ΣΙΝΕΜΑ

”Η Καρδιά του Κτήνους”: Η ταινία ξανασυστήνεται στο κοινό

14/12/2021

Μετά τα εμβληματικά No Budget Story και Φτηνά Τσιγάρα που σημάδεψαν τη δεκαετία του ‘90, ο Ρένος Χαραλαμπίδης μετέφερε στο σινεμά ένα μυθιστόρημα-σταθμό του Πέτρου Τατσόπουλου. Ανάμεσα σε ποιητικό νουάρ και ανάλαφρη κωμωδία, 16 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή στις ελληνικές αίθουσες, Η Καρδιά του Κτήνους ξυπνά ξανά.

Από τις 20 Δεκεμβρίου, η ψηφιακά αποκατεστημένη από τον ίδιο τον σκηνοθέτη ταινία Η Καρδιά του Κτήνους θα είναι διαθέσιμη για streaming αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Cinobo.

Παράλληλα, το Cinobo σε συνεργασία με τον Ρένο Χαραλαμπίδη διοργανώνει ειδική δωρεάν προβολή της ταινίας, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός), παρουσία σκηνοθέτη και συντελεστών.

Η ταινία, ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης

Η Καρδιά του Κτήνους δεν μπορεί να καταταχθεί σε κάποιο συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος. Κινείται μεταξύ του αστυνομικού φιλμ νουάρ, της γλυκόπικρης κωμωδίας, του ποιητικού σινεμά και της ανάλαφρης νοσταλγίας του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Διαπραγματεύεται την εντυπωσιακή πτώση, αλλά και τη λύτρωση ενός νάρκισσου που καλείται να αντιμετωπίσει την πραγματική ζωή.

Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος και δήλωσε τότε: «Ψυχαναλύοντας τον Ρένο εκ του προχείρου, αντιλαμβάνομαι πως εντόπισε ευθύς εξαρχής ομοιότητες της δικής του περσόνας με τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου. Μια «βυρωνική» αγωνιστική διάθεση για να επικρατήσουν. Μόνοι εναντίον όλων. Η Καρδιά του Κτήνους είναι μια τρυφερή ταινία, πολύ πιο τρυφερή από το δικό μου βιβλίο, και αυτό επίσης πιστώνεται στον σκηνοθέτη της». Συμβούλεψε τον Χαραλαμπίδη «όσο πιο πολύ προδώσεις το βιβλίο και απελευθερωθείς, τόσο καλύτερη ταινία θα κάνεις».

Οι ταινίες του Ρένου Χαραλαμπίδη -στοχαστικές, καυστικές και οξυδερκείς- ζουν και αναπνέουν, φλερτάροντας μια άλλη διάσταση. Δίνουν στην πόλη μια αίσθηση ιδιόρρυθμης ευτυχίας και μιας απρόσμενης αγκαλιάς. Φαίνονται ρεαλιστικές αλλά δεν είναι. Κρύβουν τα εφηβικά όνειρά μας που θέλουν να φτερουγίσουν και να φτάσουν στον ήλιο. Όμως ο κινηματογραφικός κόσμος του σκηνοθέτη που τα περιβάλλει, περιέργως δεν τα αφήνει να καούν. Τους παρασέρνει σ’ ένα χορό χωρίς ανάσα, μια γιορτή που στήνεται από το πουθενά, ένα χάπι εντ χωρίς απαραίτητα να έχει προηγηθεί ιστορία.

Η είσοδος στην προβολή θα είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μετά την προβολή, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ρένο Χαραλαμπίδη και τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο, στο μυθιστόρημα του οποίου βασίστηκε το σενάριο της ταινίας.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio