διεθνές_φεστιβάλ_μουσικής_μολύβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Έρχεται το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 

Με κοινή θεματική την έννοια της Ελευθερίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου επιστρέφει για την έβδομη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας σταθερά ως ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης.

01/06/2021

Ήδη στην 7η χρονιά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έχει πλέον καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ευρώπη, δίνοντας κάθε χρονιά ραντεβού στη Λέσβο, όπου προσελκύει διακεκριμένους καλλιτέχνες και ένα πιστό ελληνικό και διεθνές κοινό, που εφέτος θα απολαύσει μοναδικές ερμηνείες εμπνευσμένες από την έννοια  της «Ελευθερίας».

Μουσική και Ελευθερία, λέξεις, άρρηκτα συνδεδεμένες, έρχονται να συνυπάρξουν στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (www.molyvosfestival.com), σε μια εποχή που η «ανάγνωση» της Ελευθερίας γίνεται από πολλαπλές αφετηρίες. Κι επειδή η μουσική παραμένει ένα από τα μονοπάτια που μας οδηγούν σε αυτήν, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου επιλέγει την «Ελευθερία / Liberty» ως τη φετινή του θεματική, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης του 1821. 

«Καμία ιδέα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς το ιδεώδες της Ελευθερίας» σημειώνουν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες Δανάη και Κυβέλη Doerken (Ντέρκεν), προσθέτοντας ότι «οι τέχνες, οι επιστήμες και η φιλοσοφία είναι το κοινωφελές αποτέλεσμα αυτής της έννοιας, γέννημα της αρχαίας ελληνικής σκέψης, που δημιούργησε τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Το «ταξίδι» θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου με προφεστιβαλικές συναυλίες/εξορμήσεις σε σημεία ιστορικού, πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της Λέσβου. Θα ακολουθήσουν οι Μουσικές Στιγμές (Musical Moments), που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τους κατοίκους και τους φιλοξενούμενους του νησιού κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε απρόσμενα σημεία της πόλης, ενώ μεταξύ 16 και 19 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο συναυλιών με ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος πρόγραμμα, που θα ερμηνεύσουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους σολίστ της διεθνούς σκηνής. Μουσικοί με υψηλές διακρίσεις στο χώρο της κλασικής μουσικής, που πρόκειται να ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα αντάξιο της σπουδαιότητας του Φεστιβάλ.

Μερικές από τις σημαντικές στιγμές του φετινού προγράμματος: Η Κωνσταντία Γουρζή θα μελοποιήσει για το Φεστιβάλ ποιήματα του κύκλου «Lieder der Griechen» («Τραγούδια των Ελλήνων») του μεγάλου Γερμανού ποιητή Wilhelm Müller, που υπήρξε η ψυχή του φιλελληνικού κινήματος στη Γερμανία και του οποίου ποιήματα έχουν μελοποιηθεί από τον Schubert (οι περίφημες συλλογές τραγουδιών «Winterreise» και «Die Schöne Müllerin») και τον Brahms, ενώ από τα έργα του στην Ελλάδα, περισσότερο γνωστή είναι «Η φλαμουριά». Τη σύνθεση της κας Κωνσταντίας Γουρζή θα ερμηνεύσει ο τενόρος Julian Prégardien, ίσως ο πιο ολοκληρωμένος τενόρος του καιρού μας (Fono Forum), συνοδευόμενος στο πιάνο από τη Δανάη και την Κυβέλη Ντέρκεν. 

Επίσης, θα παρουσιαστεί το έργο του Νικολάου Αστρινίδη «Επανάσταση» από τη «Συμφωνία 1821», που ο Ελληνορουμάνος συνθέτης, αρχιμουσικός, πιανίστας και παιδαγωγός έγραψε το 1971 για τα 150 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αλλά και το έργο του L. v. Beethoven: “Creatures of Prometheus” op. 43 (Τα πλάσματα του Προμηθέα), που μετουσιώνει μουσικά το θέμα της Ελευθερίας, η οποία είναι η προϋπόθεση και το αποτέλεσμα της Δράσης του Προμηθέα. Επίσης, θα ακουστεί το έργο του G. Enescu: String Octet in C major op. 7, που εξαιτίας της εξαιρετικής τεχνικής του πολυπλοκότητας σπάνια το ακούμε σε συναυλίες.

*Κεντρική φωτογραφία: Το Haydn Trio με φόντο τον Μόλυβο/c. Eleonore Pouwels


Τι θα δούμε φέτος στον Κήπο του Μεγάρου

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio