man_on_stage
NEWS

Νέα Υόρκη: Οι μουσικές σκηνές ανάβουν φώτα

Μουσικές σκηνές, θέατρα και σινεμά πήραν το πράσινο φως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να επιστρέψουν με περιορισμένη χωρητικότητα και μέτρα ασφαλείας, όμως το μέλλον τους παραμένει οικονομικά αβέβαιο.

11/03/2021

Ένα ρεύμα κανονικότητας φαίνεται να έρχεται από τη Νέα Υόρκη, καθώς ο Κυβερνήτης της πολιτείας έδωσε πριν από λίγες μέρες άδεια στους κινηματογράφους να ανοίξουν ξανά. Η πληρότητα στις αίθουσες που σήκωσαν τα ρολά τους περιορίζεται στο 25% με maximum 50 θεατές, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και οι θεατές κάθονται σε συγκεκριμένες, αριθμημένες θέσεις. Τέλος, όλοι οι κινηματογράφοι υποχρεούνται να έχουν ενισχυμένα συστήματα φιλτραρίσματος αέρα.

Επιπλέον, ο Andrew M. Cuomo έδωσε το πράσινο φως και για την επανεκκίνηση των μουσικών σκηνών στο 33% της πληρότητάς τους και έως 100 άτομα σε κλειστούς και 200 σε ανοιχτούς χώρους. Η μεγάλη μέρα θα είναι στις 2 Απριλίου, ενώ σε περίπτωση που το venue πραγματοποιήσει τεστ σε όλους τους παρευρισκόμενους, θα μπορεί να αυξήσει τη χωρητικότητά του σε 150 άτομα σε κλειστούς και 500 σε υπαίθριους χώρους. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι σημαντικά venues της νεοϋορκέζικης μουσικής σκηνής θα επιλέξουν να παραμείνουν κλειστά, καθώς η πραγματοποίηση live συναυλιών με τόσο περιορισμένο κοινό δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμη, ενώ επιφυλάξεις εκφράζονται και για το πώς, πρόσθετα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να επηρεάσουν την ακουστική, αλλά και όλη τη συναυλιακή εμπειρία. 

Με την ίδια πληρότητα θα επανέλθουν και οι θεατρικές παραστάσεις, σε μία πόλη όπου, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει να δει θέατρο από το κλείσιμο του Broadway στις 12 Μαρτίου της περασμένης χρονιάς. Ωστόσο οι πολυέξοδες εμπορικές παραγωγές δεν πρόκειται ακόμα να ανέβουν στη σκηνή, εφόσον το οικονομικό μοντέλο θα είναι καταστροφικό για παραστάσεις με τόσο μεγάλο μπάτζετ. Πιο πιθανό είναι να επιστρέψουν από Σεπτέμβριο, όταν και αναμένεται να έχει επέλθει μεγαλύτερη κανονικότητα.

Μαγνητοσκοπημένες συναυλίες όπως αυτές του Stages A/Live καλύπτουν το κενό στην Ελλάδα

Επειδή όμως η Νέα Υόρκη είναι μακριά, με εμάς τι γίνεται; Μαγνητοσκοπημένες συναυλίες όπως αυτές του Stages A/Live καλύπτουν το συναυλιακό κενό την περίοδο του lockdown, όμως με τη σταδιακή επανεκίνηση της κανονικότητας να φαίνεται πιο κοντά από ποτέ, πότε θα δούμε ξανά ζωντανή μουσική; Οι τελευταίες ειδησεογραφικές πληροφορίες μιλούσαν για επιστροφή της εστίασης στα μέσα του Απριλίου (12 ή 19 οι επικρατέστερες ημερομηνίες), αφού προηγηθεί το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Για τον πολιτισμό δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής καμία σχετική ανακοίνωση, ενώ από την προηγούμενη χρονιά έχει γίνει σαφές ότι είναι τελευταίος στη σειρά των προτεραιοτήτων.

Όσο ο καιρός βελτιώνεται και μπαίνουμε στην ανοιξιάτικη και τη θερινή σεζόν το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων φαίνεται όλο και πιο κοντινό, αλλά χωρίς κάποια επίσημη αναφορά οι όποιες υποθέσεις για τα θερινά σινεμά και τα μουσικά και θεατρικά φεστιβάλ είναι ανούσιες. Η αύξηση μάλιστα των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες ανοίγει νέους προβληματισμούς: πότε τελικά θα βρεθούμε ξανά μπροστά σε μια οθόνη ή μία σκηνή, έστω και με μάσκες και αποστάσεις;

 Όπως και να έχει οι ελπίδες μας για μία (σχετική) συναυλιακή κανονικότητα το καλοκαίρι παραμένουν ζωντανές. Αρκετά από τα μεγάλα φεστιβάλ δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε ακυρώσεις (Release, Athens Rocks), ενώ πληθαίνουν τα ονόματα που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο, ήδη από το Σεπτέμβριο. Σίγουρα, η ελληνική σκηνή θα έχει πάντως την πρωτοκαθεδρία, ελπίζοντας σε δράσεις όπως τα φεστιβάλ των δήμων, της Τεχνόπολης, του Summer Nostos αλλά και τα live σε αρχαιολογικούς χώρους, που θα καλύψουν την ανάγκη μας για καλή, ζωντανή μουσική.


Έχουμε άποψη και τη λέμε…

Τι ξεχωρίσαμε στις 78ες Χρυσές Σφαίρες

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio