NEWS

10 περίεργα best seller στις μουσικές δημοπρασίες

Όλα έχουν την τιμή τους, αλλά και τον αργοραστή τους στις δημοπρασίες της ποπ κουλτούρας, και με αυτήν του οίκου Guernsey’s να χτυπάει σφυρί σύντομα, εντοπίσαμε τα πιο παράξενα πράγματα που έχουν δημοπρατηθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι δημοπρασίες αναμνηστικών (memorabilia) που αφορούν την μουσική δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο οίκος Christie’s δημιούργησε ειδικό τμήμα rock and pop memorabilia από την δεκαετία του ’80. Αυτό που φαίνεται να αλλάζει τα τελευταία χρόνια είναι η ανταπόκριση του κοινού. Το επισήμανε πρόσφατα και ο Guardian σε άρθρο του με τον τίτλο «Είναι πιο cool να κρεμάς στον τοίχο την κιθάρα του John Lennon από ότι έναν Πικάσο – Η ποπ κουλτούρα καταλαμβάνει τις δημοπρασίες».

Για του λόγου το αληθές, η πιο ακριβή παρτιτούρα που έχει πουληθεί ποτέ άνηκε στον Gustav Mahler. Το ρεκόρ έγινε το 2016, όταν μία πρωτότυπη χειρόγραφη παρτιτούρα της Συμφωνίας Νo 2 πωλήθηκε για 5,32 εκατ. ευρώ από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

Στην επικείμενη δημοπρασία A century Of Music που θα διεξαχθεί από τον οίκο Guernsey’s, 14 και 15 Ιουλίου, θα δημοπρατηθούν αντικείμενα από το Woodstock Festival μεταξύ των οποίων κιθάρες των Eric Clapton, Bo Diddley, Lynyrd Skynyrd, τα πιάνο του Chick Corea και του Elton John, πόστερς, speakers, χάρτες και εισιτήρια. Και φυσικά οι πόρτες του Chelsea Hotel, φημισμένο καταφύγιο διάσημων καλλιτεχνών και beatniks, που κάποιος σκέφτηκε να φυλάξει μετά την ανακαίνιση του ξενοδοχείου.

Με αφορμή αυτήν τη δημοπρασία, ψάξαμε και βρήκαμε τα πιο ακριβά αλλά και μερικά από τα πιο περίεργα αντικείμενα που έχουν παρουσιαστεί ποτέ προς πώληση.

Η κιθάρα του Cobain

$6 εκατομμύρια

Το πιο ακριβό αντικείμενο που έχει πουληθεί μέχρι στιγμής δεν είναι ούτε η Rolls Royce του John Lennon ($2.3 εκατομμύρια ) ούτε η Porsche της Janis Joplin ( $1.76 εκατομμύρια ), αλλά η κιθάρα με την οποία έπαιξε ο Kurt Cobain κατά τη διάρκεια της θρυλικής εμφάνισης στο MTV Unplugged. Τον Ιούνιο του 2020 την αγόρασε ο Αυστραλός επιχειρηματίας Peter Freedman, με σκοπό να την εκθέσει σε μια παγκόσμια περιοδεία, και να διαθέσει όλα τα έσοδα για την ενίσχυση των τεχνών.

Ο Michael Jackson κι ο χιμπατζής

$5.6 εκατομμύρια

Το 2001 αυτό το έργο που φιλοτέχνησε ο Jeff Koons και απεικονίζει τον Michael Jackson σε φυσικό μέγεθος να κρατά αγκαλιά τον χιμπαντζή που είχε ως κατοικίδιο, πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s για 5.6 εκατομμύρια δολάρια. Αν η δημοπρασία γινόταν σήμερα, αυτό θα είχε την πρώτη θέση ως το πιο ακριβό αντικείμενο, μια και σε σημερινά χρήματα αντιστοιχεί σε 8,2 εκατομμύρια δολάρια.

Michael Jackson γάντι, μπουφάν, μαλλί!

$2.2 εκατομμύρια

Κάθε σοβαρή δημοπρασία οφείλει να έχει και ένα αντικείμενο του Michael Jackson. Κατά καιρούς έχουν δημοπρατηθεί πολλά memorabilia όπως το περίφημο γάντι που δεν αποχωριζόταν (350.000 δολάρια /2009), ή το κοκκινόμαυρο μπουφάν που φορούσε στο βιντεοκλίπ του Thriller (1.8 εκατομμύρια δολάρια /2001). Αυτό όμως που είναι μάλλον από τα πιο περίεργα είναι τα καμένα  μαλλιά. Το 1984 όταν τα μαλλιά του σταρ πήραν φωτιά κατά την διάρκεια ενός διαφημιστικού γυρίσματος για την Pepsi, ο παραγωγός Ralph Cohen μάζεψε 12 τρίχες, τις οποίες κράτησε για 25 χρόνια και τις πούλησε το 2009 για 1.600 δολάρια. 

Το βιολί του Τιτανικού

$1,17 εκατομμύρια

Ο Wallace Hartley ήταν ο μουσικός έπαιζε βιολί για να  ηρεμεί τους επιβάτες  την ώρα που βυθιζόταν το πλοίο. Ο Hartley πέθανε μαζί με άλλους 1.517  επιβάτες, αλλά το βιολί επέζησε. Στη δημοπρασία, η τιμή εκκίνησης ήταν τα 65 δολάρια, μέσα όμως σε 10 λεπτά και μετά από έναν καταιγισμό τηλεφωνημάτων αυτό το εμβληματικό κομμάτι της ιστορίας του μεγαλύτερου ναυαγίου πουλήθηκε για  1,17 εκατομμύρια δολάρια.

Beatles

Το πιο συλλεκτικό συγκρότημα όλων των εποχών είναι οι Beatles. Πες γιατί προκαλούσαν υστερία στο κοινό, πες γιατί διαλύθηκαν νωρίς, πες γιατί έχουν «φύγει» οι μισοί από τη ζωή, όπως και να ‘χει, οτιδήποτε σχετίζεται  με το συγκρότημα είναι περιζήτητο στις δημοπρασίες. Τα χειρόγραφα του Lennon με τους στίχους του Give Peace A Chance και A Day In The Life, το drum kit του Ringo Starr, οι χειρόγραφοι στίχοι του Hey Jude από τον Paul McCartney, είναι μερικά από τα αντικείμενα που έχουν πουληθεί κατά καιρούς.

Ένα όμως από τα πιο παράξενα είναι ο έλεγχος διαγωγής και το δόντι του John Lennon. 29 επιπλήξεις περιλαμβάνει ο έλεγχος του από το σχολείο Quarry Bank High School στο Liverpool όταν ήταν 15 χρονών και κάποιος πλήρωσε 2.900 ευρώ για να τον αποκτήσει. Το πιο ανατριχιαστικό, όμως, και εντελώς ίιιιιιου αντικείμενο, που εκτέθηκε ήταν ένα σάπιο δόντι  που είχε δώσει ο Lennon στην οικιακή του βοηθό και πουλήθηκε για 25.000 ευρώ σε έναν Καναδό γιατρό. Ο οποίος φανταζόμαστε το έχει σε περίοπτη θέση στο ιατρείο του…

Τα περίεργα του Elvis Presley

Τα αντικείμενα που σχετίζονται με καλλιτέχνες που δεν είναι εν ζωή έχουν όσο να ‘ναι μεγαλύτερη ζήτηση, ακόμα κι αν είναι ένα μεταχειρισμένο εσώρουχο (διπλό ιιιιιιου) ή μια ασφάλεια ζωής. Για να αγοράσει, λοιπόν, κάποιος το λερωμένο εσώρουχο του Presley, επένδυσε 8.000 δολάρια, ενώ μια ασφάλεια ζωής του με 140 συνοδευτικά έγγραφα κοστίζει περίπου 15.000 δολάρια.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio