ΜΟΥΣΙΚΗ

Το βινύλιο πίσω στο θρόνο του

15/09/2020

Η επιστροφή του γιγαντωνόταν εδώ και καιρό, όμως το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι πωλήσεις βινυλίου ξεπέρασαν αυτές των CD στις ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια.

Στη δεκαετία του ‘70 και στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, τα βινύλια  ήταν ο πιο δημοφιλής τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι άκουγαν μουσική. Και μετά κάτι άλλαξε: οι τρόποι που άκουγες μουσική γινόντουσαν όλο και περισσότεροι, όλοι και πιο πρακτικοί, όλο και πιο προσιτοί. Κασέτες, CD και ψηφιακά αρχεία, είχαν ως  αποτέλεσμα το ενδιαφέρον για το βινύλιο να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, μέχρι οι δίσκοι να «ξεπέσουν» σε αντικείμενα λατρείας κάποιων λίγων ρομαντικών συλλεκτών.

Κι ενώ υπήρχε η εντύπωση ότι η αναβίωση του βινυλίου τροφοδοτείται τα τελευταία χρόνια κυρίως από αυτούς τους συλλέκτες, αλλά και νοσταλγικούς χίπστερ, το πρώτο εξάμηνο του 2020 η Recording Industry Association of America ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου ξεπέρασαν αυτές των CD στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 1986. Συγκεκριμένα  $232,1 εκατομμύρια ξοδεύτηκαν για αγορά δίσκων και μόλις $129,9 εκατομμύρια για αγορά CD.

Όλα αυτά, δε, σε μια χρονιά όπου, λόγω κοροναϊού, οι φυσικές πωλήσεις έχουν μειωθεί, αφού η μετακίνηση προς τα δισκοπωλεία είναι όλο και δυσκολότερη – χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι οι πωλήσεις στα καταστήματα μειώθηκαν κατά 23% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Όπως και να ‘χει, το βινύλιο εξακολουθεί να πουλάει, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες κυκλοφορούν και σε αυτή την μορφή τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα ένα μέσο που βρισκόταν στο χείλος της εξαφάνισης να επιστρέφει δυναμικά. Μία ευχάριστη έκπληξη  για το πρώτο εξάμηνο του 2020, μιας χρονιάς που ό,τι ανατροπές είχε να επιδείξει ήταν μόνο δυσάρεστες.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio