομής εισιτηρίων Ticketmaster, προβλέπει να ξεκινά την Άνοιξη του 2021, τα σχέδια και οι προγραμματισμοί για την ασφαλέστερη διεξαγωγή συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων έχουν ήδη αρχίσει.

Το σχέδιο της Ticketmaster, κολοσσού στο είδος με θυγατρικές όπως η Live Nation, θα αποτελείται από τρία στάδια. Πρώτα ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει τεστ ή εμβόλιο, στη συνέχεια θα δίνει άδεια στο διαγνωστικό κέντρο να στείλει τα αποτελέσματα σε μια εταιρεία πληροφοριών υγείας όπως το CLEAR Health Pass ή το Digital Health Pass της IBM (στην Αμερική όλα αυτά) και τέλος η Ticketmaster θα αντλεί από εκεί τη σχετική ενημέρωση. Φυσικά, στο ιδιότυπο αυτό πρωτόκολλο, που βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, όλες οι πληροφορίες θα είναι κρυπτογραφημένες και προστατευμένες, σύμφωνα με τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων.

Το σχέδιο, αν υλοποιηθεί, είναι σίγουρο ότι θα ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις από ακτιβιστικές οργανώσεις, και εκεί, όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει να διευκρινιστούν και να καθοριστούν τα όρια της πρωτόγνωρης αυτής τακτικής.

Προς το παρόν, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της Αμερικής δεν έχει εγκρίνει εταιρείες ανεξάρτητων τρίτων, που να διαθέτουν την προηγμένη τεχνολογία  που απαιτείται για την άμεση παροχή αποτελεσμάτων εμβολιασμού, αλλά αυτό είναι κάτι που ο πρόεδρος της Ticketmaster, Mark Yovich, αναμένει να συμβεί σύντομα. Άλλωστε, ένας τέτοιος ταχέος τύπου έλεγχος είναι απαραίτητος σε αεροπορικές εταιρίες, θεματικά πάρκα, και χώρους οργανωμένου συνωστισμού. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννιέται κι ένα νέο κύμα επενδυτών ψηφιακού ελέγχου στον νεοσύστατο τομέα «τεχνολογία COVID-19».

Ο ευρωπαϊκός τρόπος

Στην Αγγλία, το θέμα συναυλίες αντιμετωπίζεται πιο σφαιρικά και πιο ουσιαστικά. Πριν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, οι βουλευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζουν πως θα στηρίξουν οικονομικά τα μεγάλα και μικρά φεστιβάλ τους, που την φετινή χρονιά αντιμετώπισαν απώλειες εσόδων της τάξης του 90%. Γι’ αυτό τον λόγο συστήθηκε επιτροπή από το Υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ψηφιακών Μέσων με στόχο την υποστήριξη του κλάδου, που αναμένεται και φέτος να πληγεί, αφού τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης μπορεί να αποβούν καθοριστικά για την βιωσιμότητά του.

Ήδη, πάντως, οι μεγάλες διοργανώσεις σχεδιάζουν το ερχόμενο καλοκαίρι, αν και με συγκρατημένη αισιοδοξία: Ο Stormzy και ο Liam Gallagher θα είναι επί κεφαλής των φεστιβάλ Reading και Leeds του επόμενου έτους, ενώ η Emily Eavis, συνδιοργανώτρια του Glastonbury, δήλωσε ότι ελπίζει το φεστιβάλ να επιστρέψει τον Ιούνιο. Όλοι τους, φυσικά, περιμένουν, όπως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τις εξελίξεις με το εμβόλιο της Pfizer.

Τα φεστιβάλ στην Αγγλία, σημειωτέον, προσφέρουν και σημαντικά οικονομικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες: περίπου £34,7 εκατ. ήταν το ποσό που ξοδεύτηκε από επισκέπτες, στις περιοχές γύρω από τους χώρους των εκδηλώσεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Julian Knight, δήλωσε: «Έχουμε τόσα πολλά θρυλικά φεστιβάλ που έχουν δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο παγκόσμια φήμη – θα ήταν καταστροφικό αν δεν μπορούσαν να επιστρέψουν δυνατά, ή αν τα μικρότερα φεστιβάλ, που είναι και η πηγή των νέων ταλέντων, εξαφανιζόντουσαν εντελώς».

Δες και αυτό: Οι θεατρικές τάσεις της σεζόν

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio