ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

H Ma Rainey αναβιώνει το Melody Maker

Η κυκλοφορία του «Ma Rainey’s Black Bottom» στο Netflix έδωσε την αφορμή για μια συνεργασία με το NME, προκειμένου να αναβιώσει η αισθητική του ιστορικού περιοδικού «Melody Maker» στο ψηφιακό περιβάλλον.

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Ma Rainey’s Black Bottom», το NME σε συνεργασία με το Netflix δημιούργησαν ένα σάιτ-χρονομηχανή, το «Ma Rainey’s Melody Maker», που μας δίνει μία μικρή γεύση από τη ζωή στα roaring 20s. Πρόκειται για την πρώτη δημοσίευση υπό την ετικέτα του ιστορικού Melody Maker από το 2000, που συγχωνεύτηκε με το αδερφάκι και πιο εμπορικό NME.  

Το «Melody Maker» υπήρξε το πρώτο περιοδικό αποκλειστικά αφιερωμένο στη μουσική και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1926. Ήταν εβδομαδιαία έκδοση με κύριο ενδιαφέρον στη μπλουζ και τη τζαζ, όμως η ανερχόμενη τάση του ροκ ‘εν ρολ το 1952 έκανε την εκδοτική να δημιουργήσει ένα δεύτερο έντυπο, το NME, το οποίο προοδευτικά απορρόφησε και το Melody Maker. 

Η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας της Ma Rainey, μίας περφόρμερ, ιδιοκτήτριας νυχτερινού κέντρου μεσουράνησε στα 20s,  έδωσε σε Netflix και NME το έναυσμα αναβιώνουν την αισθητική εκείνων των εκδόσεων στο ψηφιακό περιβάλλον. Η μουσική σκηνή του Σικάγο, οι δυναμικές γυναίκες πίσω από την εφεύρεση του ροκ εν’ ρολ, αλλά και μουσικές και κινηματογραφικές προτάσεις συγκεντρώνονται στην ιστοσελίδα, περισσότερο ενδιαφέρον, όμως, συγκεντρώνει η αντιπαράθεση των μουσικών νέων ανάμεσα στο 1927 και το 1920: από την αφίσα της πρώτη ομιλούσας ταινίας «The Jazz Singer» στο remake του «A Star is Born» με τους Lady Gaga και Bradley Cooper και από τον Shostakovich στον Bon Jovi, η μουσική πορεία εκατό χρόνων συμπυκνώνεται σε μια γρήγορη αναδρομή. 

Όσον αφορά στην ταινία, η συγκλονιστική Βαϊόλα Ντέιβις πρωταγωνιστεί στο ρόλο της εξωστρεφούς και εκρηκτικής «μητέρας των μπλουζ», που διαμόρφωσε μία ολόκληρη εποχή στην αφροαμερικανική και παγκόσμια ιστορία. Στο πλάι της, ο αδικοχαμένος Chadwick Boseman, στην τελευταία του παρουσία στην οθόνη για τη σύντομη, αλλά επιτυχημένη καριέρα του, λάμπει στην ιστορία που εξερευνά τις φυλετικές ανισότητες στην μουσική βιομηχανία.

 

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio