abbatars_the_voyage
NEWS

Τα Abbatars αναβιώνουν τα ‘70s

Οι θρύλοι της δεκαετίας του ’70 επιστρέφουν με ένα επαναστατικό ψηφιακό σόου που μόλις έκανε πρεμιέρα στο Olympic Park του Λονδίνου.

30/05/2022

Σαράντα χρόνια μετά τη διάλυσή τους και διανύοντας πλέον την εβδομηκοστή δεκαετία της ζωής τους, οι Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson και Anni-Frid Lyngstad βρέθηκαν μαζί στο στάδιο Olympic Park για την πολυαναμενόμενη επανεμφάνισή τους.

Το ενδιαφέρον είναι πως τη συναυλία παρακολούθησαν και οι ίδιοι… από τη μεριά των θεατών, ενώ επί σκηνής βρίσκονταν ψηφιακές εκδοχές των νεότερων εαυτών τους.

Η συναυλία της περασμένης Πέμπτης ήταν η παγκόσμια πρεμιέρα του «Τhe Voyage», μιας θεαματικής παράστασης 90 λεπτών, στην οποία ψηφιακές προσομοιώσεις των τεσσάρων Σουηδών ερμήνευσαν επιτυχίες των ABBA με τη βοήθεια μιας ζωντανής μπάντας και ειδικών εφέ.

 

Πώς στήθηκε όμως κάτι τέτοιο;

Οι προσομοιώσεις-avatars ―ή αλλιώς ABBAtars― δημιουργήθηκαν με τους τέσσερις μουσικούς να ερμηνεύουν τα κομμάτια τους φορώντας κοστούμια motion-capture που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο. Πάνω στη φωνή και στις κινήσεις των μελών της μπάντας, η εταιρεία ειδικών εφέ του σκηνοθέτη George Lucas, Industrial Light and Magic, έχτισε τέσσερα καταπληκτικά avatars των Faltskog, Ulvaeus, Andersson και Lyngstad, όπως ήταν στην ακμή τους τη δεκαετία του ‘70.

Η διαδικασία της ηχογράφησης της συναυλίας πήρε πέντε εβδομάδες, με ένα πλήρωμα 85 ατόμων και 160 κάμερες στραμμένες εξ ολοκλήρου στους μουσικούς, με στόχο ένα όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, το συνολικό υλικό ενός δισεκατομμυρίου ωρών, επεξεργασμένο από μια χιλιάδα επαγγελματιών ειδικών εφέ από τέσσερα διαφορετικά στούντιο έφερε το τελικό αποτέλεσμα που έκανε τελικά πρεμιέρα στις 27 Μαΐου στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια του σόου, τα avatars εμφανίστηκαν σε μια οθόνη 65 εκατομμυρίων pixel, και το αποτέλεσμα ήταν αδιανόητο.

Τόσο δημοσιογράφοι και κριτικοί, όσο και απλοί θαυμαστές της μπάντας που βρέθηκαν στη συναυλία έκαναν λόγο για μια φοβερή εμπειρία, αφού μετά από ένα σημείο οι περισσότεροι ξέχασαν σχεδόν εντελώβς πως οι άνθρωποι που έβλεπαν μπροιστά τους δεν ήταν πραγματικοί, και το σόου έμοιαζε με ένα σουρεαλιστικό ταξίδι στα ‘70s, με τους ίδιους τους ABBA να παρακολουθούν τους νεότερους εαυτούς τους να ερμηνεύουν χορεύοντας κομμάτια όπως τα Dancing Queen, Thank You for the Music, Waterloo, SOS, και πολλά άλλα λατρεμένα τραγούδια.

Πιθανώς αναφερόμενος στους συνομήλικούς του, ο Bjorn σχολίασε πως το κοινό αισθάνεται τρομερό συναισθηματικό δέσιμο με τους νεαρούς ABBA στη σκηνή ―έστω κι αν είναι ψεύτικοι και οι πραγματικοί μουσικοί βρίσκονται καθιστοί ανάμεσα στο κοινό.

 

Κρίνοντας τόσο από τις αμέτρητες ώρες δουλειάς και τα 140 εκατομμύρια λίρες που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του πρότζεκτ, όσο και από το επετειακό setlist που έκανε όλους στο κοινό, ανεξαρτήτως  ηλικίας, να χορεύουν και να τραγουδούν με δάκρυα στα μάτια, το The Voyage είναι σχεδιασμένο για να τρέξει πολύ καιρό και σε πολλές χώρες ταυτοχρόνως. Άλλωστε, τα avatars δεν πρόκειται να κουραστούν!

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται συναυλία με τη χρήση ολογραμμάτων ―αν και η διάκριση μεταξύ avatar και ολογράμματος τονίζεται συνεχώς από τους συντελεστές της παραγωγής, η ουσία είναι η ίδια. Tupac, Michael Jackson και Elvis Presley έχουν εμφανιστεί επί σκηνής μετά το θάνατό τους, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι τέσσερις Σουηδοί όχι απλά είναι εν ζωή, αλλά ήταν εκεί, στο κοινό. Ουσιώδες, όπως παρατήρησε ο Bjorn, είναι το γεγονός πως οι ίδιοι συνετέλεσαν και είχαν επίβλεψη του πρότζεκτ από την αρχή ως το τέλος. Άραγε όταν πηγαίνει κανείς σε συναυλία των ABBA εν έτει 2022, θέλει να δει τους ίδιους με σάρκα και οστά, ή να κάνει ένα ψηφιακό ταξίδι στα ‘70s;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ABBA Voyage (@abbavoyage)

Και τι σημαίνει η επιτυχία αυτού του πρότζεκτ για το συναυλιακό μέλλον μπαντών όπως οι Beatles και οι Queen, των οποίων τα μέλη δε βρίσκονται όλα εν ζωή, αλλά μια συναυλία αναβίωσης θα μάζευε εκατομμύρια θεατών από όλο τον πλανήτη;

Πάντως, στην ερώτηση για το τι θα ακολουθήσει, η Anni-Frid Lyngstad απάντησε πως εξαρτάται από το πόσο ακόμα θα παραμείνουν ζωντανοί, ενώ ο Benny απάντησε πως έχουν ήδη μεγαλώσει πολύ ―και ο Bjorn παρατήρησε εύστοχα πως, σε κάθε περίπτωση, τα avatars θα συνεχίσουν να ζουν.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio