The Totemic Other
ΤΕΧΝΕΣ

The Totemic Other

H υβριδική αντιέκθεση The Totemic Other έχει εγκαινιάσει τις φυσικές παρουσίες της παίρνοντας παράταση ως τις 24 Απριλίου.

20/04/2021

Η Τhe Blender Gallery άνοιξε και πάλι τις πόρτες της και μετά από εβδομάδες ψηφιακής παρουσίας, η ομάδα της υβριδικής αντι-έκθεσης The Totemic Other επιστρέφει με φυσική παρουσία, μέχρι και τις 24 Aπριλίου. Πρόκειται για μια πειραματική και πολύπλευρη δράση ανοιχτή σε οποιαδήποτε αντίδραση, η οποία επικοινωνείται διαδικτυακά στο ευρύτερο κοινό την Άνοιξη του 2021.

Από το 2019 ξεκινάει η ενασχόληση του εικαστικού Κωνσταντίνου Μπερδέκλη με τη γραφή – τη γραφή ως ίχνος σε μια επιφάνεια, ίχνος μιας αίσθησης, ως στοιχείο που οδηγεί σε μια ανάμνηση, ως ερμηνεία όσων υπονοούνται. Με μολύβι και κιμωλία αποτυπώνει σε χαρτί σχέδια που μπορεί να δει κανείς ως μια αφαιρετική εκδοχή σπουδών αναγεννησιακών ζωγράφων όπως ο Μιχαήλ Άγγελος. Τη περίοδο του πρώτου εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, τα σχέδια αυτά οδηγούν στη δημιουργία δέκα μεγάλων έργων τα οποία δουλεύονται διαδοχικά, ως ένα ενιαίο έργο.

Έγκλειστος και κυνηγημένος, σύγχρονος άνθρωπος των σπηλαίων, ο Κωνσταντίνος Μπερδέκλης ζωγραφίζει με το θεμελιακό υλικό κάρβουνο πάνω σε απροετοίμαστο κάμποτο, εστιάζοντας στα κενά, ενώνοντας τα σημεία και σαρώνοντας τα τοπία της μνήμης. Δημιουργεί διαδρομές, όπως το μυαλό, ακολουθώντας και καταγράφοντας τα ίχνη όσων παρατηρεί. Τελικώς, κατασκευάζει τελάρα τα οποία ενωμένα μετράνε κάτι λιγότερο από 15 μέτρα αφαιρετικών συνθέσεων – αισθήσεων που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν ολοκληρωθεί. Μένει να τις δει ενωμένες από απόσταση, κάτι το οποίο είναι ανέφικτο στο σπήλαιο-ατελιέ του. Έτσι γεννιέται η ιδέα για ένα οδοιπορικό 11 ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων τα έργα μεταφέρθηκαν από το εργαστήριο του καλλιτέχνη στο χώρο της The Blender Gallery, για να βρουν τη πραγματική μορφή τους ως ένα ολοκληρωμένο έργο – μυθικό ον, το ΑΡΧΕΤΥΠΟ Α, όπως το ονομάζει ο καλλιτέχνης.   

Η The Blender Gallery  μετατράπηκε σε έναν χώρο λατρείας, ένα τέμενος όπου το ΑΡΧΕΤΥΠΟ Α, στημένο σαν ένα οριζόντιο τοτέμ τελάρων, κατέλαβε το κέντρο του εκθεσιακού χώρου, μακριά από τους τοίχους, φωτισμένο από πίσω. Ιεροτελεστία στο «τέμενος» – γκαλερί αποτελεί το ίδιο το στήσιμο αυτής της αντί-έκθεσης, η ολοκλήρωση ή πιθανή παρέμβαση στο έργο από τον καλλιτέχνη, αλλά και η συνομιλία του installation αυτού κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στον χώρο με τη τέχνη των εικαστικών Άννας Χαρακτινού και Βασίλη Μπότουλα. Η πρόσκληση για παρουσία της Άννας Xαρακτινού, καθρεφτίζει μια προσπάθεια εξάγνισης του αρχέγονου φυλετικού διαχωρισμού και δημιουργίας ενός ακέραιου όντος με θηλυκή και αρσενική πλευρά. Η πρόσκληση συμμετοχής προς τον Βασίλη Μπότουλα από την άλλη προκύπτει από τελετουργικότητα που φαίνεται να ενέχει η εμμονική του γραφή, το επαναλαμβανόμενο αποτύπωμα στο χαρτί που, όντας σε μικροκλίμακα, βρίσκεται στον αντίποδα της δουλειάς του Κωνσταντίνου Μπερδέκλη.  

Το οδοιπορικό έχει πολλές αποχρώσεις και ανοιχτό τέλος, καταγράφεται και αναθεωρείται διαρκώς, με τα κείμενα της Δήμητρας Καραχοτζίτη και την ποίηση και ζωγραφιές του Ιάσων Αλύ, τα ενδύματα της Θωμαΐδος Κοπανιά, να συνδέονται και να συνοδεύουν τη δουλειά του εικαστικού καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Μπερδέκλη. Η δράση μιμείται την απόπειρα σκιαγράφησης της ρευστότητας των συνειρμών στον καμβά, από την πλευρά του καλλιτέχνη. Η μίμηση και εδώ αποτελεί το μέσο κατάκτησης άρα και κατανόησης του «άλλου», του έτερου.

Δείτε την έκθεση The Totemic Other ψηφιακά εδώ. Κατά την περιήγησή σας στο virtual tour, αναζητήστε τα κρυμμένα κείμενα – ιστορίες των: Iάσων Άλυ και Δήμητρα Καραχοτζίτη. Γραφτείτε στη σελίδα στο youtube για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα επεισόδια του οδοιπορικού!

ΣΥΝΤEΛΕΣΤΕΣ

Εικαστικός – δημιουργός ΑΡΧΕΤΥΠΟΥ Α: Kωνσταντίνος Μπερδέκλης

Προσκεκλημένη εικαστικός: Άννα Χαρακτινού  

Προσκεκλημένος εικαστικός: Βασίλης Μπότουλας

Iστορίες Ιάσων Άλυ – Ζωγραφιές ο μικρός Σωτήρης  

Σχεδιασμός ενδυμάτος – τοτέμ: Θωμαΐς Κοπανιά  

Eνσαρκώτρια ενδύματος – τοτέμ: Δρένια Ιασωνίδου

Κείμενα συνοδευτικά του ΑΡΧΕΤΥΠΟΥ Α: Δήμητρα Καραχοτζίτη  

To Oδοιπορικό των έργων καταγράφει φωτογραφικά ο Κίμωνας ‘Αλυ και ο Χαράλαμπος Βλαχοδήμος και ο Κοσμάς Κόκκαρης. 

Επιμέλεια και συντονισμός δράσης: Λεώνη Γαβρία 

Συμμετοχή στην οργάνωση: Mαργαρίτα Καταγά

Μουσική επιμέλεια των βίντεο: The Kika Project


 

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio