ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τραγούδια για καλοκαιρινούς έρωτες

13/07/2022

Έρωτας,  πάθος και υποσχέσεις. Οι έρωτες που γεννιούνται κάτω από το φεγγάρι του Αυγούστου και γίνονται παρελθόν με τα πρωτοβρόχια. Σχεδόν όλοι τους έχουμε ζήσει και ναι υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας λέει ότι οι υποσχέσεις, που συνοδεύουν τα καλοκαιρινά φλερτ, έχουν συνήθως ξεχαστεί μέχρι να φορέσεις την πρώτη ζακέτα. 

Μερικά τραγούδια γραμμένα για αυτούς ειδικά τους έρωτες, αυτούς που περνάνε, αλλά τους θυμόμαστε πάντα. 

SUMMER NIGHT – JOHN TRAVOLTA /OLIVIA NEWTON JOHN (OST GREASE)

Και ποιός δεν έχει ταυτιστεί με τον καλοκαιρινό έρωτα του Danny και της Sandy ή τουλάχιστον με μία από τις δύο εκδοχές για το τι πραγματικά συνέβη όταν γνωριστήκαν.  Ο John Travolta καυχιέται για τις καυτές βραδιές, η Olivia Newton John αναπολεί τους ρομαντικούς περιπάτους και πάνω σε αυτή τη διάσταση απόψεων χτίζεται μία δίωρη ταινία. Με αναμενόμενο happy ending.    

He got friendly, holding my hand

She got friendly down in the sand

Summer dreams ripped at the seams

But, oh, those summer nights

SUMMER KISSES WINTER TEARS – ELVIS PRESLEY

 

Τo ήξερες ότι θα συμβεί αλλά δεν ήθελες να το σκέφτεσαι. Η πιο δυσάρεστη αλλά ως επι το πλείστον  η πιο συνηθισμένη  έκβαση ενός καλοκαιρινού φλερτ. Το τραγούδι που περιγράφει τους καλοκαιρινούς έρωτες, τους μοναδικούς και ανεπανάληπτους …μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. 

Summer kisses, Winter tears

Like the stars they fade away

Leaving me to spend my lonely nights

With dreams of yesterday 

SUMMER – CALVIN HARRIS 

Με συνοπτικές διαδικασίες, 49 λέξεις σε ένα επαναλαμβανόμενο ρεφραίν, ο Calvin Harris περιγράφει έναν καλοκαιρινό έρωτα και με λίγα λόγια, –στην κυριολεξία-  γίνεται το χιτ του καλοκαιριού, τουλάχιστον το 2014.  

When I met you in the summer

To my heartbeat’s sound

We fell in love

As the leaves turned brown

And we could be together, baby

As long as skies are blue

You act so innocent now

But you lied so soon

When I met you in the summer

SUMMERTIME SADNESS – LANA DEL RAY

Εντάξει, αναμενόμενο από την Lana Del Ray να γράψει ένα τραγούδι για την θλίψη. Το Summertime Sadness, δημιουργεί το κατάλληλο soundtrack για όταν χαζεύεις τις φωτογραφίες και σκέφτεσαι το φλερτ του καλοκαιριού, τις ωραίες στιγμές, αυτές που πίστευες ότι θα διαρκέσουν για πάντα.  Ακούγεται παρέα με  ένα κουτί χαρτομάντιλα. 

Kiss me hard before you go

Summertime sadness

I just wanted you to know

That baby, you the best

CRUEL SUMMER – BANANARAMA

 

Γιατί οι Bananarama ξέρουν πόσο δύσκολο είναι  όταν φτάνει η στιγμή να αποχωριστείς το φλερτ σου, και πόσο βάναυσο σου φαίνεται τότε το καλοκαίρι.   Για ένα σκληρό και βάρβαρο καλοκαίρι τραγουδούσαν το 1983 οι Bananarama «για την αφόρητη ζέστη και τη δυστυχία να θέλουμε να είμαστε με κάποιον καθώς τελειώνει το καλοκαίρι. Σε όλους μας έχει συμβεί.»  

It’s a cruel, (cruel) cruel summer

(Leavin’ me) leavin’ me here on my own

It’s a cruel, (it’s a cruel) cruel summer

Now you’re gone

SUMMER IS ALMOST GONE – DOORS

Στοχαστικοί πάντα οι Doors πάνε σε άλλο επίπεδο τις καλοκαιρινές ανησυχίες, φιλοσοφώντας για την εξέλιξη της σχέσης, έχοντας την  ίδια απορία που έχουν όλοι, φιλόσοφοι ή μη.   

Παραδοσιακά ακούγεται αρχές Σεπτεμβρίου γιατί: 

Summer’s almost gone

Summer’s almost gone

Almost gone

Yeah, it’s almost gone

Where will we be

When the summer’s gone?

SEALED WITH A KISS – BRIAN HYLAND

 

Ένα τραγούδι που αφορά την αγωνία μην τυχόν και ο προϋπάρχων έρωτας δεν αντέξει στις διακοπές  του καλοκαιριού. Υποσχέσεις και εδώ για καθημερινή αλληλογραφία, τότε που δεν υπήρχαν e-mail, sms και κινητά, και οι διακοπές ήταν και πιο ανέμελες και πιο διακριτικές και το ραντεβού τον Σεπτέμβρη φάνταζε εφικτό. 

Though we’ve got to say goodbye for the summer

Darling, I promise you this

I’ll send you all my love

Every day in a letter

Sealed with a kiss

ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ  OST ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ένα καλοκαίρι, ένα από τα πολλά ελληνικά τραγούδια που έχουν γραφτεί για τις αγάπες του καλοκαιριού.  Ιδιαίτερα αγαπητό, ακουγόταν με την Αφροδίτη Μάνου, το 1971 στη ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι» σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Πάνου Κοντέλη με πρωταγωνιστές την Έλενα Ναθαναήλ και τον Λάκη Κομνηνό. Ο Γιάννης Σπανός υπογράφει το εξαιρετικό soundtrack στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και το άλλο μεγάλο χιτ της εποχής «Σαν Με Κοιτάς»

Ένα καλοκαίρι

η αγάπη χάθηκε.

Πάγωσε τ’ αγέρι

ρόδο που μαράθηκε.

Κι η χαρά μας έσβησε

τη νύχτα ξαφνικά

μες στο σκοτάδι.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio