Olivia_Rodrigo__Lily_Allen_“F*ck You”
NEWS

«F*ck you» στον Έλεγχο των Γυναικών

Έξαρση αντιδράσεων του καλλιτεχνικού κόσμου απέναντι στο μεσαιωνικό νομοσχέδιο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανατρέπει τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στις αμβλώσεις.

29/06/2022

Στις 24 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ψήφισε ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει την κατοχύρωση του δικαιώματος στις αμβλώσεις, με αποτέλεσμα το πρώην συνταγματικό δικαίωμα να περνά πλέον σε πολιτειακό επίπεδο, με την εκάστοτε πολιτεία να αποφασίζει η ίδια αν θα επιτρέπει σε γυναίκες και θηλυκότητες να προχωρήσουν στη διαδικασία της άμβλωσης έπειτα από ανεπιθύμητη ή προβληματική εγκυμοσύνη.

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ γυρνούν τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω, όταν κατοχυρώθηκε το ―αυτονόητο―αυτό δικαίωμα με την υπόθεση Roe v. Wade, ενώ από την Παρασκευή, 13 πολιτείες έχουν ήδη δηλώσει ότι περνούν σε άμεση απαγόρευση των αμβλώσεων ή ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο στο προσεχές διάστημα. Μάλιστα, την ίδια ημέρα, η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων…

Τουλάχιστον, οι δικαστές Steven, Sonia Sotomayor και Elena Cagan που μειοψήφησαν, επέκριναν έντονα την πλειοψηφία, τονίζοντας πως διαφωνούν, «με λύπη για τα πολλά εκατομμύρια Αμερικανών γυναικών που έχασαν σήμερα μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία».

Μετά το αρχικό μούδιασμα και το σοκ από αυτή την είδηση που θυμίζει τα πρώτα λεπτά δυστοπικής αφήγησης (βλ. το τρομακτικά επίκαιρο The Handmaid’s Tale της Margaret Atwood), ο κόσμος άρχισε να βγαίνει στους δρόμους σε πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στη σκοτεινή τροπή που πήρε ξαφνικά το 2022, έτος στο οποίο αποφασίστηκε πως ένα γυναικείο σώμα δε διαθέτει πλέον δικαιώματα επί της αναπαραγωγικής του δυνατότητας.

Η αντίδραση του καλλιτεχνικού κόσμου ήταν άμεση· Olivia Rodrigo, Lilly Allen, Kendrick Lamar και Billie Joel Armstrong απευθύνθηκαν οργισμένοι από τη σκηνή προς στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι Rage Against The Machine έκαναν δωρεά σε οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ καλλιτέχνες όπως Jack White, Pearl Jam, Cher, Phoebe Bridgers, Taylor Swift, κ.ά., εξέφρασαν το φόβο και την οργή τους μέσω των social media.

Olivia Rodrigo και Lily Allen αφιερώνουν το “Fuck You” στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Στη σκηνή του Glastonbury, η ανερχόμενη Olivia Rodrigo ανέβασε στη σκηνή την αγαπημένη Lily Allen σε ένα ντουέτο-έκπληξη, και οι καλλιτέχνιδες αφιέρωσαν το ειρωνικότατο Fuck You της δεύτερης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. 

«Είμαι καταρρακωμένη και τρομοκρατημένη. Τόσες γυναίκες και τόσα πολλά κορίτσια πρόκειται να πεθάνουν εξαιτίας αυτού», ανέφερε η Rodrigo. «Θέλω να αφιερώσω το επόμενο κομμάτι στα πέντε μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου που μας έδειξαν ότι στο τέλος της ημέρας, πραγματικά δεν τους καίγεται καρφί για την ελευθερία», συμπλήρωσε καυστικά, για να συνεχίσει ονοματίζοντας τους πέντε δικαστές που ψήφισαν ώστε να ανατραπεί το νομοσχέδιο Roe v. Wade: Samuel Alito, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Amy Coney Barrett, Brett Kavanaugh. «Σας σιχαινόμαστε», φώναξε τέλος στο μικρόφωνο, με την Allen να σηκώνει επιδεικτικά το μεσαίο της δάχτυλο.

Το Fuck You είχε εξαρχής πολιτικό περιεχόμενο, αφού γράφτηκε το 2009 απευθυνόμενο στα συντηρητικά πολιτικά κόμματα που ανέβαιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις HΠΑ εκείνη την περίοδο.

Godspeed for women’s rights

Όταν ήρθε η σειρά του ράπερ Kendrick Lamar να κλείσει το σετ του στο ίδιο φεστιβάλ, εκείνος 

Ευχαρίστησε τους θαυμαστές του εμφανώς συγκινημένος, τραγουδώντας το κομμάτι του, Savior, με ψεύτικο αίμα να αναβλύζει κάτω από το ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι του. Στο τέλος του τραγουδιού, ο Lamar επανέλαβε επανειλημμένα τη φράση «They judge you, they judged Christ. Godspeed for women’s rights», ―«Σε κρίνουν, όπως έκριναν και το Χριστό. Ο Θεός στο πλάι των γυναικείων δικαιωμάτων». 

Χωρίς να μιλήσει πιο συγκεκριμένα, αφού δε χρειαζόταν, ο Lamar τάχθηκε με αυτό τον τρόπο υπέρ των δικαιωμάτων γυναικών, παίρνοντας θέση απέναντι στην άρση της συνταγματικότητας του δικαιώματος στις αμβλώσεις.

Μαζί με το Lamar, τη Rodrigo και την Allen, πολλοί ακόμη καλλιτέχνες εκμεταλλεύθηκαν το φετινό Glastonbury για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στις τρομακτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των Billie Eilish, Lorde και Phoebe Bridgers.

Ο Billie Joe Armstrong αποκηρύσσει την αμερικανική ιθαγένεια

Άλλος ένας εξοργισμένος μουσικός είναι ο frontman των Green Day, Billie Joe Armstrong, ο οποίος εξέφρασε τα συναισθήματά του μπροστά στη σκοταδιστική αυτή ανατροπή που θέλει γυναίκες και θηλυκότητες να χάνουν την αυτοδιάθεση των σωμάτων τους. 

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των Green Day στο Λονδίνο, το βράδυ της Παρασκευής, ο Armstrong φώναξε «Γαμώ την Αμερική, αποκηρύσσω την ιθαγένειά μου» στο κοινό, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχει τόση γαμημένη ηλιθιότητα στον κόσμο, ώστε να με κάνει να επιστρέψω σε αυτήν την γαμημένη χώρα».

Στη συναυλία της επόμενης ημέρας, ο ίδιος προλόγισε το εμβληματικό American Idiot φωνάζοντας στο μικρόφωνο: «Γαμώ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», και αναφέρθηκε στους συντηρητικούς δικαστές ως «αρχ*δια».

Rage Against The Machine: Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε

Σε μια πιο δραστική κίνηση, οι Rage Against The Machine δώρισαν το ποσό των $475,000 σε οργανώσεις στήριξης των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών στο Wisconsin και στο Illinois, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τα άτομα που πλήττονται από την ανατροπή του Roe v. Wade.

Συγκεκριμένα, η μπάντα δημοσίευσε μια ανάρτηση στα social media στις 25 Ιουνίου, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να δωρίσει όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια των συναυλιών του στο Alpine Valley και το United Center για τον προαναφερθέντα σκοπό.

Οι μουσικοί συμπληρώνουν πως είναι αηδιασμένοι με την εξέλιξη των πραγμάτων, αφού η απόφαση «θα έχει δυσανάλογες συνέπειες στις φτωχές και τις εργατικές κοινότητες, όπως και στους έγχρωμους και αυτόχθονες ανθρώπους».

«Όπως πολλές γυναίκες έχουν οργανώσει εμβληματικούς αγώνες αντίστασης απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις στη συλλογική αναπαραγωγική ελευθερία, πρέπει να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε», αποφάνθηκε δυναμικά η μπάντα.

Το παράδειγμα των Rage Against The Machine ακολούθησε αμέσως και η δημοφιλής rapper Lizzo, η οποία δήλωσε πως πρόκειται να δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια στην Planned Parenthood και σε συναφή ιδρύματα και οργανώσεις.

 

Φυσικά, αυτές είναι μόνο μερικές από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις σε αυτή τη χυδαία συνταγματική ανατροπή. Παραθέτουμε και μερικές ακόμα αναρτήσεις από καλλιτέχνες όπως οι Cher, Pearl Jam, Jack White, Taylor Swift και Danny DeVito.

 

 

 

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pearl Jam (@pearljam)

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio