NEWS

Θυμάστε το ραδιοφωνικό θέατρο;

Το ραδιοφωνικό θέατρο μπαίνει σε μια νέα εποχή χάρη στις χειμερινές δράσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που επιχειρούν να προσεγγίσουν με διαφορετικούς τρόπους την ανάγκη για τέχνη κατά τη διάρκεια πανδημίας.

20/10/2020

Η μακρά παράδοση της θεατρικής τέχνης στα ερτζιανά άλλωστε, έχει αφήσει πρόσφορο έδαφος για μία επιστροφή στις ρίζες. Και μπορεί οι νεότερες γενιές να μην έχουν την ίδια εμπλοκή με αυτό το είδος μετάδοσης, όμως η ενασχόληση με τα podcasts τούς έχει βάλει ήδη στη διαδικασία της αλληλεπίδρασης και συμμετοχής, ακόμα κι αν αυτή δε συνοδεύεται απαραίτητα από οπτικό ερέθισμα.

Σε αποκλειστική της συνέντευξη στη lifo.gr η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου, που στην πρώτη μόλις της χρονιά κλήθηκε να παραμερίσει το καινοτόμο πρόγραμμά της και να αντιμετωπίσει τις ιδιάζουσες συνθήκες της πανδημίας, δήλωσε πως το βασικό εγχείρημα της διοργάνωσης είναι να φτιάξει δράσεις που να είναι υλοποιήσιμες και να οχυρώσουν τη σχέση κοινού-καλλιτεχνών. Φυσικά, αυτές οι δράσεις διασφαλίζουν και την επαγγελματική αποκατάσταση όσων έχουν μείνει ξεκρέμαστοι τους τελευταίους μήνες και μάλιστα με ένα δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο.

Η τέχνη του ραδιοφωνικού θεάτρου μπορεί να αποδειχθεί μία μεγάλη πρόκληση τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους ακροατές, που θα κληθούν, οι πρώτοι να αξιοποιήσουν με εντελώς νέους τρόπους τα εκφραστικά τους μέσα και για οι τελευταίοι να διατηρήσουν ανεμπόδιστη την προσοχή τους.

«Ο καθένας από τους εισηγητές έχει ζητήσει διαφορετικά πράγματα στις αιτήσεις και οι ίδιοι, μαζί με την ομάδα του Φεστιβάλ, θα κάνουν την τελική επιλογή» σύμφωνα με την Κατερίνα Ευαγγελάτου | φωτο: Πάρις Ταβιτιάν για τη LiFO

Οι σκηνοθέτες που έχουν αναλάβει τα ραδιοφωνικά πρότζεκτ είναι οι Γιάννης Χουβαρδάς, Δημήτρης Καταλειφός, Ελένη Σκότη, Αργύρης Ξάφης και Μαρία Μαγκανάρη. Οι παραστάσεις θα αφορούν αποκλειστικά έργα που θα βασίζονται σε ελληνικά αστυνομικά διηγήματα, εφόσον όπως δήλωσε η Ευαγγελάτου «το μυστήριο, η ατμόσφαιρά τους είναι ιδανική για τον ελλειπτικό κόσμο του ραδιοφώνου».

Η νέα δράση θα ξεκινήσει να μεταδίδεται στις αρχές Δεκεμβρίου και έρχεται στο πλαίσιο μίας σειράς ενεργειών του Φεστιβάλ που επιχειρούν να προετοιμάσουν το κοινό για τη νέα αντίληψη της θερινής διοργάνωσης. Δωρεάν masterclasses και workshops με τους Κρίστοφερ Ρίπινγκ Τόμας Οστερμάιερ, εργαστήριο μόδας με την Ιωάννα Κουρμπέλα και εργαστήριο χορογραφίας για εφήβους με τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου και τον Γιώργο Μιζήθρα και σεμινάρια ειδικά για επαγγελματίες είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio