NEWS

Τι έκαναν οι Beatles στην Ινδία;

Όχι ένα, αλλά δύο ντοκιμαντέρ καταπιάνονται με το πιο καθοριστικό ταξίδι στην ιστορία του συγκροτήματος, όπου γνώρισε την φιλοσοφία του Maraishi Mahesh Yogi και γύρισε πίσω για να ετοιμάσει το White Album.

08/06/2021

Οι Beatles και η Ινδία. Ένα καθοριστικό ταξίδι στην ιστορία του συγκροτήματος, που τους ενέπνευσε να γράψουν πολλά τραγούδια, και από το οποίο γεννήθηκε το «White Album». Αυτή η ιστορία των τεσσάρων σκαθαριών το 1968, που τους βοήθησε να γνωρίσουν από κοντά την φιλοσοφία του Maharishi Mahesh Yogi καταγράφεται σε δύο ντοκιμαντέρ. 

«Meeting the Beatles in India», του Paul Saltzman 

Το πρώτο είναι το «Meeting the Beatles in India», από τον βραβευμένο με δύο Emmy, σκηνοθέτη Paul Saltzman που, 25 χρονών το 1968, σχεδόν έπεσε πάνω στους Beatles κατά τύχη! Εκείνη την εποχή, είχε μόλις είχε λάβει το γνωστό «δεν φταις εσύ, εγώ φταίω» γράμμα από την κοπέλα που σκόπευε να παντρευτεί και, συντετριμμένος από τον χωρισμό, ταξίδεψε στην Ινδία ελπίζοντας να θεραπεύσει τη ραγισμένη του καρδιά μέσα από τον διαλογισμό. 

Στην ιερή πόλη Rishikesh, στο ashram του Maharishi Mahesh Yogi, συναντά τους Beatles να κάθονται σε ένα τραπέζι και ζητά να κάτσει μαζί τους. «Νομίζω ότι κατάλαβαν ότι δεν ήθελα τίποτα από αυτούς. Δεν ήξερα καν ότι βρισκόντουσαν εκεί». Στον χρόνο μαζί τους, ο Saltzman δεν τους ζήτησε καν αυτόγραφο, έβγαλε όμως πολλές φωτογραφίες. Φωτογραφίες που ξέχασε και ανακάλυψε τριάντα χρόνια μετά, όταν τον ρώτησε η κόρη του «τι έγινε τότε που γνώρισες τους Beatles;». Οι απεικονίσεις αυτές των John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr, θεωρούνται από τις καλύτερες και πιο προσωπικές που τραβήχτηκαν ποτέ, και έχουν προβληθεί σε γκαλερί παγκοσμίως. 

Για την ιστορία, όταν ο ερωτοχτυπημένος νεαρός Saltzman κλαιγόταν στον ώμο του Lennon ζητώντας συμβουλές, ο τελευταίος του είπε «Ξέρεις κάτι Paul, το καλύτερο με την αγάπη είναι ότι πάντα σου δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία». Στα 78 του σήμερα, ο Saltzman έχει ξεπεράσει πια τον χωρισμό, και η νέα του ταινία, «Meeting the Beatles In India», με αφήγηση από τον Morgan Freeman και συνεισφορές από τον σκηνοθέτη David Lynch και τον βιογράφο των Beatles, Mark Lewisohn, είναι διαθέσιμη στο gathr.com.

The Beatles And India, του Ajoy Bose

O Ινδός Ajoy Bose, συγγραφέας του βιβλίου «Across the Universe: The Beatles in India», πιάνει την ιστορία λίγο νωρίτερα και στην ταινία του «The Beatles and India» καταγράφει ένα τριετές ταξίδι, από όταν ο George Harrison γνώρισε τον Ravi Shankar και έφερε το σιτάρ σε αρκετά τραγούδια.

«Για μένα, δεν είναι μια ιστορία για τον Maharishi», λέει ο Bose. «Πρόκειται για τέσσερα παιδιά  εργατικής τάξης από το Λίβερπουλ, που μπήκαν βαθιά στην ινδική κουλτούρα, και ο George ήταν αυτός που τους καθοδηγούσε». Μερικοί μπήκαν σε αυτό βαθύτερα από άλλους. Ανησυχώντας για το πικάντικο φαγητό, ο Ringo προσγειώθηκε με μια βαλίτσα γεμάτη κουτιά από φασόλια Heinz. 

Την ταινία θα συνοδεύει και ένας δίσκος, με τον τίτλο «The Beatles And India: Songs Inspired By The Film» και τραγούδια των Beatles ερμηνευμένα από Ινδούς καλλιτέχνες – το πρώτο single είναι μία διασκευή του τραγουδιού του John Lennon από το 1980 India, India, από τον Nikhil D’Souza.

Σπάνιο υλικό αρχείου, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, ιστορίες και σχόλια ειδικών, το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει την αγάπη του γκρουπ για την Ινδία και αφηγείται την εξίσου συναρπαστική ιστορία για το πώς και γιατί η Ινδία ερωτεύτηκε τους Beatles. Το The Beatles and India, προβλήθηκε στις 6 Ιουνίου στο Tongues on Fire, το Ασιατικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το φθινόπωρο.


Η Aretha Franklin ζωντανεύει στο Nat Geo

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio