50 years ECM
ΜΟΥΣΙΚΗ

50 χρόνια ECM: Η κορυφαία δισκογραφική γιορτάζει

17/10/2019

Μισό αιώνα ζωής γιορτάζει φέτος η γερμανική θρυλική δισκογραφική ECM (Edition of Contemporary Music). Η δισκογραφική εταιρεία με τις 1.500 και πλέον ηχογραφήσεις και παραγωγές, και με ένα δυναμικό που υπερβαίνει τους 600 καλλιτέχνες.

Ιδρύθηκε στο Μόναχο το 1969 από τον χαρισματικό παραγωγό Manfred Eicher μέσα σε μια εποχή έντονης δημιουργικότητας και αμφισβήτησης.

Για πρώτη φορά ήταν δυνατό να ηχογραφηθεί η δουλειά καλλιτεχνών με προσοχή στην ατμόσφαιρα, την ηχητική αρτιότητα και στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Οι πρώτοι δίσκοι της επικεντρώθηκαν στις διαφορετικές εκφάνσεις του αυτοσχεδιασμού και σύντομα απέκτησε φήμη ηχογραφώντας καλλιτέχνες της τζαζ.

Η ECM κατάφερε να δημιουργήσει πολύ σύντομα μια ισχυρή ηχητική και αισθητική ταυτότητα που σύντομα σχημάτισαν ένα μουσικό μύθο γύρω από το όνομα της. Δεν είναι τυχαίο που ο ήχος της χαρακτηρίστηκε ως “ο καλύτερος μετά τη σιωπή”.

INDEPENDENT: “Ισως να μην υπάρχει άλλη εταιρεία που να έχει αφήσει τόσο έντονο αποτύπωμα στον τρόπο που ακούμε μουσική”.

TOUCHSTONES:  50 ιστορικά τζαζ άλμπουμ

Η touchstones είναι μια εορταστική CD-ετικέτα της ECM Records (AN Music), που τώρα ξανακάνει την εμφάνισή της με αφορμή το μισό αιώνα δημιουργίας.  50 χαρακτηριστικές εκδόσεις σε μειωμένη τιμή από τον πλούσιο κατάλογό της. Album που θεωρούνται κλασικά και απαραίτητα σε κάθε λάτρη της σύγχρονης μουσικής.

Image result for touchstones ΕCM

Η ECM

Πνευματικό παιδί του Γερμανού μουσικού και παραγωγού Manfred Eicher που συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας μιας δισκογραφικής στέγης για όσα θα ήθελε να ακούει αλλά δεν έβρισκαν στέγη σε άλλες εταιρίες, κυκλοφόρησε το 1969 το πρώτο της album του MAL WALDRON – FREE AT LAST, μέσα σε μια εποχή έντονης δημιουργικότητας και αμφισβήτησης το οποίο και θα επανακυκλοφορήσει σε διπλό βινύλιο τον Νοέμβριο που είναι και η συμπλήρωση των 50 χρόνων.

Ο ιδρυτής και παραγωγός της ECM Manfred Eicher 

Απο τότε, μέσα από προσεκτικές καλλιτεχνικές επιλογές και προσωπική εμπλοκή σε όλα τα στάδια των παραγωγών, κατάφερε να χτίσει ένα από τα πιο ισχυρά brand names της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, να συγκεντρώσει σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό που ξεπερνά τους 600 καλλιτέχνες, έναν σοβαρό κατάλογο κυκλοφοριών που ως σήμερα ξεπερνούν τις 1600 και να αναγνωριστεί ως η πλέον καλλιτεχνική δισκογραφική εταιρία στον κόσμο.

Αρχικός προσανατολισμός η jazz και η σύγχρονη έκφραση της, με ισχυρές δόσεις πρωτοπορίας και μουσικών μίξεων με κλασική μουσική, new age, ηλεκτρονική και world music.

Από τους γνωστότερους καλλιτέχνες που ηχογράφησαν για την ECM, είναι οι Keith Jarrett, PaulBley, Jan Garbarek, Chick Corea, Gary Burton, the Art Ensemble of Chicago, Pat Metheny, ArvoPart, Carla Bley με εκατοντάδες άλλους ταλαντούχους μουσικούς να συμπληρώνουν τη μεγάλη οικογένεια της ECM.

Σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια βρήκαν θέση και ξεχωριστοί Ελληνες καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε: Μαρία Φαραντούρη, Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera en Salonico, Λεωνίδας Καβάκος, Κώστας Θεοδώρου. Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Σωκράτης Σινόπουλος, Κωνσταντίνα Γουρζή και φυσικά Ελένη Καραίνδρου, που υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα μουσικός που συνεργάστηκε με την ECM.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το album Beyond the Borders της Μαρίας Φαραντούρη με άλλες δύο σημαντικές ελληνικές κυκλοφορίες μέσα στη χρονιά, τα album Tous des Oiseaux της Ελένης Καραίνδρου και Metamodal του Σωκράτη Σινόπουλου και του Κουαρτέτο του.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio