“Touch me, not – Μη μου άπτου”: To 3o Athens Fashion Film Festival έρχεται online

Το Athens Fashion Film Festival επιστρέφει φέτος στην τρίτη διοργάνωσή του, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που ενώνει για ακόμα μια φορά τους κόσμους του κινηματογράφου και της μόδας. Το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Μαρτίου.

Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι «Touch me, not | Μη μου άπτου». Η αίσθηση της «αφής» είναι ένα θέμα που παραδοσιακά και διαχρονικά έχει απασχολήσει όλες τις μορφές τέχνης (από τη ζωγραφική και τη γλυπτική μέχρι τα σύγχρονα virtual arts). Φέτος, δε, η απουσία της την κάνει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Εν όψει της πρώτης ανακοίνωσης του φετινού προγράμματος, η ιδρυτής και Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του AFFF, Νικόλ Αλεξανδροπούλου, μας δίνει μια πρώτη γεύση του τι θα περιμένουμε:

“Θυμάμαι την τελετή λήξης του περσινού φεστιβάλ, του τελευταίου φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση του πρώτου lockdown. Ήμασταν όλοι μαζί εκεί, φίλοι και συνεργάτες, ξένοι, Έλληνες, αγκαλιαζόμασταν και ανανεώναμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά. Κανείς δεν φανταζόταν τότε πως ο χρόνος που θα μεσολαβούσε θα άλλαζε τόσο τις ζωές μας. Ένας χρόνος που κατά τη διάρκειά του ο οπτικοακουστικός τομέας, η μόδα, και οι Τέχνες συνολικά θα δοκιμάζονταν όσο ποτέ, αλλά θα κατάφερναν ακόμα και μέσα στις δυσκολίες να ανθίσουν. Μαζί με τις ανθρώπινες απώλειες και τις απώλειες στις δουλειές και τις συνήθειές μας, συνέβη κάτι ακόμα: Ήταν ένας χρόνος χωρίς άγγιγμα, χωρίς αγκαλιά, χωρίς αφή κι επαφή. Ένας χρόνος που αν μπορούσα να τον συνοψίσω σε ένα σύνθημα θα ήταν “Touch me, not | Μη μου άπτου”. Μετατρέποντας την ανάγκη για αποστασιοποίηση σε μία δημιουργική πρόκληση, στήσαμε digitally ένα πλούσιο φεστιβαλικό πρόγραμμα, με εξαιρετικές ταινίες και ξεχωριστές παράλληλες δράσεις, που θα κάνουν το 3ο Athens Fashion Film Festival να ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας.

Επίσης, για πρώτη χρονιά θεσπίζουμε το βραβείο “Best Greek Fashion Film”, με στόχο να δώσουμε κίνητρο σε όλο και περισσότερους δημιουργούς στην Ελλάδα να γνωρίσουν το είδος του Fashion Film και να το αξιοποιήσουν ως ένα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας μέσο, για να προωθήσουν τις δημιουργίες τους και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Σε συνεργασία με τον ΕΚΟΜΕ, πραγματοποιούμε τη σειρά ομιλιών με θέμα “Design in film”, φέρνοντας ανθρώπους από διαφορετικές δημιουργικές βιομηχανίες στο ίδιο τραπέζι, ώστε να ανοίξουν το διάλογο δημόσια για την αλληλεπίδρασή τους στον οπτικοακουστικό τομέα. Ο κινηματογράφος περιγράφεται συνήθως ως η Τέχνη της όρασης και του ήχου, αλλά οι ταινίες αναφέρονται συχνά στην αφή, τη μυρωδιά και τη γεύση. Στο φεστιβάλ φέτος θα ασχοληθούμε με την αίσθηση της αφής, σε μία προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε τη μνήμη. Σας περιμένω online.

Νικόλ Αλεξανδροπούλου
Σκηνοθέτιδα – Παραγωγός Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Athens Fashion Film Festival

Οι καλύτερες ταινίες του φετινού διαγωνιστικού τμήματος θα βραβευθούν από την 11μελή Διεθνή Κριτική Επιτροπή του φεστιβάλ.

Με Πρόεδρο την Αμερικανίδα ενδυματολόγο Ελεν Μιρόζνικ, η φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους Ντιμίτρι Καπουάνι, σκηνογράφο, Ελευθερία Ντεκώ, σχεδιάστρια φωτισμών, Γαλάτεια Λασκαράκη, αρχισυντάκτρια του Marie Claire, Χρήστο Πετρίδη και Βενέδικτο Αντύπα του Maison Faliakos, Μαρία Κουσούνη, πρίμα μπαλαρίνα της ΕΛΣ, Θανάση Κρικη, φωτογράφο μόδας, Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου, δημοσιογράφο και σκηνοθέτη, Σωζήτα Γκουντούνα, επιμελήτρια τέχνης, Ξένια Ντάνια, ηθοποιό και Μελπομένη Μαραγκίδου, δημοσιογράφο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αναλυτικά το πρόγραμμα της διοργάνωσης εδώ

Το Athens Fashion Film Festival πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, του ΕΚΟΜΕ και της Ιταλικής Πρεσβείας, αλλά και σε συνεργασία με διεθνή Fashion Film festivals και άλλους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.  

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio