ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι CHÓRES ταξιδεύουν στην Μεσσήνη

Θα παρουσιάσουν την ατμοσφαιρική παράσταση «ΕΞΙ», με τραγούδια λαϊκών παραδόσεων του 19ου αιώνα, από τα έθιμα της περπερούνας, του κλήδονα και του γάμου, ως το τρυφερό νανούρισμα και το σπαρακτικό Μοιρολόι της Παναγίας.

30/07/2021

Στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης θα βρεθούν για μία ακόμη χρονιά οι Chores, το γυναικείο φωνητικό σύνολο που συνέθεσε και διευθύνει καλλιτεχνικά η Μαρίνα Σάττι, που θα συναντήσουν τις Γιασεμί, για να παρουσιάσουν την παράσταση «ΕΞΙ» (7 & 8 Αυγούστου, 7.30 μμ). Μια ατμοσφαιρική σειρά έργων της Μάρθας Μαυροειδή, γραμμένα αποκλειστικά για φωνές, και με πρώτη ύλη τους τα παραδοσιακά τραγούδια, οι συνθέσεις της παράστασης αποτελούν μια μελωδική και ποιητική αποτύπωση παραδοσιακών μονοφωνικών τραγουδιών, που αποκτούν εδώ ένα νέο μουσικό ύφος.

Χρησιμοποιώντας την τροπικότητα τη παραδοσιακής μουσικής, ως βάση για μια νέα πολυφωνία, συνδυασμένη με σύγχρονη αρμονία, τα έργα επεξεργάζονται στίχους, μελωδίες και μοτίβα για να ζωντανέψουν λαϊκές παραδόσεις καταγεγραμμένες τον 19ο αιώνα, συνδεδεμένες με λαϊκά έθιμα, που ακολουθούν τον ετήσιο κύκλο των εορτών αλλά και την πορεία ενηλικίωσης της γυναίκας όπως απεικονίζεται στη λαϊκή παράδοση: από τα έθιμα της περπερούνας, της κούνιας, του κλήδονα, του γάμου, στο τρυφερό νανούρισμα και το σπαρακτικό Μοιρολόι της Παναγίας.

Απόρροια μιας σειράς καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου που διοργανώθηκαν το 2016 από τη Μαρίνα Σάττι, οι «Chórεs» έχουν ως κύριο μέσο επικοινωνίας τη μουσική, πειραματίζονται πάνω στη σύνδεση στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών, καταργώντας γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα και αξιοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα για την παραγωγή μηνυμάτων. Αριθμώντας πλέον περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 13 έως 55 ετών, που αναβιώνουν παραδοσιακά τραγούδια με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, στοχεύουν στο να διασώσουν και να προωθήσουν την παράδοσή μας με όχημα τη μουσική, αλλά και να δημιουργήσουν πρωτότυπες συνθέσεις και παραστάσεις.

Το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει από παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ έχουν διδαχθεί και τραγουδήσει συνθέσεις των Κωνσταντινίδη, Σαμαρά, Τσαλαχούρη, Μπαλτά, αλλά και άλλων Ελλήνων και ξένων συνθετών της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Επιπλέον, συνεργάζονται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή και μέλη της έχουν λάβει μέρος στις παραστάσεις «Μήδεια» του Ν. Κυπουργού (2019), «Σατανερί» του Θ. Σακελλαρίδη (2019), «Έξοδος: άνοιξη» (2020), «Το τραγούδι της κυρά-Δομνίτσας» (2021) και σε πολλές ακόμα, καθώς επίσης και σε συναυλίες με τους: Διονύση Σαββόπουλο, Leon of Athens, Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας κ.ά. 

Το Γιασεμί είναι ένα φωνητικό κουαρτέτο μουσικών που προέρχονται από τον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Τραγουδιστές και οργανοπαίκτες ταυτόχρονα, μεταφέρουν την εμπειρία τους από τις τεχνικές των παραδοσιακών οργάνων που παίζουν, στη φωνή. Το ρεπερτόριό τους αποτελείται από παραδοσιακές μελωδίες επεξεργασμένες για φωνητικό σύνολο, αλλά και νέα κομμάτια που ακολουθούν την τροπικότητα της Ανατολικής μουσικής. Συνδυάζοντας παραδοσιακές μελωδίες με σύγχρονη αρμονία, το Γιασεμί εστιάζει στις φωνητικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, εξερευνώντας τον πολλαπλό ρόλο της φωνής σε μία πλούσια μουσική παράδοση.

* Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: digitalculture.gov.gr

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio