NEWS

Τι γίνεται επιτέλους μ’ αυτούς τους μονόλιθους;

Όσοι πιστεύουν ότι το 2020 θα ήταν η πιο κατάλληλη χρονιά για να φτάσει στη Γη κάποιο μήνυμα από εξωγήινους ενθουσιάστηκαν απ’ την εμφάνιση του αλλόκοτου μνημείου. Οι υπόλοιποι, περιμένουμε…

Η υπόθεση συνεπήρε ολόκληρο τον πλανήτη. Η αρχή έγινε από την έρημο της Γιούτα όταν, στις 18 Νοεμβρίου ένας μυστηριώδης μεταλλικός μονόλιθος, μια επιβλητική, αστραφτερή κατασκευή ύψους τριών μέτρων – τοποθετημένη γερά στο κόκκινο χώμα – ανακαλύφθηκε εντελώς αναπάντεχα από κτηνοτρόφους που επιθεωρούσαν τα κοπάδια τους με το ελικόπτερο (that’s how they roll). Όσοι πιστεύουν ότι το 2020 θα ήταν η πιο κατάλληλη χρονιά για να φτάσει στη Γη κάποιο μήνυμα από εξωγήινους ενθουσιάστηκαν. Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι πρόκειται για τρολιά, ή για το έργο κάποιου καλλιτέχνη που ήθελε να αποτίνει φόρο τιμής στο εμβληματικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» του Αρθουρ Σ. Κλαρκ (που μεταφέρθηκε μνημειωδώς στον κινηματογράφο από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ). Κάποιοι ψέλλισαν επίσης ότι η περιοχή χρησιμοποιείται συχνά για γυρίσματα κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών – ένα από τα συνεργεία που το έχουν επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια ήταν αυτό της sci-fi σειράς «Westworld».

Δέκα ημέρες μετά, πάντως, τέσσερις άνδρες εμφανίστηκαν από το πουθενά και αποσυναρμολόγησαν το αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο, που δεν αψηφά καθόλου τους νόμους της βαρύτητας. Σύμφωνα με τον φωτογράφο Ross Bernards που βρισκόταν εκεί όταν εμφανίστηκε η τετράδα, ο ένας τους είπε φωναχτά «αυτός είναι ο λόγος που καλύτερα να μην αφήνεις σκουπίδια στην έρημο». Ο Bernards είδε τουλάχιστον ότι ο τριγωνικός μονόλιθος ήταν κούφιος και είχε στην κορυφή κάλυμμα από κόντρα-πλακέ — ένα υλικό που, μάλλον, δεν υπάρχει στον Άρη

Την ευθύνη για την αφαίρεσή του ανέλαβε τελικά ο Andy L. Lewis, λάτρης ριψοκίνδυνων δραστηριοτήτων και αθλημάτων, ο οποίος ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook ένα βίντεο από τη μεταφορά του εκτός ερήμου. Ένας από τους φίλους του που τον βοήθησαν έστειλε σημείωμα στους New York Times, εξηγώντας ότι αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την κίνηση για να προστατεύσουν την έρημο από την ξαφνική εισβολή χιλιάδων φιλοπερίεργων, που ήθελαν να απαθανατίσουν τη μεταλλική κατασκευή. 

Aξίζει να σημειωθεί πως μια αρχική θεωρία είχε συνδέσει τον μονόλιθο με τον Αμερικανό καλλιτέχνη John McCracken, ο οποίος έχει πεθάνει από το 2011 και είχε δημιουργήσει πολλά παρόμοια installations. Ο έμπορος τέχνης που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του έργου του και είχε αποδώσει με σιγουριά την εγκατάσταση στον μακαρίτη τον πελάτη του, είπε τελικά ότι έπειτα από προσεκτική μελέτη των φωτογραφιών άλλαξε γνώμη. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η γκαλερίστα Almine Rech, που εκπροσωπεί τον McCracken στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. 

Ο μυστηριώδης μονόλιθος που βρέθηκε στην έρημο της Γιούτα και ο μονόλιθος του John McCracken

Πριν λίγες ημέρες πάντως ένας δεύτερος μονόλιθος εντοπίστηκε στη Ρουμανία, στην πόλη Πιάτρα Νεμτ, λίγα μέτρα από το γνωστό αρχαιολογικό μνημείο, το φρούριο Petrodava Dacian που χτίστηκε από τους αρχαίους Δακείς. Πρόκειται για μια πιο βαλκανική, θα έλεγε κανείς, εκδοχή της κατασκευής, με κάπως άτεχνο φινίρισμα. Προκειμένου να περιπλακούν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ανακαλύφθηκε άλλος ένας σε βουνό της Καλιφόρνια, όχι πολύ καλά τοποθετημένος αυτή τη φορά. Οι αρχές της περιοχής δήλωσαν πως, αν τον σπρώξεις με λίγη δύναμη, θα πέσει. Όπως συμβαίνει συνήθως και με τις φάρσες — λίγο να τις σκαλίσεις και εύκολα καταρρέουν. Το ερώτημα που παραμένει, βέβαια, είναι το ποιος ή ποιοι θα βρεθούν από πίσω….

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ:

ΤA BLOCKBUSTERS ΤΗΣ WARNER ΠΑΝΕ ΗΒΟ

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio