έκτορας_μποτρίνι
ΓΕΥΣΗ

Χρυσοί Σκούφοι 2021: Ο Μποτρίνι στην κορυφή

To κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε για ένατη συνεχή χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, ενώ τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, («Botrini’s», «Σπονδή», «Varoulko Seaside») καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

14/09/2021

Με μια τελετή απονομής αφιερωμένη στους επαναστατικούς σταθμούς της παγκόσμιας, αλλά και της ελληνικής γαστρονομίας, γιόρτασαν το βράδυ της Δευτέρας 13/09 οι Χρυσοί Σκούφοι την 28η διοργάνωσή τους, βραβεύοντας τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας. Γι άλλη μια χρονιά, ο Έκτορας Μποτρίνι ήταν ο μεγαλύτερος νικητής της βραδιάς, αφού όχι μόνο απέσπασε την κορυφαία των διακρίσεων για το κερκυραϊκό «Etrusco» (2 Χρυσοί Σκούφοι και η υψηλότερη βαθμολογία της χρονιάς), αλλά είδε και το αθηναϊκό του «Botrini’s» και το «Fresco», του οποίου υπογράφει το μενού στη Χαλκιδική, να μοιράζονται τη δεύτερη θέση με τη «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside».

Arnaud Bignon, Άγγελος Λάντος («Σπονδή») / Λευτέρης Λαζάρου («Varoulko Seaside») /  φωτο: xrysoiskoufoi.gr

Οι Χρυσοί Σκούφοι, που διοργανώνονται από το περιοδικό αθηνόραμα, είναι η κορυφαία γαστρονομική διάκριση της χώρας, και επιβραβεύει τις γαστρονομικές επιδόσεις εστιατορίων σε όλη την Ελλάδα, με τις αξιολογήσεις να διαρκούν από τις αρχές τις Άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Στη φετινή τελετή, που ήρθε καθυστερημένα λόγω των μέτρων για τη διασπορά της πανδημίας, 23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο, ενώ 31 εστιατόρια κατέκτησαν την τιμητική διάκριση Top Notch, που απονέμεται σε εστιατόρια με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και ποιοτικές πρώτες ύλες, που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο.

Τρία new entries βρήκαν τη θέση τους φέτος ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, με το «Hervé» των Πετραλώνων, το «Santoro» της Σαντορίνης και «The Ziller’s» της πλ. Μητροπόλεως στην Αθήνα να αποσπούν από έναν Χρυσό Σκούφο, ενώ το «Sushi Mou» του Συντάγματος μπήκε για πρώτη φορά στο χορό των διακρίσεων, αποσπώντας τη διάκριση Top Notch. Παράλληλα, το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο εστιατόριο «Apiri» του Ηρακλείου Κρήτης.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ανοίγματα των τελευταίων ετών στην Κρήτη, το «Apiri» απέσπασε το Βραβείο Κοινού / φωτο: xrysoiskoufoi.gr

Συνολικά βραβεύτηκαν 55 εστιατόρια, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για τα εστιατόρια, καθώς η πανδημία περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία αρκετών από αυτά, όσο και για την ίδια την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος, που από τις αρχές της άνοιξης καλείται να «οργώσει» την Ελλάδα, δοκιμάζοντας incognito εστιατόρια από τις Σέρρες ως την Ελούντα κι από τη Ρόδο ως την Πρέβεζα, πριν επιστρέψει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας το φθινόπωρο, για να ολοκληρώσει τον ετήσιο κύκλο των αξιολογήσεων.

To βραβείο για το καλύτερο εστιατόριο της χώρας στο «Etrusco», τον Έκτορα Μποτρίνι (κέντρο) και τον Νίκο Μπίλλη (αριστερά), από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Σπήλιο Λιβανό (δεξιά) / φωτο: xrysoiskoufoi.gr

Την τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων, η οποία έγινε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τους προσκεκλημένους, παρουσίασε με άκρως σοβαρό… χιούμορ ο Γιάννης Στάνκογλου, ο οποίος, με αφορμή τη φετινή εθνική μας επέτειο, έκανε μια αναδρομή στις γαστρονομικές επαναστάσεις ανά τους αιώνες: από την τιθάσευση της φωτιάς, ως τα πρώτα εστιατόρια της Ιστορίας, κι από εκεί στη μοντέρνα γαλλική κουζίνα, τις μοριακές τεχνικές, αλλά και τους Έλληνες πρωτοπόρους.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio