ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θοδωρής Παπακώστας: Ένας pop αρχαιολόγος στον Γιώργο Μουχταρίδη

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου στις 11 το πρωί ο Γιώργος Μουχταρίδης υποδέχεται στην εκπομπή του τον αρχαιολόγο, αρχαιοπαραμυθά και influencer Θοδωρή Παπακώστα. Τον πρώτο…Archaeostoryteller, ο οποίος «σπάει τους  κανόνες» και κάνει την αρχαιολογία να αποκτά ενδιαφέρον, μέσα απο το χιούμορ και τις έξυπνες ατάκες.

25/06/2021

Ακόμη κι αν είστε από εκείνους που βαριούνται και μόνο στο άκουσμα της λέξης ”αρχαιολογία”, μια συνομιλία με τον ταλαντούχο Θοδωρή Παπακώστα θα σας αλλάξει γνώμη. Η αρχαιολογία έχει γίνει pop και μέσα από την εναλλακτική ματιά του Θοδωρή Παπακώστα έρχεται στον Pepper 96.6 με αφορμή και την έκδοση του πρώτου του βιβλίου “Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;” από την Key Books.

Τι πήρε στις αποσκευές της μια Μινωίτισσα πριγκίπισσα για να πάει στην Αίγυπτο; Πώς περνούσε την ώρα του όταν βαριόταν ένας Μυκηναίος δημόσιος υπάλληλος; Πώς τραυμάτισε το πόδι του ένας κένταυρος; Πώς ένας άσεμνος χορός οδήγησε  τυχαία στη δημιουργία της Δημοκρατίας; Ποιος ξένος σκλάβος έγινε πλούσιος τραπεζίτης; Γιατί ο Ηράκλειτος πρότεινε να χαστουκίσουμε τον Όμηρο; Γιατί τις Κυκλάδες τις λέμε Κυκλάδες;

Η αρχαιολογία, όπως και η αρχαιότητα, ανήκει σε όλους μας. Είναι απολαυστική,  συγκινητική, τρομακτική, χιουμοριστική, μας εμπνέει και μας δείχνει τι θα πει  άνθρωπος στο σύνολο της ύπαρξής του σε αυτή τη γαλάζια μπίλια που πλέει στο  σύμπαν και λέγεται Γη. Η αρχαιολογία είναι μια πανανθρώπινα ψυχοθεραπευτική  επιστήμη.

Το βιβλίο “Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;” παρουσιάζει ολόκληρη την ελληνική αρχαιότητα, από τη βαθιά  προϊστορία μέχρι το τέλος της. Δύο άγνωστοι συναντιούνται σε ένα ασανσέρ, το  οποίο σταματά μεταξύ ορόφων. Ο ένας είναι αρχαιολόγος, ο άλλος όχι. Με αφορμή  την ερώτηση «με τι ασχολείσαι» ξεκινάει ένας συναρπαστικός διάλογος και ένα ταξίδι  στον χώρο και τον χρόνο. Μια απολαυστική διαδρομή στις πιο μεγάλες  στιγμές αλλά και στις πιο μικρές ιστορίες ανθρώπων της ελληνικής αρχαιότητας.

Ποιος είναι ο Θεόδωρος Παπακώστας

Ο Θοδωρής Παπακώστας είναι  αρχαιολόγος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε  στη Θεσσαλονίκη με ό,τι αυτό  συνεπάγεται. Πήρε το πρώτο του πτυχίο  στην αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία και το μεταπτυχιακό του στην προϊστορική  αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του  Νότιγχαμ. Έχει συμμετάσχει σε  ανασκαφές στην Ελλάδα και τη Βρετανία  και έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό  Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην  Αρχαιολογική Υπηρεσία Κιλκίς.  Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην  κλασική αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2017.  Έκτοτε, θεωρώντας ότι η επιστήμη έχει ουσία μόνο όταν επικοινωνείται, και με τη βαθιά πεποίθηση ότι η αρχαιότητα  και το παρελθόν μας αφορούν όλους και πως η γνώση γι’ αυτά είναι δύναμη,  δημιούργησε το Αrchaeostoryteller. Εκεί μεταφέρει την αρχαιογνωστική πληροφορία  με τρόπο απλό, άμεσο και διασκεδαστικό.

www.instagram.com/archaeostoryteller

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio