NEWS

Woodstock 50: Θα γίνει τελικά το θρυλικό φεστιβάλ;

Τον Ιανούαριο του ’19, όλοι έγραφαν για το «Woodstock 50», το μεγάλο event με το οποίο θα αναβίωνε το θρυλικό Woodstock του 1968 στη Νέα Υόρκη. Το φεστιβάλ, είχε προγραμματιστεί να γίνει από τις 16 έως 18 Αυγούστου στο Watkins Glen στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Πάνω από 40 ονόματα της μουσικής σκηνής είχαν ήδη κλείσει. Τρεις σκηνές. Μεγάλα ονόματα και νεότερες μπάντες, που θα απέτιαν φόρο τιμής σε καλλιτέχνες του αρχικού Woodstock» ( Janis Joplin, The Band, Jefferson Airplane και Joe Cocker, μεταξύ άλλων).

Τον Απρίλιο, ο κύριος επενδυτής της εκδήλωσης ακύρωσε το φεστιβάλ, επίσημα, «επειδή παρά την τεράστια επένδυση χρόνου, προσπάθειας και δέσμευσης, η παραγωγή του φεστιβάλ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ως ένα γεγονός που αξίζει το όνομα του Woodstock, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υγεία και την ασφάλεια των καλλιτεχνών, των συνεργατών και των παρευρισκομένων».

Αλλά καί το το Watkins Glen International ακύρωσε το συμβόλαιο με τους διοργανωτές, οπότε το Woodstock 50 δεν μπορούσει να πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο χώρο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone και τους New York Times, τώρα οι διοργανωτές επιβεβαιώνουν ότι το πολύπαθο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κανονικά. 16,17 και 18 Αυγούστου, ακριβώς 50 χρόνια από το πρώτο Woodstock. Αλλά, μετακομίζει στο  στο Merriweather Post Pavilion, ένα υπαίθριο αμφιθέατρο στο Marryland, μία ώρα από την Ουάσινγκτον (και περίπου τεσσερισίμισι ώρες μακριά από τον original χώρο του Woodstock της Ν.Υόρκης). (Δεν έχουν ανακοινωθεί ονόματα, δεν έχει αρχίσει η προπώληση).

Να γιατί το Woodstock έχει γράψει ιστορία

#Πρώτη φορά, διοργανώθηκε σε μια φάρμα, που ανήκε στον Μαξ Γιασγκούρ, στο Μπέθελ της Νέας Υόρκης. Η προσέλευση των θεατών αναμενόταν στις 60. 000, ωστόσο, στο χώρο παρευρέθηκαν περίπου 500.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκαν στο κίνημα των χίπις. Πολλά μουσικά συγκροτήματα δεν κατάφεραν ποτέ να φθάσουν στο χώρο του φεστιβάλ, παραμένοντας στο αεροδρόμιο, λόγω του τεράστιου αριθμού των θεατών. Με τη λήξη του, σχηματίστηκε το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα που είχε ποτέ συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Image result for woodstock 1969
#Την ιδέα για τη διοργάνωση του φεστιβάλ είχαν οι νεαροί Μάικλ Λανγκ, Άρτι Κόρνφελντ, Τζων Ρόμπερτς και Τζόελ Ρόουζενμαν, με σκοπό την ανοικοδόμηση ενός μουσικού στούντιο στην περιοχή. Αρχικά, έβαλαν εισιτήριο και τοποθέτησαν φράκτες, περιμετρικά του χώρου, όμως, όταν έμαθαν για τον αριθμό των θεατών, έκοψαν τους φράκτες και σταμάτησαν να εκδίδουν εισιτήρια, ώστε να μη δημιουργηθούν συμπλοκές.

#Για την εξυπηρέτηση των θεατών, στήθηκαν εξακόσιες φορητές τουαλέτες (καταστράφηκαν από τις πρώτες ώρες του φεστιβάλ), πολλές δεξαμενές νερού (εξαιτίας τους δημιουργήθηκαν μικρά έλη, στο χώρο του φεστιβάλ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σαν λασπόλουτρα από τους χίπις), ενώ τα αποθέματα φαγητού εξαντλήθηκαν, επίσης, από τις πρώτες ώρες.

Related image

#Μέσα στις τρεις αυτές ημέρες, σημειώθηκαν ένας θάνατος από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ένα δυστύχημα με τρακτέρ, δύο γεννήσεις, ενώ οκτώ μέλλουσες μητέρες απέβαλαν. Την ασφάλεια, τη σίτιση και την ιατρική περίθαλψη είχε αναλάβει η εταιρεία Hog Farm. Συνολικά, ιατρική βοήθεια χρειάστηκαν πάνω από 5.000 άνθρωποι, οι 797 εκ των οποίων, λόγω υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών.

Related image

#Οι σημαντικότεροι συμμετέχοντες ήταν ο Κάρλος Σαντάνα, η Τζάνις Τζόπλιν, ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζόαν Μπαέζ, o Τζο Κόκερ, οι Who, οι Jefferson Airplane, οι Grateful Dead, οι Band, οι Crosby, Still, Nash & Young, o Ρίτσι Χέιβενς, ο Πωλ Μπάττερφιλντ και o Κάντρυ Τζο ΜακΝτόναλντ.

Related image

#Οι μεγάλοι μουσικοί που έλειψαν από το φεστιβάλ ήταν ο Μπομπ Ντύλαν (λόγω ασθενείας ενός εκ των παιδιών του), οι Rolling Stones (ασχολούνταν με την παραγωγή του νέου τους άλμπουμ, Let It Bleed), οι Doors και οι Beatles (βρίσκονταν υπό διάλυση, ενώ η κυβέρνηση των Η.Π.Α. δεν επέτρεψε στον Τζων Λέννον να μπει στη χώρα).

Image result for woodstock 1969

#Οι ιδέες που προέβαλλε το Woodstock ήταν υπέρ της ειρήνης, της αγάπης, της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών και του ελεύθερου έρωτα και κατά του πολέμου (κυρίως αυτού του Βιετνάμ) και του ρατσισμού.

#Το 1979, το 1989, το 1994 και το 1999, έγιναν απόπειρες αναβίωσης του φεστιβάλ, σε Ευρώπη και Αμερική. Ωστόσο, οι προσπάθειες γνώρισαν παταγώδη αποτυχία, καθώς δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα ή κάποια συγκεκριμένη ιδέα, που να προβαλλόταν από αυτά και τους νεο-χίπις, αν και από μουσικής πλευράς, είχαν μαζευτεί τα μεγαλύτερα ονόματα.

x
Title Artist

Στείλε μήνυμα στο studio