ΤΕΧΝΕΣ

Adios Quino

30/09/2020

Ο Αργεντινός σκιτσογράφος που μέσω της Μαφάλντα, της πιο εμβληματικής του δημιουργίας, εξέθεσε με ανατρεπτικό χιούμορ τον κοινωνικό παραλογισμό, πέθανε στα 88 του έτη λόγω επιπλοκών που ακολούθησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Ο Κίνο είναι νεκρός. Όλοι οι καλοί άνθρωποι της χώρας και του κόσμου ολόκληρου θα τον θρηνήσουν», έγραψε στο Twitter ο εκδότης του Ντάνιελ Ντιβίνσκι, ανακοινώνοντας το δυσάρεστο νέο του θανάτου ενός από τους σημαντικότερους σκιτσογράφους της γενιάς του ‘60. Δημιουργός της Μαφάλντα, της αξιολάτρευτης στρογγυλοπρόσωπης κόρης ενός μικροαστικού αντρόγυνου που, μέσα από τις αφοπλιστικές της ερωτήσεις, εξέθετε την αμηχανία του «κόσμου των ενηλίκων» με τον πιο σπαρταριστό τρόπο, ο Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, καταγόταν από την Ανδαλουσία της Ισπανίας.

Γεννήθηκε το 1932 και σε ηλικία 13 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα, σταμάτησε όμως πολύ νωρίς τις σπουδές του για να αφιερωθεί στο μεγάλο του πάθος: τη γελοιογραφία και το σκίτσο. Μέσα από τα ασπρόμαυρα καρέ του στιγμάτιζε τον κοινωνικό παραλογισμό και την πολιτική παραφροσύνη, βάζοντας το alter ego του να ζητά εξηγήσεις για την κατάσταση των γυναικών, τη
δικτατορία, τον υπερπληθυσμό, τον πυρηνικό πόλεμο, ακόμη και για τον Φιντέλ Κάστρο.

Η Μαφάλντα, που γεννήθηκε το 1964 στην αργεντίνικη εφημερίδα «Primer Plana», χάρη στο κοφτερό της χιούμορ και τις σαρδόνιες παρατηρήσεις της, μεταφράστηκε σε 26 διαφορετικές γλώσσες, ενώ λογοκρίθηκε σε χώρες όπως η Βολιβία, η Χιλή και η Βραζιλία. Ο Κίνο σταμάτησε να αφηγείται τις ιστορίες της το 1973, εξηγώντας ότι το πολιτικό κλίμα στην Λατινική Αμερική έπαιξε ρόλο στην
απόφασή του.

«Μετά το πραξικόπημα στη Χιλή [από τον Πινοσέτ το 1973], το σκηνικό στην Λατινική Αμερική έγινε πολύ αιματηρό – αν είχα συνεχίσει να την ζωγραφίζω [την Μαφάλντα], θα με είχαν πυροβολήσει από μία έως τέσσερις φορές», είχε δηλώσει, αναφερόμενος στις επιθέσεις κατά καλλιτεχνών και διανοούμενων που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στα δεξιά μιλιταριστικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής.

To 1976, μετά το πραξικόπημα στην Αργεντινή, ο Κίνο έφυγε για την Ιταλία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Επέστρεψε στην Αργεντινή το 1983 και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1987 εναντίον του προέδρου της Αργεντινή Ραούλ Αλφονσίν, ο Κίνο δημοσίευσε ένα σκίτσο της Μαφάλντας να δηλώνει: «Ναι στη δημοκρατία! Ναι στη δικαιοσύνη! Ναι στην ελευθερία! Ναι στη ζωή!». Συνέχισε να εργάζεται ως σκιτσογράφος μέχρι το 2006, οπότε και αποσύρθηκε.

Πρόσφατα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και, μολονότι οι γιατροί κατάφεραν αρχικά να τον σταθεροποιήσουν, η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία, καταλήγοντας στον θάνατό του την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 88 ετών.

Με πληροφορίες από το BBC.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio