small_axe
ΑΠΟΨΗ

2021: Η χρονιά του auteur TV;

Από Wong Kar Wai μέχρι Sofia Copola κ από Olivier Assayas μέχρι… Paul Verhoeven έχει ο φετινός τηλεοπτικός μπαχτσές, με καταξιωμένους auteurs να φέρνουν μεγαλόπνοα σχέδια στη μικρή οθόνη.

17/01/2021

Πράγματι, τίποτε δεν είναι σαν το σινεμά. Ωστόσο, η μικρή οθόνη έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να ψυχαγωγούν, υπηρετώντας ταυτόχρονα το καλλιτεχνικό τους όραμα, ενώ η αφήγηση σε συνέχειες επιτρέπει σε σκηνοθέτες και παραγωγούς να ζωντανέψουν μεγαλόπνοες – ακόμη και επικές – ιστορίες, λεπτομερώς και με βάθος. Πολύ πρόσφατα, το «Small Axe» του Steve McQueen αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μπορείς να υπερβείς τους συνήθεις χρονικούς περιορισμούς: πρόκειται στην πραγματικότητα για πέντε ταινίες βασισμένες σε έναν κοινό θεματικό άξονα, μεταξύ των οποίων το υπέροχο «Lovers Rock», που έχει διάρκεια 1 ώρας και 10 λεπτών – λίγο για ταινία, πολύ για επεισόδιο σειράς.

Υπάρχει ωστόσο ακόμη μια τάση που διαφαίνεται στον τηλεοπτικό ορίζοντα: η έφοδος των «φεστιβαλικών» σκηνοθετών, αυτοί τους οποίους ονομάζουμε auters, στην οικιακή ψυχαγωγία. Ο εκκεντρικός Olivier Assayas ανήκει σίγουρα σε αυτή την κατηγορία. Το 1996 είχε συνεργαστεί με τη Maggie Cheung για την ταινία «Irma Vep», η οποία έβριθε αναφορών στον θρυλικό Γάλλο cineaste του βωβού κινηματογράφου Louis Feuillade και τη σειρά ταινιών «Les Vampires», και τώρα ετοιμάζει το ριμέικ της σε μορφή σειράς με πρωταγωνίστρια την Alicia Vikander.

Το limited series ως μέσο βολεύει επίσης πολύ όταν θέλεις να μεταφέρεις στην τηλεόραση ένα ολόκληρο λογοτεχνικό έργο. Το είχε κάνει και παλιότερα o Reiner Werner Fassbinder με την αριστουργηματική μίνι σειρά «Berlin Alexanderplatz» που βασιζόταν στο βιβλίο του Alfred Döblin. Τώρα, ο φημισμένος Wong Kar Wai («In the Mood for Love»), που έχει αποκαλέσει την τηλεόραση και το σινεμά «απλώς δύο διαφορετικά παιδιά των αδελφών Lumière», ετοιμάζει μίνι σειρά με πρωταγωνιστή τον Hu Ge, εμπνευσμένος από το πολυβραβευμένο στην Κίνα μυθιστόρημα «Blossoms» του Jin Yucheng. Ο κεντρικός ήρωας ένας καταφερτζής που γίνεται εκατομμυριούχος εκμεταλλευόμενος το χάος που συνόδευσε το οικονομικό μπουμ που συνέβη στην ασιατική χώρα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. 

Ο σκηνοθέτης Wong Kar Wai έχει δηλώσει σχετικά με το Blossoms, πως η συγγραφή του σεναρίου του πήρε τέσσερα χρόνια και πως θα είναι το πιο προσωπικό έργο που έχει κάνει ποτέ

Παράλληλα, η Sofia Coppola συνεργάζεται με την Apple TV για το «The Custom of the Country», μια σειρά εποχής που διαθέτει ως πρώτη ύλη το ομότιτλο πόνημα της Edith Wharton: μια νέα γυναίκα από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες καταφτάνει στη Νέα Υόρκη με σκοπό να καλοπαντρευτεί ώστε να ανέλθει κοινωνικά. Επιπλέον, ο Paul Verhoeven ξεκινάει οσονούπω τα γυρίσματα μιας παραγωγής οκτώ επεισοδίων: μιας τηλεοπτικής μεταφοράς του βιβλίου «Bel-Ami» του Guy de Maupassant, στο οποίο διαβάζουμε την ιστορία ενός διεφθαρμένου δημοσιογράφου που λαχταρά πλούτη και εξουσία.

Η Sofia Coppola διασκευάζει το σενάριο και σκηνοθετεί τη νέα σειρά The Custom of the Country

Πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του limited series (σε παραγωγή της Amazon) που θα ζωντανέψει στη μικρή οθόνη το βραβευμένο με Πούλιτζερ και National Book Award μυθιστόρημα «The Underground Railroad» του συγγραφέα Colson Whitehead (του οποίου «Τα αγόρια του Νίκελ» αγαπήθηκαν πολύ το καλοκαίρι στην Ελλάδα). Σκηνοθετεί ο Barry Jenkins (υπεύθυνος για το Οσκαρικό «Moonlight») και πρωταγωνιστεί η ανερχόμενη Thuso Mbedu. 

Ο μέγας Michael Mann βρισκόταν στην Ιαπωνία στο σετ του «Tokyo Vice» όταν τα γυρίσματα διακόπηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού. Βασισμένη στο memoir του Jake Edelstein «Tokyo Vice: An American Reporter on the Police Beat in Japan», η πολυαναμενόμενη σειρά του HBO διαθέτει ως πρωταγωνιστές τον Ansel Elgort και τον Ken Watanabe με την Rinko Kikuchi στον ρόλο μιας δημοσιογράφου. Ακόμη και το enfant terrible του arthouse κινηματογράφου, ο Xavier Dolan, υπέκυψε στις χάρες της τηλεόρασης και θα μεταφέρει σε πέντε επεισόδια το θεατρικό έργο του Michel Marc Bouchard «La nuit où Laurier Gaudreault s’est réveillé» με τίτλο The Night Logan Woke Up. Καλές προβολές!

 O Ansel Elgort στον πρώτο του τηλεοπτικό ρόλο, στη νέα σειρά της WarnerMedia, Τokyo Vice


Έχουμε γνώμη και σας τη λέμε! Διαβάστε τα άρθρα των συντακτών μας στην κατηγορία opinion εδώ.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio