η_ασταμάτητη_taylor_swift_folkore
ΑΠΟΨΗ

Η ασταμάτητη Taylor Swift

12/09/2020

Παρά τον πειραματικό, χαμηλόφωνο χαρακτήρα του, το άλμπουμ «folklore» έχει αναδειχθεί σε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Τι σημαίνει όμως αυτό για την καλλιτέχνιδα που πήρε το ρίσκο, κυκλοφορώντας απροειδοποίητα τον δίσκο;

‘Εξι συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή του Billboard 200 έχει συμπληρώσει ήδη η Taylor Swift με το άλμπουμ «folklore», που κυκλοφόρησε χωρίς σχεδόν καμία προειδοποίηση στις 24 Ιουλίου – και συνεχίζει ακάθεκτη. Είναι η πρώτη φορά που ένας καλλιτέχνης το πετυχαίνει αυτό από το 2016, τότε που ο Drake βρέθηκε χάρη στο «Views» στο νούμερο ένα για εννιά εβδομάδες. Με το κατόρθωμα αυτό η νεαρή σταρ της ποπ ισοφάρισε το ρεκόρ της Whitney Houston και γίνεται η δεύτερη γυναίκα που έχει μετρήσει συνολικά 46 εβδομάδες στο ζενίθ των αμερικανικών charts. Φυσικά, πλέον δεν μιλάμε μόνο για πωλήσεις φυσικού προϊόντος αλλά για ένα πιο περίπλοκο σύστημα μέτρησης, που υπολογίζεται και σε units. Κάθε unit αντιστοιχεί σε 3.750 views ή streams σε ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες με δωρεάν πρόσβαση και σε 1.250 views ή streams στις συνδρομητικές εκδοχές τους.

Taylor Swift Credit: Beth Garrabrant

Η δισκογραφική αυτή κυκλοφορία αποτέλεσε ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα για την 30χρονη ξανθιά από το Νάσβιλ καθώς παρεκκλίνει από τη συνταγή των πληθωρικών ποπ παραγωγών στις οποίες μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Επιλέγοντας σοφά να συνεργαστεί με τον σταθερό συνοδοιπόρο της Jack Antonoff, ο οποίος τη βοηθά να διοχετεύσει τον συναισθηματισμό της προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και ζητώντας τη συνδρομή του Aaron Dressner (The National), η δημοφιλής τραγουδίστρια βάδισε με αυτοπεποίθηση σε indie μονοπάτια (ακόμη και ντουέτο με τον Bon Iver έκανε) χωρίς να χρειαστεί να απαρνηθεί ούτε την ποπ, ούτε την κάντρι. Οι μελωδίες της παραμένουν αναγνωρίσιμες, και οι στίχοι της ξεφεύγουν λίγο από την παγίδα της αυτοαναφορικότητας φανερώνοντας μια πιο ώριμη προσέγγιση της τέχνης της τραγουδοποιίας. Κομμάτια όπως το «illicit affairs», το «invisible string» και το «betty» διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές για να συγκαταλέγονται στο μέλλον στις διαχρονικές στιγμές της καριέρας της.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio