ευτυχία_βραβεία-ίρις_υποψηφιότητες
ΣΙΝΕΜΑ

Βραβεία Ίρις: Οι υποψηφιότητες

19/03/2020

Τα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ή αλλιώς τα «Ελληνικά Όσκαρ» τιμούν το ελληνικό σινεμά εδώ και δέκα χρόνια.

Η γιορτή του ελληνικού κινηματογράφου για το 2020 συμπίπτει με μια δύσκολη στιγμή, αλλά στην προσπάθεια να μη χαθούν οι φετινές βραβεύσεις, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε να μην ακυρώσει τη διαδικασία.

Τα μέλη συνέχισαν να ψηφίζουν ηλεκτρονικά μέχρι και την Κυριακή 15 Μαρτίου για την ανάδειξη των τελικών υποψηφιοτήτων, οι οποίες ανακοινώθηκαν χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, αλλά με live streaming στα social media της ΕΑΚ.

Από τις 9 έως τις 12 Απριλίου θα γίνει η δεύτερη φάση της ψηφοφορίας για τους τελικούς νικητές, ενώ επίσης διαδικτυακά θα γίνει και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 14 Απριλίου.

Μέχρι τότε, καθημερινά οι σελίδες της ΕΑΚ στα social θα αναρτούν βίντεο επιμελημένα από τον σκηνοθέτη Στέλιο Καμμίτση, αφιερωμένα στις υποψηφιότητες και τους υποψήφιους, για την ανάδειξη της εξαιρετικής δουλειάς των Ελλήνων κινηματογραφιστών

Η «Ευτυχία», το βιογραφικό δράμα του Άγγελου Φραντζή, στο οποίο παρουσιάζεται η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, από τον ξεριζωμό στη Σμύρνη μέχρι την καταξίωσή της, τα ανομολόγητα πάθη της και τη γεμάτη δοκιμασίες ζωή της, προηγείται των υποψηφιοτήτων με 13.  Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θάνος Τοκάκης.

Ευτυχία

«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», η νέα δημιουργία του Σύλλα Τζουμέρκα, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ακολουθεί με 12 υποψηφιότητες. Η ταινία – στην οποία πρωταγωνιστούν οι Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Γιούλα Μπούνταλη, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δόβρης, Λαέρτης Μαλκότσης, παρακολουθεί δύο γυναίκες, μια αστυνομικό και μια εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα. Όταν ένας μυστηριώδης θάνατος φέρνει τα πάνω-κάτω στη μικρή τους πόλη και πυροδοτεί έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών, που μέχρι χτες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Η συνάντησή τους μπορεί να είναι η σωτηρία τους.

Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

Το «Winona», η πέμπτη ταινία του The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης), ένα τρυφερό «μιούζικαλ» όπου τραγουδούν τέσσερις από τις πιο σπουδαίες πρωταγωνίστριες της γενιάς τους -Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Δάφνη Πατακιά-  και ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή – στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, στην οποία παραδίδει μια τρυφερή αστεία και συγκινητική ιστορία για το σήμερα και το χθες και τη διακριτική δύναμη της αγάπης ακολουθούν με 5 υποψηφιότητες.

Winona

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες 

  • «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη με 4
  • «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου και «Άλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη με 3
  • «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη και το «Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή με 2
  • «Περσεφόνη» του Κώστα Αθουσάκη και η «Ανάκριση» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη με μία υποψηφιότητα.
x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio