warner_bros_wonder_woman_1984
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Εσείς συντονιστήκατε στο «Song Exploder»;

Το podcast του Hrishikesh Hirway, που αναδείχτηκε σε μία από τις καλύτερες μουσικές εκπομπές της τελευταίας δεκαετίας, αποκαλύπτει τη δημιουργική διαδικασία κορυφαίων σύγχρονων μουσικών, με τη δεύτερη σεζόν να έρχεται.

04/12/2020

Τη δεύτερη σεζόν του «Sound Exploder» ανακοίνωσε πρόσφατα το Netflix, με το trailer του Volume 2 της σειράς ντοκιμαντέρ του Hrishikesh Hirway να μας ανοίγει την όρεξη για ένα συναρπαστικό ταξίδι στη μουσική δημιουργία: στο μικροσκόπιο, αυτή τη φορά, μπαίνουν το «Hurt» των Nine Inch Nails, το «Love Again» της Dua Lipa, το «When You Were Young» των Killers και το «Hasta La Raíz» της Natalia Lafourcade, με την πλατφόρμα να υποδέχεται την τετράδα των επεισοδίων στις 15 Δεκεμβρίου.

Κι αν δεν είχε τύχει να περάσει απ’ το ραντάρ σας η πρώτη τετράδα, ελάτε να θυμηθούμε μαζί τα πρώτα επεισόδια, που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2020, με τους Alicia Keys, Lin-Manuel Miranda, R.E.M. και Ty Dolla $ign να αποκαλύπτουν τις διαδικασίες πίσω από τα δημοφιλέστερα τραγούδια τους.

Η εκπομπή μελετά την πρακτική πλευρά πίσω από τη δημιουργία δημοφιλών τραγουδιών: από την στιγμή της σύλληψης, μέχρι την σταδιακή εύρεση του σωστού ήχου, τη στιχουργία και την παραγωγή, ο Hirway καθοδηγεί τους συνεντευξιαζόμενούς του ώστε να παρουσιάσουν την πορεία μέχρι την τελική κυκλοφορία κομματιών που καταλήγουν να γράψουν μουσική ιστορία. Το κομμάτι σιγά – σιγά ξεγυμνώνεται ώστε να διαχωριστεί κάθε πλευρά του, με το κάθε όργανο να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, τα επιμέρους beats και σόλο να παίρνουν το δικό τους χώρο για να καταλήξουν στην τελική σύνθεση. Παράλληλα, πρώτα demo και ανεπεξέργαστο υλικό ακούγονται για πρώτη φορά.

Στα τέσσερα επεισόδια της εκπομπής στην streaming πλατφόρμα, η Alicia Keys εξηγεί την πορεία του φετινού της χιτ «3 Hour Drive», σε συνεργασία με τον Sampha, ο κορυφαίος του μιούζικαλ Lin-Manuel Miranda μας ξεναγεί στη δαιδαλώδη διαδρομή του «Wait for It», από το έργο του «Hamilton», οι R.E.M. επιστρέφουν στην εποχή του «Losing My Religion», ενώ ο Ty Dolla $ign αφηγείται την ιστορία του «LA». Μαζί με τους συνεργάτες τους και τους παραγωγούς των κομματιών, οι καλλιτέχνες ανακαλύπτουν και οι ίδιοι από την αρχή τη σταδιακή και πολλές φορές επίπονη διαδικασία για τη σύνθεση των τραγουδιών, καθώς και τις πραγματικές ερμηνείες των στίχων τους. Κοινό χαρακτηριστικό όλων, είναι η άγνοια για την επερχόμενη επιτυχία, ακόμα και όταν το τραγούδι φτάνει σε μια ολοκληρωμένη μορφή. «Μου αρέσει που δεν ξέρεις ποτέ πώς θα βγει ένα τραγούδι», αφηγείται η Alicia Keys στην έναρξη του πρώτου επεισοδίου. «Αγαπώ το άγχος που νιώθεις όταν σκέφτεσαι “Είναι πολύ πιθανό αυτό να μην είναι καν… Δεν θα βρω τους σωστούς στίχους. Δεν θα βρω τη σωστή μελωδία”».

Η ικανότητα του Hirway να δημιουργεί ένα κλίμα οικειότητας και ασφάλειας με τους συνεντευξιαζόμενούς του είναι στα ατού της εκπομπής, επιτρέποντας στους καλλιτέχνες να αποκαλύψουν κομβικά στοιχεία της διαδικασίας, χωρίς ο ίδιος να εκθέτει ασταμάτητα τις μουσικές του γνώσεις. Σίγουρα, το «Song Exploder» διατηρεί ακόμα κατά πολύ την αίσθηση του podcast και χρειάζεται να αξιοποιήσει περισσότερο το οπτικό στοιχείο, αλλά η σωστή αξιοποίηση των επιμέρους στοιχείων των δημιουργών κάνει κάθε επεισόδιο ενδιαφέρον.

Η Alicia Keys φέρνει μαζί της πέρα από τη γλυκιά της διάθεση αποκλειστικό υλικό από την πρώτη ηχογράφηση του «3 Hour Drive» που έτυχε να έχει βιντεοσκοπήσει, αλλά και την σταδιακή ανάπτυξη μιας προσωπικής σχέσης με τον Sampha που μεταφράζεται και στο τραγούδι. Ο Lin-Manuel Miranda με την αστείρευτη, παιγνιώδη διάθεσή του, χτίζει από την αρχή τον χαρακτήρα του Aaron Burr για το «Wait for It»- κατά τον ίδιο ίσως το καλύτερο τραγούδι που έχει γράψει. Οι R.E.M. σχεδόν επανενώνονται, με τον ντράμερ Bill Berry να παίζει στην κάμερα το μέρος του από το «Losing My Religion» σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά, ενώ η φυλάκιση του αδερφού του Ty Dolla $ign για φόνο που δεν είχε διαπράξει, μπαίνει στο επίκεντρο του τέταρτου επεισοδίου.

Οι αγαπημένες μας μουσικές ταινίες

Η ομάδα του Pepper 96,6 επιλέγει

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio