tik_tok
TECH

Τέλος στο “Trump εναντίον TikTok”;

19/09/2020

Η κόντρα του Τραμπ με το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο καλά κρατεί, αλλά μετά τις άκαρπες προσπάθειες εξαγοράς του app από αμερικανικούς ομίλους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαγορεύει νέα downloads του. 

Η προεκλογική εκδήλωση του Τραμπ στην Τάλσα και το επιτυχημένο σαμποτάζ της από τους χρήστες του TikTok ήταν η αφορμή για να στρέψει ο Αμερικανός πρόεδρος το μένος του πάνω στη δημοφιλή πλατφόρμα. Κι αυτό γιατί οι έφηβοι χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας (μαζί με τη βοήθεια θαυμαστών της k-pop) είχαν προκρατήσει την πλειοψηφία των εισιτηρίων για την εκδήλωση, εκθέτοντας τον πολιτικό που υποσχέθηκε πλήθη και βρέθηκε σε ένα άδειο στάδιο.

Η παντοδυναμία των κοινωνικών δικτύων δεν θα έπρεπε να έρχεται ως έκπληξη στον Αμερικανό πρόεδρο, αφού οι ίδιοι αλγόριθμοι ήταν εκείνοι που τον είχαν βοηθήσει να ανέβει στην εξουσία τέσσερα χρόνια πριν, όπως αποκάλυψε το 2018 το σκάνδαλο προσωπικών δεδομένων Facebook–Cambridge Analytica. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το TikTok δεν είναι για άλλο ένα μέλος της οικογένειας του Facebook, αλλά μία εφαρμογή κινεζικής προέλευσης. Με αυτό στο νου, από την αρχή της χρονιάς ξεκίνησε μία σειρά καταγγελιών από κυβερνητικούς εκπροσώπους, σχετικά με υπερβολική συλλογή προσωπικών δεδομένων, η οποία θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Μπορεί κάτι τέτοιο να μην έχει αποδειχθεί, όμως η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις δεν αφήνει περιθώριο στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Έτσι, από την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου οι νέοι χρήστες αμερικανικών app stores δε θα μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή (όπως και το ομοεθνές WeChat) ενώ από τις 12 Νοεμβρίου ούτε οι υπάρχοντες χρήστες θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, εξαιτίας γεωγραφικών περιορισμών περιεχομένου. Να υπενθυμίσουμε, ότι πρόκειται για μια εφαρμογή με εκατό εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στις ΗΠΑ, η οποία μέχρι τη Δευτέρα προγραμματιζόταν να πωληθεί σε κάποιον κολοσσό της χώρας. Η Microsoft, η Walmart και η Oracle είχαν υποβάλλει τις προσφορές τους, όμως φαίνεται ότι καμία δεν ικανοποίησε τα αιτήματα των δημιουργών, ή ότι εξαρχής δεν υπήρχε σκοπός πώλησης της.

Η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ τον Ιούνιο είχε γίνει στόχος χιλιάδων εφήβων του TikTok

Με τέτοιες ενέργειες δεν πλήττονται μονομερώς οι χρήστες αλλά και οι καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους αξιοποιούσαν την πλατφόρμα για να κυκλοφορήσουν τη μουσική τους σε νεότερα κοινά, όπως η μεγαλύτερη μερίδα χρηστών. Έτσι, χάρη στο TikTok είδαμε μέσα σε ένα χρόνο να εκτοξεύονται νέοι μουσικοί όπως οι Lil Nas X, Beabadoobee και η (next big thing) Brye, ενώ ήδη αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες κατέφυγαν στο ανερχόμενο δίκτυο για να διατηρήσουν το στάτους τους.

Θα είναι άραγε αυτό το τέλος της πιο πρόσφατης από το σερί τραγελαφικών μονομαχιών του Αμερικανού προέδρου; Θα το δούμε στο TikTok…

Update 20/09: Μία εβδομάδα παράταση έδωσε στη σαπουνόπερα της απαγόρευσης του TikTok στην Αμερική η ανακοίνωση του Donald Trump ότι «έδωσε την ευλογία του» σε μια νέα συμφωνία μετά της ByteDance, μητρικής εταιρείας του app και των συνασπισμένων Walmart και Oracle. Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, οι αμερικανικές εταιρείες θα αποκτήσουν το 40% της ByteDance, οδηγώντας στην δημιουργία της TikTok Global, με βάση στις ΗΠΑ και 20% των μετοχών στις Oracle και Walmart. Ο συνδυασμός των μετοχικών σχημάτων θα φέρει το πλειοψηφικό πακέτο σε αμερικανικές εταιρείες, που ήταν εξ αρχής το ζητούμενο του Λευκού Οίκου, για να κατευναστούν οι ανησυχίες του για… υποκλοπή δεδομένων από κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio