ίνγκμαρ_μπέργκμαν_touch
ΣΙΝΕΜΑ

Τετραπλός Μπέργκμαν στις μεγάλες οθόνες φέτος

06/05/2021

Σινεφίλ αντισώματα θα μας προσφέρουν τα θερινά σινεμά της πόλης αυτό το καλοκαίρι, με τέσσερα αριστουργήματα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν να ετοιμάζονται για την επιστροφή τους στη μεγάλη οθόνη από την εταιρεία διανομής Weird Wave. Τέσσερις εμβληματικές ταινίες από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, που καθόρισαν τον τρόπο που βλέπουμε ψυχολογικό δράμα στο σινεμά, φέρνουν ηθοποιούς της κλάσης του Μαξ φον Σίντοφ και της Λιβ Ούλμαν σε πρώτο πλάνο, ταξιδεύοντάς μας από τη μεσαιωνική Σουηδία μέχρι τα απομακρυσμένα νησιά της Βαλτικής, για να υπενθυμίσουν τον Ίνγκμαρ Μπέργμαν ως τον μεγάλο εξερευνητή της ανθρώπινης ψυχής.

Οι ταινίες:

*Κραυγές και ψίθυροι (Cries and whispers, 1972), με τους Λιβ Ούλμαν και Ίνγκριντ Τούλιν. Η ιστορία δύο αδελφών, στα τέλη του 19ου αιώνα, που επιστρέφουν στην πατρική κατοικία για να συμπαρασταθούν στην ανύπαντρη αδελφή τους που αργοπεθαίνει. Η ταινία που ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Μπέργκμαν στις ΗΠΑ, ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, κερδίζοντας το χρυσό αγαλματίδιο για την καλύτερη φωτογραφία.

*Η πηγή των παρθένων (The Virgin Spring, 1960) με τους Μαξ Φον Σίντοφ και Μπιργκίτα Βάλμπεργκ. Βραβευμένη με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αυτή η μεσαιωνική ελεγεία παραπέμπει ευθέως σε αρχαία ελληνική τραγωδία: οι φονιάδες μιας κοπέλας ζητούν καταφύγιο στο σπίτι της, χωρίς να γνωρίζουν ότι πρόκειται για την κατοικία της οικογένειάς της…

*Το πάθος (The passion of Anna, 1969), με τους Λιβ Ούλμαν, Μαξ Φον Σίντοφ και Μπίμπι Άντερσον. Κλασικό μπεργκμανικό ψυχολογικό δράμα, που αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που αποσύρεται σε ένα μακρινό νησί μετά από τον χωρισμό του με τη γυναίκα του. Όμως εκεί ελλοχεύει ένας μανιακός και μια όμορφη χήρα που ταράζουν την απομόνωσή του…

The Passion of Anna (aka En Passion), Liv Ullmann, 1969 Foto: Everett Collection / IBL Bildbyrε

*Η επαφή (Temas, 1971),  με τους Μπίμπι Άντερσον, Έλιοτ Γκουλντ και Μαξ Φον Σίντοφ. Μια ιστορία αγάπης και απιστίας με τον τρόπο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και κεντρικά πρόσωπα μια όμορφη Σουηδή νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, τον χειρουργό σύζυγό της και έναν Αμερικανό αρχαιολόγο. H ταινία είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Μπέργκμαν και σηματοδότησε την τελευταία συνεργασία του Μαξ Φον Σίντοφ με τον σουηδό σκηνοθέτη.

Οι ταινίες θα προβληθούν στους θερινούς κινηματογράφους «Στέλλα» (Κυψέλη), «Κάρμεν» (μετρό Κατεχάκη), και «Δάφνη»(Δάφνη), αλλά και σε άλλες επιλεγμένες αίθουσες.


Με Leos Carax επιστρέφουν οι Κάννες

Annette by Leos Carax © CG Cinéma International

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio