Κομεντί Φρανσέζ-Ηλέκτρα – Ορέστης

«Ηλέκτρα/Ορέστης» Comédie-Française 

22/07/2019

Από τις πλέον αναμενόμενες παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η σύμπραξη με την κορυφαία κρατική σκηνή της Γαλλίας, την Comédie-Française και τον σπουδαίο Βέλγο σκηνοθέτη Ivo Van Hove, o οποίος φέρνει τη δική του ματιά σε δυο έργα του Ευριπίδη, ” Ηλέκτρα” και “Ορέστης” τα οποία παρουσιάζει σε μια ενιαία παράσταση 100 περίπου λεπτών.

Για πρώτη φορά, ο πιο παλιός θίασος εν ενεργεία στον κόσμο θα παίξει στο μοναδικό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019.

Πώς βλέπει όμως ο ίδιος ο Ίβο βαν Χόβε τις τραγωδίες αυτές;

Όπως δηλώνει ο Ivo Van Hove ( που έχει σκηνοθετήσει μέχρι και το κύκνειο άσμα του Ντέιβιντ Μπόουι, το μιούζικαλ “Lazarus”) γι’ αυτόν η Ηλέκτρα και ο Ορέστης είναι δύο παιδιά που δεν γνώρισαν τον πατέρα τους, αφού αυτός έλειπε στον πόλεμο της Τροίας, και γι αυτό έχει γίνει ήρωας στα μάτια τους. Με την παράσταση επανέρχεται στο θέμα των οικογενειακών σχέσεων, που τον απασχολεί στο έργο του, παρουσιάζοντας έναν κόσμο φοβερά σκληρό επί σκηνής. «Η οικογένεια είναι ο “δεσμός” της κοινωνίας και υπό αυτή την έννοια γίνεται πηγή πολλών προβλημάτων. Η οικογένεια των Ατρειδών έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο της Τροίας που διήρκησε πάνω από 10 χρόνια. Παρατηρούμε έναν αντεστραμμένο καθρέφτη, που μας επιστρέφει το αρνητικό είδωλο των πραγματικών μας παρορμήσεων».

Λίγα λόγια για την Κομεντί Φρανσαίζ

Το ιστορικό αυτό θέατρο της Γαλλίας, ιδρύθηκε το 1680 από τον Λουδοβίκο ΙΔ’. Aπό το 1799 στεγάζεται στο Palais Royale (Salle Richelieu) στο κέντρο του Παρισιού κι είναι ένα από τα λίγα κρατικά θέατρα της Γαλλίας, επιχορηγούμενο πλήρως από το κράτος. Η Comédie, ή αλλιώς το «Σπίτι του Μολιέρου», έχει μόνιμο θίασο κι είναι παραγωγικότατη, καθώς περισσότερα από 400 άτομα εργάζονται ώστε να σηκώνεται κάθε βράδυ η αυλαία στην κεντρική σκηνή της στην καρδιά του Παρισιού. Η Κομεντί Φρανσαίζ είναι ο μόνος θεατρικός οργανισμός στη Γαλλία σήμερα που εφαρμόζει την πρακτική του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Ηλέκτρα/Ορέστης»  Comédie-Française

Σκηνοθεσία Ivo Van Hove
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Παρασκευή 26/07
Σάββατο 27/07/2019
Ώρα έναρξης: 21:00

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ίβο βαν Χόβε (Ivo van Hove)
Σκηνική εκδοχή: Βαρτ Βαν ντεν Εντε (Bart Van den Eynde) και Ίβο βαν Χόβε (Ivo van Hove)
Μετάφραση στα γαλλικά: Μαρί Ντελκούρ-Κυρβέρ (Marie Delcourt-Curvers)
Σκηνογραφία και Σχεδιασμός φωτισμού: Γιαν Βερσβάιφελντ (Jan Versweyveld)
Κοστούμια: Αν Ντ’ Υίς (An D’Huys)
Πρωτότυπη μουσική: Ερίκ Σλεσίμ (Eric Sleichim)
Χορογραφία: Βιμ Βαντεκέιμπους (Wim Vandekeybus)
Δραματουργία: Βαρτ Βαν ντεν Έντε (Bart Van den Eynde)
Βοηθός σκηνοθέτη: Λωράν Ντελβέρ (Laurent Delvert)
Βοηθός σκηνογράφου: Ροέλ Βαν Μπερκελέρ (Roel Van Berckelaer)
Βοηθός φωτιστή: Φρανσουά Τουρέ (François Thouret)

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Κλείστε τα εισιτήριά σας εδω

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio