Freddie Mercury
ΣΙΝΕΜΑ

Freddie Mercury: The bigger the better

06/10/2020

Λίγο πριν την Drive In βραδιά του Pepper 96,6 την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, ελάτε να… δούμε τι θα δούμε στο γεμάτο ενέργεια ντοκιμαντέρ για τη μουσική ιδιοφυΐα του Freddie Mercury «The Great Pretender».

Σχεδόν τριάντα χρόνια πάνε από τον θάνατο του Freddie Mercury. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, λοιπόν, μπορεί να μην υπάρχουν και πολλά πράγματα που να μην ξέρουμε ήδη για τον άνθρωπο που χάραξε τον μουσικό ρου των 80s με το μουσικό ταλέντο και το εκρηκτικό charisma του – κι όσα δεν ξέρουμε ήδη, πιθανά να μην τα μάθουμε ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, το «Freddie Mercury: The Great Pretender», το ντοκιμαντέρ του Rhys Thomas, που θα προβληθεί στη μοναδική Drive-In βραδιά του Pepper 96,6 , δεν είναι χωρίς σπουδαία και ωραία πράγματα να μας πει.

Συγκινητικό και γεμάτο ενέργεια σαν τον πρωταγωνιστή του, το φιλμ του Rhys Thomas, αρχικά σχεδιασμένο για το BBC, αντλεί από σπάνιο και αδημοσίευτο μέχρι πριν αρχειακό υλικό, αλλά και συνεντεύξεις με στενούς συνεργάτες και φίλους του Freddie Mercury, για να σχηματίσει το προφίλ ενός ανθρώπου παθιασμένου με τη μουσική και τη ζωή, που δεν φοβόταν να κάνει μεγάλα όνειρα κι ακόμη περισσότερο, δεν δίσταζε να τα υλοποιήσει. «The bigger the better in everything», λέει κάποια στιγμή ο Mercury, συνοψίζοντας μ’ αυτήν την ατάκα περίπου το σύνολο της περσόνας του.

Πιάνοντας το νήμα από την επαύριο της μεγάλης επιτυχίας των Queen και έχοντας ως αφετηρία την βαθιά επιθυμία του Freddie Mercury να εξελιχθεί ως καλλιτέχνης μέσα από μια solo καριέρα μακριά από τη μπάντα, ο Rhys Thomas μας μεταφέρει σ’ ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν του γεννημένου στη Ζανζιβάρη Farrokh Bulsara – όπως ήταν το αληθινό του όνομα – και στη διαδρομή του από τα σχολικά οικοτροφεία της Ινδίας μέχρι την κορυφή της μουσικής σκηνής, για να μετρήσει την επίδραση της μετεωρικής πορείας του στον ίδιο.

Μια δύναμη της φύσης, ένας φοβερός showman που ηλέκτριζε τη σκηνή με την ασυγκράτητη, παρανοϊκή ενέργειά του και αποδομούσε τις προσδοκίες φανατικών κι επικριτών με τις εμφανίσεις του, ο Mercury γέμιζε τα στάδια με την επιβλητική φωνή και το αναπόδραστο ταλέντο και την ολοκληρωτική του άρνηση να χωρέσει σε καλούπια. Για τον Rhys Thomas, όμως, ο Mercury ήταν κι ένας άνθρωπος ευαίσθητος, με το μερίδιό του από ανασφάλειες, αδυναμίες και ιδιαιτερότητες – ένας οραματιστής που, όσο κι αν το έκρυβε, δεν ήταν χωρίς τις στιγμές αμφιβολίας του, τις απογοητεύσεις και τις χαρακιές του.

Το ειλικρινές του πάθος για όλο το ατέλειωτο εύρος της μουσικής είναι πάρα πολύ στην καρδιά του ντοκιμαντέρ – περισσότερο σίγουρα από τα σενσεσιοναλιστικά καρέ που στοίχειωναν τις προσωπικές και καλλιτεχνικές επιλογές του Mercury – κι ήταν αυτό το πάθος που τον έκανε να διαφέρει και να ξεχωρίζει. Όχι μόνο από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας («αυτοί οι τύποι δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο πέρα από τη rock», λέει κάποια στιγμή ο Freddie), αλλά κι από το καλλιτεχνικό στερέωμα των ημερών του. 

Ήταν αυτό το πάθος που του στοίχιζε περισσότερο στην προσπάθειά του να ανεξαρτητοποιηθεί (η αποτυχία του solo album του είναι ένα χαστούκι που αφήνει ανάγλυφο το σημάδι του στον Freddie του «The Great Pretender»), ήταν το ίδιο πάθος, όμως, που τον οδήγησε στο να φέρει την Μονσερά Καμπαγιέ πλάι του στα charts…

Ήταν, εν τέλει, αυτό το πάθος που τον έκανε να πιστεύει όσο λίγοι ότι τα πάντα είναι εφικτά. Κι αν κάτι είναι εμφανές τόσο στο ντοκιμαντέρ του Thomas, όσο και στη δισκογραφία του Mercury, είναι ακριβώς αυτό: ότι είχε δίκιο.

Δείτε εδώ πώς θα κερδίσετε προσκλήσεις για την μοναδική Drive-In προβολή του «Freddie Mercury: The Great Pretender» την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου κι ελάτε να κάνουμε μεγάλα όνειρα μαζί, κάτω απ’ τα αστέρια.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio