terry_hall
NEWS

Πέθανε ο Terry Hall

20/12/2022

Terry Hall, τραγουδιστής του αγγλικού συγκροτήματος The Specials, έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 63 ετών. 

Την ανακοίνωση του θανάτου έκανε η μπάντα μέσα απο τον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook, αναφέροντας πως κατέληξε ύστερα από «σύντομη ασθένεια».

Τα μέλη του συγκροτήματος κάνουν λόγο για έναν «όμορφο φίλο, αδελφό και έναν από τους πιο λαμπρούς τραγουδιστές, τραγουδοποιούς και στιχουργούς που έχει βγάλει ποτέ αυτή η χώρα».

«Η μουσική του και οι ερμηνείες του συμπυκνώνουν την ίδια την ουσία της ζωής (…) τη χαρά, τον πόνο, το χιούμορ, τον αγώνα για δικαιοσύνη, αλλά κυρίως την αγάπη».

Γεννημένος το 1959 στο Κόβεντρι της δυτικής Αγγλίας, ο Terry Hall έγινε γνωστός μαζί με τους Specials στο τέλος της δεκαετίας του 1970. Μπήκε το 1977 στο συγκρότημα -που τότε ονομαζόταν Automatics- το οποίο, με τον τζαμαϊκανό του ήχο έγινε το σύμβολο της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της Βρετανίας σε μία περίοδο φυλετικών εντάσεων.

Η ζωή του δεν ήταν εύκολη αφού στα 12 του απήχθη από ένα κύκλωμα παιδόφιλων στη Γαλλία και για τέσσερις ημέρες έζησε τραγικές στιγμές. Ο Hall εμφάνιζε συμπτώματα μανιοκατάθλιψης επί πολλά χρόνια και η διαφυγή του ήταν οι καταχρήσεις, ωστόσο τις ξεπέρασε μετά απο θεραπεία.

Το συγκρότημα είχε επιτυχία χάρη στoν Joe Strummer, ο οποίος τους κάλεσε να υποστηρίξουν ζωντανά τους Clash και άλλους σπουδαίους τραγουδιστές εκείνης της περιόδου.

Κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους single, Gangsters (μια διασκευή του Al Capone του Prince Buster) το 1979, το οποίο έφτασε στο Νο 6 του βρετανικού singles chart. Θα κυριαρχούσαν στο Top 10 για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι στίχοι, γραμμένοι από τον κύριο τραγουδοποιό του συγκροτήματος, Jerry Dammers, ασχολήθηκαν με την αστική παρακμή της Βρετανίας, την ανεργία και την αδικημένη νεολαία.

Το 1981, το εμβληματικό Ghost Town, ένα τραγούδι διαμαρτυρία για την παρακμή της εποχής Θάτσερ, έφερε το συγκρότημα στην κορυφή των τσαρτς επί πολλές εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο.Μετά, το συγκρότημα διαλύθηκε. «Ένιωσα ότι ήταν η τέλεια στιγμή για να σταματήσω το πρώτο μέρος των Specials», είχει δηλώσει ο Χολ.

 

Ο Hall θα σχηματίσει ένα άλλο συγκρότημα, τους Colourfield, το 1984, το οποίο σημείωσε επιτυχία με το «Thinking of You». Ο ίδιος δεν συμμετείχε στην επανένωση των Specials, τους Specials Mk 2, που διήρκεσε από το 1993 έως το 1998. Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ, το «Home», σε παραγωγή του Broudie και το 1997 ακολούθησε το «Laugh».

Το 2008, εμπνευσμένος από την επανένωση των Pixies το 2004, ο Hall ανακοίνωσε ότι θα επανασχηματίσει τους Specials, για μια περιοδεία και νέα μουσική.  Ξεκίνησαν μια περιοδεία για την 30ή επέτειο το 2009 και εμφανίστηκαν στη συναυλία λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012, αλλά αντιμετώπισαν τον θάνατο του ντράμερ John Bradbury και την αποχώρηση του τραγουδιστή Staple και του κιθαρίστα Roddy Radiation τα επόμενα χρόνια.

Το συγκρότημα θα βρεθεί ξανά στην επικαιρότητα το 2017, όταν η 18χρονη Saffiyah Khan από το Μπέρμιγχαμ φωτογραφήθηκε να έρχεται αντιμέτωπη με διαδηλωτές σε μια πορεία του EDL, φορώντας μπλουζάκι των Specials.

Το 2019, κυκλοφόρησαν ένα νέο άλμπουμ, το «Encore», στο οποίο η Khan συμμετείχε σε ένα νέο τραγούδι, το 10 Commandments. Κατέλαβε το Νο 1 στο βρετανικό chart των άλμπουμ, την υψηλότερη θέση που είχε ποτέ το άλμπουμ τους.

Ο Hall εξακολουθούσε να παλεύει με την ψυχική του υγεία, όπως παραδέχτηκε εκείνη την εποχή. «Έφτασα σε ένα σημείο όπου δεν είχα άλλη επιλογή και μου έκανε τόσο καλό», είπε. «Το να μιλάς για τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μια συνειδητή απόφαση. Είναι κάτι που θέλω να μοιραστώ με τους ανθρώπους».

Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, τη σκηνοθέτιδα Lindy Heymann. Είχαν έναν γιο -ο Hall έχει δύο μεγαλύτερους γιους με την πρώην σύζυγό του, Jeanette Hall.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio