stefanos_rokos

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΚΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ

Κάθε εβδομάδα ένας φίλος του Pepper 96.6 γιορτάζει μαζί μας τα 10 χρόνια του σταθμού, επιλέγοντας αγαπημένα του τραγούδια. Γι’ αυτήν την εβδομάδα, ο εικαστικός Στέφανος Ρόκος.

07/12/2020

Λίγο πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ του, «10 Years of Horror & Romance» (11/12) σε 550 βινύλια (150 συλλεκτικά, με μεταξοτυπία ενός νέου έργου), με tracks που είχαν συνοδεύσει την έκθεσή του «Τρόμος και Ρομάντσο σε Έναν Άλλον Πλανήτη», o διεθνής εικαστικός φτιάχνει για τον Pepper 96.6 την playlist της εβδομάδας και μας στέλνει το ερωτικό του σημείωμα για τη μουσική.

«Από μικρός αποδέχθηκα ότι δεν είχα ιδιαίτερη κλίση στη μουσική, κι έτσι αποφάσισα να εκμεταλλευτώ τη σιγουριά που ένιωθα ζωγραφίζοντας. Στη διπλωματική μου παρουσίαση στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού μου στο Λονδίνο, προσπάθησα να εντάξω έμπρακτα τη μουσική στη ζωγραφική μου, παίζοντας στο repeat τα albums «Vanity Set» των The Vanity Set και «Murray Street» των Sonic Youth, σαν ο ήχος να ήταν οι υπότιτλοι στην εικόνα των έργων μου. Είχα την επιθυμία για μια πρόσθετη επεξήγηση των εικόνων μου στο κοινό που θα τα έβλεπε. Ακολούθησε μια σειρά από ατομικές εκθέσεις όπου πλέον η συνομιλία της μουσικής με τα εικαστικά ήταν στοχευμένη και συνειδητή και ωρίμαζε με τον καιρό: «Θόρυβος και Χρήσιμα Αντικείμενα», «Τρόμος και Ρομάντσο σε Έναν Άλλον Πλανήτη», «Επιστροφή στην Αποδιοργάνωση», «Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part»,ενώ μεσολάβησαν και αρκετά εξώφυλλα δίσκων. 

Νομίζω ότι όλες οι Τέχνες έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την κεντρική ιδέα που έχει συλλάβει ο καλλιτέχνης και την οποία έχει την ανάγκη να αναπτύξει με τον δικό του τρόπο όσο καλύτερα μπορεί. Ίσως αυτό να είναι που αποκαλούμε συνήθως «έμπνευση». Όταν λοιπόν υπάρχει αυτό το κοινό στοιχείο, γίνεται πιο κατανοητός ο λόγος για τον οποίον οι Τέχνες καταφέρνουν να συνομιλήσουν μεταξύ τους. Η έμπνευση του ενός γίνεται η πηγή έμπνευσης του άλλου, κι έτσι συνεχίζεται μια ανεξάντλητη δημιουργική αλυσίδα που ενώνει τις Τέχνες ανέκαθεν και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται όσο ο άνθρωπος εξακολουθεί να αισθάνεται την ανάγκη να εκφράζεται μέσα από αυτές.

Η playlist που έφτιαξα για τον Pepper με αφορμή την επετειακή κυκλοφορία του «10 Years of Horror & Romance» βγήκε αυθόρμητα, καθώς αναπολούσα τις εποχές που έβαζα μουσική ως DJ σε διάφορα μπαρ της Αθήνας. Ξεκίνησα από το τραγούδι Sunday του David Bowie, ως σημείο αναφοράς της δεκαετίας που μας πέρασε λόγω του στίχου «And nothing has changed, Everything has changed», και στη συνέχεια άφησα τον εαυτό μου ελεύθερο, με την περιέργεια να δω πού θα με πάει».

*Ο Στέφανος Ρόκος, που το 2019 προσέγγισε εικαστικά το άλμπουμ των Nick Cave & The Bad Seeds «No More Shall We Part», με την έκδοση καλλιτεχνικού βιβλίου καθώς και τρεις ομώνυμες εκθέσεις στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη) και στην Αμβέρσα, στο Βέλγιο (Γκαλερί Bernaerts), σε συνεργασία με τον Nick Cave, είναι εικαστικός με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα δίσκων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καθώς και εξώφυλλα βιβλίων, αφίσες για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ταινίες. Το 2010 παρουσίασε το μουσικό/εικαστικό project «Horror & Romance on Another Planet», την δεκαετή επέτειο του οποίο γιορτάζει με το «10 Years of Horror & Romance», που κυκλοφορεί από την United we Fly. Πρόκειται για 550 βινύλια (150 συλλεκτικά, με μεταξοτυπία ενός νέου έργου), με έργα και μουσική εμπνευσμένα από την έκθεση του 2010, αλλά και 3 + 1 νέα tracks: τρία remixes τραγουδιών που είχαν ήδη κυκλοφορήσει το 2010 και ένα bonus track, τον «Χαμένο Κινητήρα» του Παύλου Παυλίδη, που είχε λείψει από την πρώτη εκείνη συλλογή.


H playlist του Monsieur Minimal

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio