Βαγγέλης Παπαθανασίου:
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ο γνωστός μας άγνωστος

23/05/2022

Ένας μεγάλος μουσικός  που ήταν ιδιαίτερα φειδωλός και στον αριθμό των συνεντεύξεων που έδινε, αλλά και στα πράγματα που αποκάλυπτε για τον εαυτό του. Η άποψή του ήταν ότι η μουσική μιλάει για αυτόν, η μουσική είναι αυτό που πρέπει να ταυτίζει το κοινό με το πρόσωπό του, αυτό ήταν που είχε να προσφέρει και τίποτα παραπάνω. 

Το να βρεις πράγματα που δεν είναι γνωστά για τον Βαγγέλη είναι τόσο εύκολο όσο και δύσκολο. Εύκολο γιατί δεν υπάρχει κανένα σχετικό άρθρο και δύσκολο, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

«Δεν δίνω συνεντεύξεις, γιατί πρέπει να προσπαθήσω να πω πράγματα που δεν χρειάζεται να πω», είπε τηλεφωνικά από το Παρίσι, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στους Times το 2019.

«Το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνω είναι απλώς να κάνω μουσική — and that’s it».

1. Έχει συνθέσει το μουσικό σήμα των ειδήσεων την EΡT

Το 1982, την χρονιά δηλαδή που πήρε το Όσκαρ, δημιουργεί το ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ, το οποίο συνεχίζει να ακούγεται στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο, 2013-2015.  Κατά καιρούς έχει αναφερθεί ότι ο Παπαθανασίου δώρισε το σήμα και δεν ήθελε αμοιβή. Η αμοιβή μου θέλω να είναι ένας τενεκές λάδι και ένας τενεκές ελιές από την πατρίδα μου, φέρεται να είχε πει. 

 

Βαγγέλης  Παπαθανασίου…. δικά του λόγια

1979
«Δεν γνωρίζω ίχνος μουσικής θεωρίας! Το να γνωρίζεις τη θεωρία της μουσικής δε σημαίνει τίποτα για τη μουσική που συνθέτεις.» 

2. Έγραψε μουσική για το μνημόσυνο του Stephen Hawking

Το 2018, ο Βαγγέλης συνέθεσε μια πρωτότυπη μουσική για το μνημόσυνο του Stephen Hawking  που ακούστηκε κατά την διάρκεια της εναπόθεσης της τέφρας στο  Αβαείο του Γουέστμινστερ . Το μουσικό θέμα στο οποίο ακουγόταν και ο Hawking να μιλάει, μεταδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία προς την πλησιέστερη μαύρη τρύπα.  Ήταν μια πρωτοβουλία του Παπαθανασίου και ένα συλλεκτικό  CD με τίτλο “The Stephen Hawking Tribute” μοιράστηκε από την οικογένεια σε πάνω από 1.000 καλεσμένους.

 

1984
«Η φωνή, για μένα, είναι πιθανότατα το πιο τέλειο μουσικό όργανο αλλά απο την άλλη πλευρά όταν κάποιος τραγουδάει τις λέξεις, αυτόματα περιορίζει τον εαυτό του σε μία συγκεκριμένη διάλεκτο, ενώ η μουσική χωρίς στίχους ταξιδεύει πολύ πιο εύκολα και πηγαίνει παντού.»

3. Ήταν και ζωγράφος

Το ενδιαφέρον του Βαγγέλη για τις τέχνες δεν περιορίστηκε ποτέ αποκλειστικά στη σύνθεση μουσικής. Από μικρός είχε επίσης πάθος με τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Το 2003, ο Βαγγέλης αποφάσισε να παρουσιάσει τα έργα  του για πρώτη φορά. Συμφώνησε να εκτεθούν 70 πίνακές του στον εορτασμό της μπιενάλε της Βαλένθια, στην Ισπανία και η έκθεση αυτή στη συνέχεια περιόδευσε στη Νότια Αμερική. «Η μουσική είναι πνευματική, η ζωγραφική είναι σωματική, άρα τα χρειάζομαι και τα δύο» έχει πει.

Διαβάζουμε σε απόσπασμα συνέντευξης του στον Guardian: «Στο Μεξικό υπήρχε ένα βιβλίο στο οποίο οι άνθρωποι μπορούσαν να γράψουν σχόλια, λέει, με το πρόσωπό του να φωτίζεται με ένα τεράστιο χαμόγελο. Και το πιο όμορφο πράγμα σε αυτό ήταν κάτι που έγραψε ένα εννιάχρονο κορίτσι. Είπε: Λατρεύω τις φωτογραφίες σου Βαγγέλη. Ελπίζω μόνο η μουσική σου να είναι τόσο καλοί όσο οι πίνακές σου.» 

2012«Υπάρχουν περιπτώσεις που μια ταινία μπορεί να σταθεί μόνη της χωρίς μουσική, αλλά αν χρησιμοποιείται μουσική, είναι καλύτερα να αγγίζει την ψυχή και να δημιουργεί συναισθήματα που δεν μπορεί να κάνει η υπόλοιπη ταινία. Η μουσική πρέπει να συνεχίσει τα συναισθήματα εκεί που τελειώνουν τα λόγια. Δυστυχώς οι περισσότερες ταινίες πλημμυρίζουν μουσική, λόγω μέτριων σεναρίων και παραγωγών και  έλλειψη ταλέντου των σκηνοθετών».

4. Έχει δοθεί το όνομα του σε αστεροειδή

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση θέλησε να τον τιμήσει και το 1995 αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε έναν αστεροειδή οποίος βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία. Η επίσημη ονομασία του αστεροειδή είναι πλέον «6354 Vangelis».

Συγκεκριμένα το Minor Planet Center  της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (MPC) στο Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο Smithsonian, είχε εντοπίσει παλαιότερα το συγκεκριμένο σώμα χρόνια και ο διευθυντής του κέντρου  Gareth V. Williams, πρότεινε το όνομα αυτό προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη.

2019«Σχεδόν κάθε μέρα παίζω  στο πιάνο μου. Βλέπετε,  η ζωή μου είναι αρκετά απλή. Πάω  από το ένα πράγμα στο άλλο. Λένε ότι υπάρχουν  πάρα πολλά στυλ και διαφορές στη μουσική — αλλά, για μένα, η μουσική είναι  μία».

5. Το «Rain and Tears» είναι διασκευή κλασσικής μελωδίας

Το μουσικό θέμα του τραγουδιού βασίζεται στο Pachelbel’s Canon του Γερμανού μπαρόκ συνθέτη και οργανίστα, Johann Pachelbel. Οι Aphrodite’s Child ηχογράφησαν το 1968 το τραγούδι στο Παρίσι και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Την ίδια χρονιά, το ισπανικό συγκρότημα Pop-Tops (γνωστό και στη χώρα μας από την διασκευή του Mammy Blue) κυκλοφορούν το ντεμπούτο σινγκλ τους «Oh Lord, Why Lord» χρησιμοποιώντας και αυτοί την σύνθεση του Johann Pachelbel.

 

2001«Μυθολογία, επιστήμη, εξερεύνηση του διαστήματος, αυτά είναι τα θέματα που με γοήτευαν από τα πρώτα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας. Και με κάποιο τρόπο ήταν πάντοτε συνδεδεμένα με τη μουσική μου.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio