ΣΙΝΕΜΑ

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Βραβείων Ίρις

Δεκαπέντε υποψηφιότητες συγκέντρωσε η «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» κι άλλες δεκατέσσερις το «Digger», που μπαίνουν με γκάζια στην τελική ευθεία της κούρσας για τα ελληνικά Όσκαρ.

29/04/2021

Μέσα από μία ψηφιακή τελετή, με τους Φαίδρα Βόκαλη (Γενική Διευθύντρια), Γιώργο Τσεμπερόπουλο (Πρόεδρος), Ελένη Κοσσυφίδου και Σύλλα Τζουμέρκα (μέλη) να εκπέμπουν από το εσωτερικό του κινηματογράφου Παναθήναια, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μας έφερε λίγο πιο κοντά στις αίθουσες που παραμένουν κλειστές, ανακοινώνοντας τις υποψηφιότητες των Βραβείων Ίρις 2021.

Με την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη (15 υποψηφιότητες), αλλά και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη (14 υποψηφιότητες) να πρωταγωνιστούν στις ανακοινώσεις, οι εκπρόσωποι της ΕΑΚ ευχήθηκαν το επόμενο ραντεβού, αυτό της απονομής τον ερχόμενο Ιούνιο, να καταφέρει να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία συμμετεχόντων και κοινού. Η περσινή, άλλωστε, είχε πραγματοποιηθεί ψηφιακά…

Υποψήφια μεταξύ άλλων για βραβεία Καλύτερης Ταινίες, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Μοντάζ, η «Μπαλάντα» του Οικονομίδη, μια γκανγκστερική ιστορία πάθους ανάμεσα σε έναν λαϊκό τραγουδιστή και τη σύζυγο ενός εργοστασιάρχη στη Λαμία, αποδείχτηκε ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του εγχώριου box office. Η ταινία, που είναι ήδη διαθέσιμη για online προβολές στο Ertflix, σημείωσε απανωτά sold out κατά την παραμονή της τόσο στις χειμερινές αίθουσες, πριν το πρώτο lockdown, όσο και στις επαναληπτικές προβολές της στα θερινά, ενώ έλαβε ενθουσιώδη σχόλια από κοινό και κριτικούς. 

Όσο για τον πρωτοεμφανιζόμενο Γρηγοράκη και το «Digger», που έκανε την πρεμιέρα του στο Πανόραμα της Μπερλινάλε, η σωρεία των υποψηφιοτήτων (μεταξύ των οποίων κι αυτές για βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Φωτογραφίας και Σεναρίου) λέει πολλά: δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τον εμπιστεύτηκε η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, αναλαμβάνοντας την παραγωγή του «ελληνικού γουέστερν» του.

Ανάμεσα στις υποψηφιότητες του «Digger», εντοπίζουμε κι εκείνη του Β΄ γυναικείου ρόλου για τη Σοφία Κόκκαλη, η οποία σχεδόν μονοπωλεί την κατηγορία, εφόσον κέρδισε μία υποψηφιότητα και για το «Παρί» του Siamak Etemadi. Η συγκινητική ταινία έρχεται τρίτη, με οκτώ υποψηφιότητες συνολικά, ενώ ακολουθούν τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, που αποτέλεσαν την επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Όσκαρ, με πέντε υποψηφιότητες συνολικά.

Στις μουσικές υποψηφιότητες, θα κονταροχτυπηθούν οι The Boy (aka Αλέξανδρος Βούλγαρης) για το original soundtrack των «Μήλων», Jean Michel Bernard για το υποβλητικό jazz noir ντύσιμο της «Μπαλάντας» και Νίκος Κυπουργός για το «Ράφτη» της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν.


Oscars 2021: Τα highlights της απονομής

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio