αρχίζει_η_cool_επίδειξη_πειραμάτων
NEWS

Η πιο cool επίδειξη πειραμάτων

12/01/2022

Ποια είναι άραγε η σχέση της μουσικής με τα μαθηματικά και τη φυσική; Πώς φτιάχτηκε η πρώτη μουσική κλίμακα και ποια είναι η σχέση της με τη Φυσική; Τι είναι τα στάσιμα κύματα και πώς σχετίζονται με τα μουσικά όργανα; Μπορούμε να «δούμε» τα ηχητικά κύματα; Τι σχέση μπορεί να έχουν τα fractals, η χρυσή τομή και η συμμετρία με τη μουσική;

Τις απαντήσεις έρχεται να δώσει το νέο πρόγραμμα επίδειξης πειραμάτων “Μουσική, Φυσική και Μαθηματικά” που διοργανώνει το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, για παιδιά ηλικίας από 12 ετών.

Τι είναι ο ήχος; Πώς παράγεται και πώς διαδίδεται; Πώς διακρίνονται οι διαφορετικοί ήχοι; Τι είναι το μήκος κύματος και η συχνότητα; Γιατί κάποιοι συνδυασμοί ήχων είναι ευχάριστοι ενώ άλλοι όχι; Πώς φτιάχτηκε η πρώτη μουσική κλίμακα, ποια η σχέση της με μαθηματικές αναλογίες και τον Πυθαγόρα; Ποια η σχέση των μουσικών οργάνων με τα στάσιμα κύματα;

Οι μικροί κια μεγάλοι εξερευνητές, σε αυτό το εργαστήριο μαθαίνουν παρέα με τους εισηγητές  (Δημήτρη Σταθόπουλο, Αναστασία Τέζαρη, Μαρία Ντερτιλή και Στέλλα Κρητικού) για τα ηχητικά κύματα, και με οπτικοποιημένο τρόπο, τους παρέχεται η εικόνα που τα βοηθάει να κατανοήσουν τα αόρατα αλλά συναρπαστικά αυτά κύματα. Ταυτόχρονα, ανακαλύπτουν νέες πληροφορίες για τη μαθηματική συμμετρία καθώς και για τα μοτίβα “φράκταλ”, τα αφηρημένα γεωμετρικά σχήματα που μοιάζουν με “μαγικό κόλπο” καθώς όσες φορές κι αν τα μεγεθύνουμε, επαναλαμβάνεται το αρχικό σχήμα.

Πού θα έρθεις για να παρακολουθήσεις το πρόγραμμα

Στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο Παλαιό Φάληρο, που δημιουργήθηκε για σένα, τον νέο άνθρωπο, και  στόχο έχει να σε φέρει πιο κοντά στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας, έναν κόσμο που μερικές φορές μοιάζει μυστήριος και απόμακρος, αλλά είναι μαγικός και μπορείς σίγουρα να τον κατακτήσεις.

Το γενικό κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την επίδειξη πειραμάτων το Σάββατο 15 Ιανουαρίου στις 5:00 μ.μ.

Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό: €6 – € 4 (παιδιά, μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, πολύτεκνοι, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι)

Απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 – 9469641, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:30 π.μ. έως 4:30 μ.μ. και η συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής και η αποστολή της στο [email protected].

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε κι εδώ.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio