NEWS

Το μωρό του Nevermind μηνύει τους Nirvana

Τριάντα χρόνια μετά, ο Spencer Elden αισθάνεται πολύ θυμωμένος με τη χρήση της γυμνής του φωτογραφίας στο εμβληματικό εξώφυλλο του «Nevermind» των Nirvana που άφησε εποχή.

Όλοι γνωρίζουμε το δεύτερο δίσκο των Nirvana, το περίφημο «Nevermind» που κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1991, με το διάσημο εξώφυλλο που απεικονίζει ένα γυμνό αγοράκι να κολυμπάει κάτω απ’ το νερό μαζί με ένα χαρτονόμισμα. Ο διαμαντένιος δίσκος περιλαμβάνει ύμνους της grunge σκηνής, όπως τα λατρεμένα Smells Like Teen Spirit, In Bloom, Come As You Are και Lithium, ηχογραφήθηκε ακριβώς τριάντα χρόνια πριν ―το καλοκαίρι του ‘91― και παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά ροκ άλμπουμ της δεκαετίας του ’90.

Το γυμνό αγοράκι του εξωφύλλου δεν είναι άλλο από τον Spencer Elden, και η ιστορία έχει ως εξής: o φωτογράφος Kirk Weddle που τράβηξε την επίμαχη φωτογραφία ήταν φίλος με τον πατέρα του Elden, Rick. Του είχε πει τότε ότι θα μπορούσε να βγάλει 200 δολάρια για μια φωτογραφία του γιου του να κολυμπάει, και ο πατέρας πήγε στη φωτογράφιση, την οποία ακολούθησε ένα μεγάλο πάρτι στην πισίνα. Μετά την επιτυχία του δίσκου, η δισκογραφική της μπάντας Geffen Records έστειλε στον Spencer μια πλατινένια κόπια του «Nevermind», μαζί με ένα αρκουδάκι.

Μέσα στα χρόνια, ο ίδιος ο Elden αναπαρήγαγε την επίμαχη φωτογραφία αρκετές φορές ως ενήλικας, ενώ έκανε και τατουάζ τη λέξη Nevermind στο στήθος του. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει άποψη για την ιστορία: το 2016 σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό GQ της Αυστραλίας, ο Elden είχε δηλώσει ότι δεν είχε τα ίδια συναισθήματα σε σχέση με το εξώφυλλο: «Είμαι πολύ θυμωμένος, για να είμαι ειλικρινής», είχε αποφασίσει ―ίσως με κάποια χρονοκαθυστέρηση; 

Σήμερα, ο 30χρονος Elden μηνύει τους  Dave Grohl, Krist Novoselic, το ίδρυμα που διαχειρίζεται την περιουσία του Kurt Cobain, το φωτογράφο Kirk Weddle και τις δισκογραφικές εταιρίες που κυκλοφόρησαν το άλμπουμ επειδή παραβίασαν τη νομοθεσία περί παιδικής πορνογραφίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, ούτε οι γονείς του και προφανώς ούτε ο ίδιος (ήταν μόλις 4 μηνών τότε) έδωσαν την άδεια τους για να φανούν τα γεννητικά του όργανα στο εξώφυλλο του άλμπουμ. Ο Elden ισχυρίζεται ότι η μπάντα είχε υποσχεθεί να καλύψει το συγκεκριμένο σημείο με ένα αυτοκόλλητο ―πράγμα που δεν έγινε, και σήμερα δίνει το βήμα για μια ωραιότατη μήνυση για σεξουαλική εκμετάλλευση της εικόνας ενός γυμνού βρέφους.

Ο Spencer Elden, σήμερα, 30 ετών.

O Elden ζητάει το ποσό των 150.000 δολαρίων από όσους εμπλέκονται στην υπόθεση για τη συναισθηματική, ψυχολογική και υλική ζημιά που του έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη φωτογραφία όλα αυτά τα χρόνια, ενώ η μήνυση αναφέρει την εμπορική χρήση σεξουαλικών (!) φωτογραφιών ανηλίκου ―και ο Elden απαιτεί να γίνει δίκη. 

«Κι αν δεν ήθελα να με δει όλος ο κόσμος γυμνό; Είναι σαν εκείνο το όνειρο που πηγαίνεις στο σχολείο χωρίς τα ρούχα σου»

Πάντως, στη συνέντευξή του το 2016, ο εικαστικός Elden είχε πει πως αφορμή για την αλλαγή στα συναισθήματά του στάθηκε η άρνηση της μπάντας να συμμετάσχει σε μία έκθεσή του. «Με έστελναν στους δικηγόρους και στους ατζέντες τους. Γιατί είμαι ακόμα στο εξώφυλλο αν δεν είμαι και τόσο σημαντικός;»

Όσο για τις ψυχολογικές επιπτώσεις, ο 30χρονος αναφέρει πως κοπέλες τον έχουν απορρίψει επειδή συνειδητοποίησαν πως παρόλο που είναι περίπου διάσημος λόγω του εξωφύλλου, δεν έβγαλε ποτέ χρήματα απ’ αυτό… 

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio