Πέθανε ο ντραμερ Ginger Baker
NEWS

Έφυγε ο Ginger Baker

06/10/2019

Ένας από τους σπουδαιότερους της βρετανικής μουσικής ιστορίας, ο θρυλικός ντράμερ του συγκροτήματος «Cream», ο Ginger Baker, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών μετά από πολλά προβλήματα υγείας που επιδεινώθηκαν τον τελευταίο καιρό. Ο ίδιος είχε ζητήσει απο τους θαυμαστές του να προσευχηθούν γι αυτόν.

Με σχηματισμό πολλών και ιστορικών σχημάτων, ωστόσο στην ιστορία θα μείνει περισσότερο ως μέλος των Cream. O Baker ήταν συνιδρυτής των θρυλικών Cream, του πρώτου super-group μετά τους Blind Faith, το 1966 μαζί με τον Eric Clapton και τον Jack Bruce. Ο Baker με τον Bruce προερχόντουσαν από τους Graham Bond Organization και μόλις έφυγαν από το γκρουπ συνάντησαν τον Eric Clapton που ήταν ο πιο γνωστός από τους τρεις τους καθώς είχε ήδη παίξει με τους Bluesbreakers του John Mayall και τους Yardbirds. To πρώτο σινγκλ των Cream “Wrapping Paper” κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του ’66 και τον Δεκέμβριο το πρώτο μεγάλο άλμπουμ τους, το εκπληκτικό “Fresh Cream”, που γνώρισε επιτυχία τόσο στην Αγγλία που ήταν η βάση του γκρουπ, όσο και στην Αμερική.

Ακολούθησαν δύο επίσης μοναδικά άλμπουμ το “Disrael Gears” το ‘67 και “ Wheels Of Fire” το ’68. Η δημοτικότητα του γκρουπ ήταν μεγάλη εξ αρχής λόγω των δυναμικών ζωντανών εμφανίσεων, αλλά και του γεγονότος ότι και οι τρεις ήταν αυθεντίες στα όργανά τους. Η δεξιοτεχνία του Baker άφησε εποχή στο κομμάτι Spoοnful”. To ’69 ηχογράφησαν το “Goodbye” με την επιτυχία “Badge” επιτυχία των Clapton–Harrison και αποχαιρέτησαν το κοινό τους σε μια ανεπανάληπτη συναυλία στις 26 Νοεμβρίου 1968 στο Albert Hall του Λονδίνου. Ξαναβρέθηκαν επί σκηνής μαζί το 2005 για μια συναυλία στη Ν. Υόρκη που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε επίσης σε dvd.

Η παλιοπαρέα των Baker, Clapton μαζί με τους Steve Windwood – ιδρυτή των Traffic – και Ric Grech – από τα ιδρυτικά μέλη των Family – αμέσως μετά σχημάτισαν το πρόσκαιρο super group των Blind Faith με έδρα το Λονδίνο. Αμέσως μπήκαν στο στούντιο και ηχογράφησαν ένα εκπληκτικό δίσκο το 1969 – από τους βασικούς μιας rock δισκοθήκης – έδωσαν μια αποθεωτική ελεύθερη συναυλία στις 7 Ιουνίου 1969 στο Hyde Park μπροστά σε 100.000 κόσμο κι αυτό ήταν.

Ο Baker αμέσως μετά σχημάτισε το δικό του συγκρότημα Ginger Baker’s Airforce (1969-71) ένα δυναμικό jazz-rock σχήμα όπου εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη world μουσική. Ηχογράφησαν δύο σπουδαία άλμπουμ στις αρχές του 70 και το 2010 κυκλοφόρησε επίσης ένα live εποχής στο Όφφενπμαχ της Γερμανίας. Στους Airforce τον ακολούθησε από τους Blind Faith ο μπασίστας και βιολονίστας Ric Grech. Μετά τη διάλυσή τους στράφηκε στην αφρικανική μουσική. Έφτιαξε στούντιο στην Νιγηρία, όπου οι Wings του Paul McCartney ηχογράφησαν το δίσκο τους “Band On The Run”.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio