ΣΙΝΕΜΑ

Ποια είναι η πιο τρομακτική ταινία ever;

Πάνω στην ώρα για το Halloween και ταιριαστά με τον καιρό που, μαζί με τις συνθήκες, μας κλείνει όλο και περισσότερο στο σπίτι, μια νέα λίστα τρομακτικών ταινιών τριγυρνά στο internet.

21/10/2020

Μετά από ατέλειωτα χιλιόμετρα φιλμ και αμέτρητα terabyte στο streaming, φαντάζομαι όλοι έχουμε μάθει πια πως, όταν βρίσκουμε ένα ξεχασμένο χαρτόκουτο με ταινίες και home video στο πατάρι του νέου μας σπιτιού, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να βάλουμε το υλικό να παίξει. Προφανώς, όμως, ο Ethan Hawke δεν έλαβε ποτέ το memo και κάνει ακριβώς αυτό, θέτοντας σε κίνηση τον μηχανισμό ανατριχίλας του «Sinister», της πιο τρομακτικής ταινίας όλων των εποχών. Δεν το λέμε εμείς αυτό – το λέει η επιστήμη!

Η ομάδα του Broadband Choices , μιας βρετανικής υπηρεσίας που συγκρίνει τιμές παρόχων τηλεφωνίας και streaming, αποφάσισε αυτή τη φορά να συγκρίνει μερικές από τις εμβληματικότερες ταινίες τρόμου στην ιστορία του σινεμά, αλλά και αρκετές πιο πρόσφατες, χρησιμοποιώντας, παρακαλώ, επιστημονική μεθοδολογία: μάζεψε μια ομάδα 50 εθελοντών και αφού τους κάθισε μπρος σε οικιακό σύστημα προβολής εξοπλισμένο με surround ήχο, τους καλωδίωσε και μέτρησε τις αντιδράσεις τους σε 50 ταινίες του είδους, επιλεγμένες από κορυφαίες λίστες κριτικών, αλλά και επιδραστικά threads του reddit.

Το αποτέλεσμα: ούτε ο «Εξορκιστής», ούτε το «Alien», ούτε το «Ring», ούτε το «Blair Witch Project», αλλά το «Sinister», του Scott Derrickson, είναι η πιο τρομακτική ταινία όλων των εποχών. Για όσους δεν την έχουν δει, η ταινία ακολουθεί τις προσπάθειες του Ethan Hawke να προστατεύσει την οικογένειά του από μια διαβολική οντότητα ονόματι Bughuul: μια λιγότερο φωτοφοβική εκδοχή της Sadako που, όπως η εφιαλτική πρωταγωνίστρια του «The Ring», έτσι κι αυτό εδώ το alter ego της, έχει την ικανότητα να περνά από το σύμπαν του βίντεο στην πραγματικότητα του αμέριμνου ήρωά μας, σκορπώντας φόβο, πανικό και… πτώματα.

Οι ομοιότητες των δυο ταινιών δεν είναι τυχαίες φυσικά, μιας και ο σεναριογράφος του «Sinister», C. Robert Cargill, εμπνεύστηκε την ιστορία του από έναν εφιάλτη που είχε αφού είδε το «The Ring». Παρ’ όλα αυτά, ο Cargill φαίνεται να ξεπέρασε την έμπνευσή του, αφήνοντας την πρωτότυπη ταινία δέκα ολόκληρες θέσεις παρακάτω, στην πολύ ενδιαφέρουσα λίστα του Brodaband Choices. Σε απόσταση – καρδιοχτύπι, τα «Insidious» και «The Conjuring» ακολουθούν στην δεύτερη και τρίτη θέση μιας κατάταξης που μπορεί να μην είναι η πιο αξιόπιστη σε ό,τι αφορά την καλλιτεχνική αξία των ταινιών (αν και η πρώτη πεντάδα περιλαμβάνει τίτλους εμβληματικούς για τον μοντέρνο τρόμο), είναι όμως ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για μια βουτιά στο κινηματογραφικό είδος που ταιριάζει ίσως καλύτερα απ’ όλα στην περίοδο που διανύουμε… Halloween έρχεται, άλλωστε!

Η λίστα του Brodaband Choices:

Σχετικό θέμα:

Η Cate Blanchett αγαπά τα μήλα

Όχι τα φρούτα, την ταινία του Χρήστου Νίκου

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio