ΜΟΥΣΙΚΗ

Αλήθεια ή θεωρία συνομωσίας πως το “Wind of Change” γράφτηκε από τη CIA;

16/07/2020

Τη φήμη πως η ροκ μπαλάντα “Wind of Change” των Scorpions έχει γραφτεί από τη CIA ερευνά η νέα σειρά των 8 podcast στο Spotify, από τον Patrick Radden Keefe, δημοσιογράφο των New Yorker και New York Times Magazine.

Η σειρά των podcast είναι ένα ταξίδι μέσα απο το οποίο ο Patrick Radden Keefe ψάχνει την αλήθεια για του Wind of Change. Aναλύει στοιχεία, παρουσιάζει πλήθος συνεντεύξεων και απευθύνεται σε πρώην κατασκόπους της CIΑ, μέλη της μουσικής βιομηχανίας, ιστορικούς, αλλά και οπαδούς των Scorpions από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Το Wind of Change γράφτηκε το 1990 αμέσως μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου κι ενώ η Σοβιετική Ένωση βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Όπως ακούγεται να λέει ο ίδιος Keefe στο trailer του podcast, στην πραγματικότητα, το τραγούδι το έγραψαν οι Scorpions στην Μόσχα το 1989 (πριν την πτώση) όπου είχαν βρεθεί για μια μνημειώδη συναυλία στη ρωσική πρωτεύουσα μαζί με άλλες διάσημες μπάντες «σκληρού ροκ» όπως οι Bon Jovi και οι Mötley Crüe.

Σε μια βόλτα στο περίφημο Gorky park, ο κόσμος τους υποδέχτηκε ένθερμα και η έμπνευση ήρθε σχεδόν αμέσως: “I follow the Moskva down to Gorky Park listening to the wind of change an August summer night soldiers passing by listening to the wind of change…”

Οι στίχοι του τραγουδιού που έγινε τεράστια επιτυχία τόσο  Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, κάνουν λόγο για τον «άνεμο της αλλαγής», τα «παιδιά του αύριο» τη «μαγεία της στιγμής μια ένδοξη νύχτα». Το “Wind of Change” συνδέθηκε άμεσα με την πτώση του Τείχους του Βερολίνο (σκηνές από την οποία κυριαρχούσαν στο βίντεο κλιπ) και της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Patrick Radden Keefe, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η αγαπημένη μπαλάντα ήταν δημιούργημα της Δύσης, στη μάχη κατά του κομμουνισμού.

Η φήμη ότι το κομμάτι γράφτηκε κατά παραγγελία της CIA προκειμένου να ενθαρρυνθεί ακόμα περισσότερο η ριζική αλλαγή του καθεστώτος στην Σοβιετική Ένωση, «βασανίζει» τον Keefe, όπως λέει ο ίδιος ώσπου αποφάσισε να προχωρήσει στην (υπερ)παραγωγή αυτού του podcast που περιλαμβάνει πλήθος μαρτυρίες τόσο από μουσικούς όσο και από πρώην συνεργάτες μυστικών υπηρεσιών: «Είναι μια ιστορία που απλώνεται πέρα από μουσικά είδη και πέρα από σύνορα και ιστορικές περιόδους, συνεπώς ήταν για μένα σημαντικό να ακουστούν οι διάφορες μουσικές, οι διάφορες φωνές αλλά και οι διάφορες προφορές έτσι ώστε να αποφασίσει ο ακροατής ποιος λέει ψέματα και ποιος λέει αλήθεια. Πέρασα τόσο ωραία κυνηγώντας αυτήν την τρελή ιστορία, εξερευνώντας τα σκοτεινά σοκάκια του Ψυχρού Πολέμου και κάνοντας πάνω από εκατό συνεντεύξεις, που δεν βλέπω την ώρα να την μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο».

Τι λέει ο Klaus Meine

Πρόσφατα, o Klaus Meine ρωτήθηκε για το πώς δημιουργήθηκε η φήμη της CIA. Η απάντηση που έδωσε: Όταν ο  Patrick Keefe στη μέση μιας συνέντευξης με ρώτησε αν έχω ακούσει ποτέ την ιστορία ότι το  “Wind of change” γράφτηκε από τη CIA, με έπιασαν τα γέλια. Του είπα, «λοιπόν, φίλε μου, νομίζεις ότι κάνεις μια συνέντευξη με έναν τραγουδοποιό ή νομίζεις ότι κάνεις μια συνέντευξη με έναν κατάσκοπο;» Αυτό αφορούσε ένα podcast που θα κυκλοφορούσε τον Μάιο, δηλαδή αυτές τις μέρες. Είναι ένα podcast και θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα τους αρέσει όλο αυτό. Είναι μια συναρπαστική και διασκεδαστική ιδέα, αλλά δεν είναι καθόλου αλήθεια. Όπως θα λέγατε οι Αμερικανοί, είναι fake news.”

Μπορείτε να ακούσετε όλα τα επεισόδια του podcast στο Spotify εδώ.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio