ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

GameStop: Από τη Wall Street στο Netflix

Το μανιπουλάρισμα των μετοχών της εταιρείας καταστημάτων video games από μια ομάδα διαδικτυακών επενδυτών, στέλνει τα κέρδη του app από την κορυφή της Wall Street κατευθείαν στις οθόνες μας.

Τι να πει κανείς για τα αντακλαστικά του Netflix… Βάσιμες πληροφορίες λένε πως ο κολοσσός του streaming έχει ήδη παραγγείλει ταινία με θέμα την υπόθεση GameStop και την αναταραχή που έχει προκληθεί εδώ και μερικές μέρες στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ακούγεται μάλιστα πως ο Νόα Σεντινέο, αγαπημένος ηθοποιός των απανταχού έφηβων κοριτσιών, έχει ήδη συμφωνήσει να αναλάβει έναν από τους κεντρικούς ρόλους, ενώ το σενάριο ετοιμάζει ο Mark Boal, που άφησε το στίγμα του υπογράφοντας το οσκαρικό «Zero Dark Thirty» για την Kathryn Bigelow, με θέμα την επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης του Osama Bin Laden.

Σε περίπτωση που ήσασταν αποκομμένοι από την επικαιρότητα της τελευταίας εβδομάδας, καλύτερα να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση της φοβερής ιστορίας. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: υπάρχουν εδώ και κάποια χρόνια επενδυτικές πλατφόρμες που απευθύνονται σε ένα κοινό εξοικειωμένο με τα apps και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα επένδυσης σε μετοχές (ή ακόμη και σε δικαιώματα αγορών μετοχών – stock options) χωρίς προμήθεια. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν θα πήγαιναν σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία για να της αναθέσουν τη διαχείριση του κεφαλαίου τους διότι δεν έχουν πολλά χρήματα. Μπορούν ωστόσο να συντονιστούν, χάρη στις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής μας, πολύ πιο αποτελεσματικά και έτσι να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους ισχυρούς παίκτες. 

Ο Νόα Σαντινέο (GREGG DEGUIRE / STRINGER)

Αυτό φάνηκε να γίνεται και με την GameStop. Η μετοχή της εταιρείας – πρόκειται για μια αλυσίδα καταστημάτων βιντεοπαιχνιδιών – δεν πήγαινε και πολύ καλά και είχε μπει στο στόχαστρο για «σορτάρισμα». Τι σημαίνει αυτό; Ότι μεγάλα hedge funds στοιχηματίζοντας πως θα οι μετοχές πέσουν, τις πουλούσαν, και όταν θα υποχωρούσαν, θα τις αγόραζαν εκ νέου, κερδίζοντας από τη διαφορά. Η πρακτική αυτή θεωρείται από πολλούς το άκρον άωτον της αδηφάγας κερδοσκοπίας. Λογάριασαν ωστόσο χωρίς το πλήθος μικροεπενδυτών, οι οποίοι συνεννοήθηκαν να δράσουν συντονισμένα μέσω της πλατφόρμας Reddit και εκτίναξαν την τιμή της μετοχής της GameStop, προκαλώντας μεγάλες απώλειες για τα hedge funds.

 Ένα από αυτά, το Melvin Capital χρειάστηκε την περασμένη εβδομάδα μια ένεση ρευστότητας 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η χρηματιστηριακή αξία της GameStop κατάφερε πάντως μέσα σε λίγα 24ωρα να ξεπεράσει τα 10 δις δολάρια, καθώς τα κέρδη της τον τελευταίο μήνα έχουν αυξηθεί κατά 1,700% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Πολλοί μίλησαν για βαρύ πλήγμα στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και εκφράστηκαν ανησυχίες από πολιτικούς, χρηματιστηριακές εταιρείες και θεσμικούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο, ωστόσο έχει ήδη μπει απότομα φρένο στην ιλιγγιώδη κούρσα της μετοχής. Το φινάλε δεν έχει βεβαίως γραφτεί ακόμη – ούτε στην πραγματική ζωή, ούτε στο σενάριο, που βρίσκεται in progress.


Η έγχορδη pop του Bridgerton
Αριάνα Γκράντε, αλλά να ακούγεται σαν Μπετόβεν

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio