O PEPPER 96.6 ΘΥΜΑΤΑΙ

Το δυσαναπλήρωτο κενό της Amy

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, τα τραγούδια της, η αφοπλιστική ερμηνεία της αλλά και η ωμή ειλικρίνειά της για τα αδιέξοδα, είναι ένα αντίδοτο στους ταραχώδεις μας καιρούς. 

Μία αναζήτηση στο google με τη λέξη Winehouse το 2006, σου έβγαζε ως αποτέλεσμα μονάχα κρασιά και κελάρια. Στη Wikipedia, υπήρχε μόνο μία σελίδα για την Amy, με ελάχιστες πληροφορίες. Η πιο ενδιαφέρουσα, ήταν ότι το πρώτο αγόρι που φίλησε ήταν ένας Έλληνας συμμαθητής της.

 Τo 2021, το λήμμα Amy Winehouse έχει καμιά 20αριά σελίδες και πουθενά δεν αναφέρεται το πρώτο της φιλί. Λογικό, αφού η Amy κατάφερε να γεμίσει τη στήλη Personal Life με πολύ πιο ζουμερές πληροφορίες. Όσο για τη λέξη Winehouse, με πολύ δυσκολία βρίσκεις πλέον τα κρασιά. Αντίθετα, βρίσκεις δίσκους, ταινίες βιβλία και άπειρα άρθρα για την Amy. 

Όλοι έχουν κάτι να πουν για την Amy, κι όχι μόνο για το ταλέντο της. Η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο, μάλιστα, που μέχρι και η πρώην πεθερά της έχει γράψει βιβλίο: το What Really Happened Between Blake Fielder-Civil and Amy Winehouse τα περιεχόμενα του οποίου, ελαχίστως μας ενδιαφέρουν πια…

Πριν από 15 χρόνια, το δεύτερο άλμπουμ της, το «Back to Black» που έμελλε να είναι και το τελευταίο της, έσκασε σαν βόμβα στην παγκόσμια μουσική σκηνή, τόσο μεγάλη, που πολλοί το χαρακτήρισαν ως το καλύτερο άλμπουμ του 21ου αιώνα. Οι κριτικοί είχαν ήδη υποδεχθεί με ανοιχτές αγκάλες το πρώτο της άλμπουμ, «Frank», αλλά κρατούσαν μια επιφύλαξη για την ίδια την Amy. Και τι άλλο να έκαναν άλλωστε, όταν η Amy στα 19 της δήλωνε:  «Δεν έχω δει κανέναν από τη δισκογραφική εταιρεία από τότε που κυκλοφόρησε το άλμπουμ και ξέρω γιατί… γιατί με φοβούνται. Ξέρουν ότι δεν έχω κανένα σεβασμό για αυτούς. Τους μισώ τους γαμημένους!». 

Στα πλαίσια της συνέντευξης που είχε αυτό το διαμάντι ως ένα από τα highlights της, μάλιστα, ο δημοσιογράφος που της έπαιρνε συνέντευξη έκανε μια απόπειρα να προβλέψει το μέλλον της: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Amy Winehouse θα μπορούσε – και πρέπει – να γίνει μια μεγάλη σταρ. Ταλέντο. Χάρισμα. Τραγούδια. Φωνή. Άποψη. Αλλά υπάρχει ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο μπορεί να μην γίνει… Ακούγεται Αφροαμερικανή: είναι Βρετανίδα-Εβραία. Φαίνεται σέξι: δεν το πουλάει. Είναι νέα: ακούγεται μεγάλη. Τραγουδάει εκλεπτυσμένα: μιλάει σκληρά. Μουσική τρυφερή: στίχοι τολμηροί».

Σε αυτή την φράση, λοιπόν, περιέγραψε όλους τους λόγους για τους οποίους η Amy δεν έγινε μόνο μεγάλη σταρ: έγινε θρύλος

Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο εκτιμάς και αναγνωρίζεις τον τεράστιο αντίκτυπο που είχε στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Και έπρεπε να περάσουν τα χρόνια. Να υπάρχει μία ασφαλής απόσταση από την Amy που ξεχνούσε τα λόγια της, την Amy που έπινε μέχρι λιποθυμίας, που εμφανιζόταν στη σκηνή παραπατώντας, που μαλλιοτραβιόταν με fans, που έριχνε μπουνιές και κλωτσιές αδιακρίτως. Την Amy που μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία και στα κέντρα αποτοξίνωσης –ναι, αυτά για τα οποία έλεγε no, no, no – την Amy που ήταν η χαρά των tabloids, και όχι η χαρά της μουσικής…

Η επιτυχία του «Back to Black», όπως ήταν αναμενόμενο, έφερε όχι μόνο μία αναβίωση του vintage ήχου, αλλά και μία στρατιά γυναικών που είτε βασίστηκαν, είτε αντέγραψαν το στυλ της.  Η πιο πετυχημένη είναι αναμφισβήτητα η Adele, η πιο πρόσφατη ίσως η Celeste. Η μουσική πορεία της Amy, όμως, ήταν μοναδική και γι’ αυτό δεν αντιγράφεται.

Δεν αντιγράφεται γιατί μιλούσε για την ζωή της, για την ραγισμένη της καρδιά, για ότι την βασάνιζε, με έναν ωμό, άμεσο και συχνά σκληρό τρόπο. Δεν δίστασε να  κρεμάσει στα μανταλάκια τις πιο ενδόμυχες σκέψεις της, την απελπισία της, τα πιο δυσάρεστα και ντροπιαστικά θέμαά της με έναν αφοπλιστικό λόγο, από την αποτοξίνωση και την απιστία μέχρι τα ναρκωτικά και τον εθισμό. Ποια θα τολμούσε να τραγουδήσει σήμερα «What kind of fuckery is this»;

Όλες που ακολούθησαν ή ακολουθούν τον δρόμο που χάραξε η Amy, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό που τις διαφοροποιεί από την σταρ και ταυτόχρονα τις απομακρύνει από τον τίτλο της στέψης  τους ως  «διάδοχοι της Amy». Δεν θέλουν να γίνουν δυσάρεστες. Σε μία από τις πρώτες της συνεντεύξεις της, το 2004, ο δημοσιογράφος ρωτάει την Amy πως φαντάζεται το μέλλον της. Μένει έκπληκτος όταν η απάντηση της δεν συμπεριλαμβάνει φήμη και δόξα.

«Σε 10 χρόνια δεν θα το κάνω αυτό πια. Θα προσέχω τον άντρα μου και τα επτά παιδιά μας.»


Ο Pepper 96.6 θυμάται την Amy Winehouse

Φόρος τιμής στην Amy Winehouse

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio